ru

Стипендія на навчання в Словаччині

Інтерв'ю зі студентами, які отримали стипендію в Словаччині: досвід, перешкоди та рекомендації.

Цьогоріч в Словаччині було заведено стипендійну програму за підтримки міністерства освіти та науки, суть якої полягає в тому, що абітурієнти з-за кордону мають змогу отримувати стипендію в розмірі 400 євро щомісяця під час усього бакалаврату (впродовж трьох років) при умові успішно складеного американського тесту SAT, який визначає передумови та здібності до навчання. Ми поспілкувалися зі студентами ComeStudy, Русланом та Настею, які отримали стипендію на навчання в Словаччині, щоб дізнатися про їхні враження, перешкоди та поради.

Привіт, розкажіть, будь ласка, нашим читачам трішки про себе: де ви зараз навчаєтесь, чи подобається вам навчання, з якими складнощами ви зіткнулись, чи виправдались ваші очікування?

Руслан: "Мене звати Руслан, я виріс в Запоріжжі, зараз навчаюсь у місті Кошице в Технічному університеті (TUKE) на факультеті Електротехніки та інформатики, на спеціальності Інформатика. Якщо чесно, то від TUKE я все ж очікував більшого, навчання в мене зараз тимчасово дистанційне, для мене це мінус, тому що немає майже ніякої комунікації як із вчителями так і зі студентами, саме навчання доволі складне. "

Настя: "Мене звати Настя, я навчаюсь в Словацькому технічному університеті в місті Братислава(STU) на спеціальності Інформаційно-комунікаційні технології. У цілому мені навчання тут дуже подобається, багато добрих та лояльних викладачів, маю прекрасних людей у своєму оточенні зі спільними інтересами та поглядами на життя. Кажучи про складнощі, з якими я зіткнулась, це мовний барʼєр, викладачів добре розумієш, а ось коли діло підходить до розмови, то вже зʼявляються проблемки, але я думаю, що це справа часу. Очікування мої щодо університету більш ніж виправдались, я дуже рада, що я навчаюсь у цьому закладі. "

Як ви дізналися про можливість отримання стипендії?

Руслан: "Я дізнався про стипендійну програму від ComeStudy. Спочатку їздив до Києва здавати тест SAT, за результатами якого і видавалась стипендія, потім треба було заповнити форму з результатами цього тесту та завірити документ, що я не мешкав у Словаччині з 2018 року (прим. автора: це одна з головних умов отримання стипендії, впродовж останніх 5 років, у вас немає бути ні статусу тимчасового прихистку, ні дозволу на проживання)."

Настя: "ComeStudy опублікували докладну статтю, і після того, як я ознайомилася з цією темою, вирішила спробувати. Щодня робила пробні завдання з минулих років SAT та готувалася ретельно."

на фото Руслан (зліва) та Анастасія (справа друга) на вступних іспитах в Словацький технічний університет

Чи важко було писати тест SAT?

Руслан: "Тест було здавати складно, мені вдалося його здати трохи більше ніж на прохідний бал. Доцього я навчався з репетитором англійської мови упродовж близько пʼяти років, але у доволі вільному графіку(були моменти коли взагалі не займався), а математика була доволі легка, до неї майже не готувався. За декілька тижнів до тесту пройшов всі пробні тести, у підсумку на пробних тестах вийшов бал, який я отримав і у фінальному тесті."

Настя: "Не скажу, що писати SAT було складно, але підготовка з англійської вимагала уваги до наукової літератури та статей. На жаль, на підготовку було лише два місяці. Не скажу, що писати SAT було складно, очікування у мене були більш песимістичні, ніж виявилось насправді. Складався він з чотирьох модулів, два з математики, і два з англійської. Кажучи про математику, завдання більш орієнтовні на уважність та вашу здібність швидко вирішити завдання, нічого там складного не було, достатньо нашої шкільної бази. А ось частина з англійської мови набагато складніше, там я зустрілась з великою кількістю слів, які у звичайному житті мало хто використовує, тому під час підготовки я намагалася якомога більше читати наукової літератури і статей. Я достатньо пізно дізналася про таку можливість, але результатом задоволена."

Що кажуть в університеті про виплату стипендії?

Руслан: "Поки що нічого конкретного не відповідають, пишуть, що навіть не знають про таку стипендію." (прим. автора: стипендія видається саме від міністерства, а не конкретним університетом, тож доки не будуть завершені усі бюрократичні процеси, інформація про стипендіантів ще може бути не передана до університету)

Настя: "Навчальний відділ університету чекає відповіді від міністерства, а потім планує виплату, але це може зайняти 1-2 місяці."

Що б ви порадили абітурієнтам?

Руслан: "Радив би ще раз подумати над факультетом та проконсультуватися зі студентами цього університету."

Настя: "Ретельно готуватися до вступу та SAT, якщо плануєте його складати. Також не боятися нових викликів, які можуть з'явитися вже на новому місці. Докладно ознайомитися, що ви будете вивчати, бо потім вам буде легше асимілюватися, та не боятися переїзду і нового студентського життя."

Дякуємо Анастасії та Русланові за виділений час та свій досвід. Бажаємо вам надалі успішно проходити навчання.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу