ru

Як отримати стипендію в Словаччині?

Щомісячна стипендія в Словаччині у розмірі 400 євро. Як її отримати? Тест SAT

Мрією кожного студента є безкоштовне навчання, європейський диплом, хороші перспективи і ще й щоб гроші за це платили. Думаєте, це нереально? Тоді, здається, Словаччина є нереальна.

Словацька Республіка видала оголошення, що в навчальному році 2023/24 найкращі 100 новоприйнятих студентів з-за кордону отримають стипендію з Плану поновлення на весь період навчання на баларському ступні у розмірі 400 євро на місяць, тобто у сумі 12000 євро. А це, до речі, нічогесенька сума, якщо взяти до уваги, що студентові в Словаччині на прожитковий мінімум вистачає приблизно 300 євро. Черговість абітурієнтів визначатиметься виключно на основі результатів міжнародного тесту SAT.Чули колись про такий? Ні? Нічого, розберемося.

*Інформація про можливість отримання стипендії та тестування надана університетами Словаччини.

Що таке тест SAT?

Тест SAT складається з двох основних розділів, які поділяються на 3 тести:

1) Читання та письмо з аргументацією

a. окремо тест з читання 

б. окремо тест з письма та мови

2) Математика

Часто цей тест плутають з іншими подібними, однак жодні тести типу PSAT, NMSQT, PSAT 10, PSAT 8/9 не приймаються. 

До речі, якщо ви вже мали досвід зі словацьким тестом VŠP від SCIO, то SAT для вас не буде чимсь новим, адже за структурою вони майже не відрізняються. 

На проходження тесту ви матимете 65 хвилин на частину Читання, де отримаєте 52 питання. Після цього - 10 хвилин перерва. Потім 35 хвилин на письмо, де отримаєте 44 питання. Після цієї частини (без перерви) матимете Математику без калькулятора за 25 хвилин та 20 питань. Після - 5 хвилин перерви та остання частина на 55 хвилин Математика з калькулятором, де отримаєте 38 питань, при вирішенні котрих можете використовувати калькулятор (не в телефоні!). Сумарно ви проведете на тестуванні 3 години 15 хвилин.

Тестування проходить в одному з регіольних центрів SAT, який ви вибираєте під час реєстрації в кабінеті студента та виключно англійською мовою. Тестування коштує 60 доларів, оплата під час реєстрації та 43 долари ви оплачуєте податок за тест, тож фінальна вартість 103 доларів. Перед реєстрацією напишіть у вибраний реєстраційний центр та уточніть, чи проводять вони тестування цьогоріч.

Зі зразком тесту можна ознайомитись за посиланням

Яку кількість балів необхідно набрати?

Абітурієнти повинні набрати мінімум 1050 балів на тесті SAT, щоб отримати право кандидувати (подати заявку) на стипендію. Мінімальний поріг набраних балів для індивідуальних тестів не визначається, це означає, що ви повністю можете зосередитись на свої сильніші сторони, наприклад, спокійно набрати більше балів за письмо, менше за математику.

У разі рівності загального результату (загального балу) тесту SAT на позиції в рейтингу, буде прийнято рішення про підтримку студента, який отримав більшу кількість балів за Математику. Тобто, ви маєте, наприклад, місце номер 300 у списку та загальну кількість балів 1051, окрім вас таку ж кількість балів мають ще двоє учасників, комісія з вас трьох вибере того, хто набрав більше балів з частини Математика. У разі рівності загальної кількості балів і з розділу Тест з математики, кількість балів, буде братися до уваги розділ «Читання та письмо на основі доказів», який містить дві підкатегорії: «Читання та письмо» та «Мова». У разі рівності балів у всіх категоріях, вирішує жеребкування, яке відбудеться за наявності мін. 3 працівники міністерства.

Що робити після здачі тесту?

Абітурієнт вносить результати тестування в систему та документує їх сертифікатом, виданим постачальником тестування. Якщо ці дві відомості не збігаються, заявник виключається з рейтингу. Для 2024 року це може бути сертифікат із датою тестування не пізніше 01.06.2024. Абітурієнт завантажує в систему сертифікат із підтвердженням свого результату та кількості набраних балів. 

При складанні списку стипендиантів враховуються лише результати тестування з додатками, внесені до дати закриття анкети, тобто до 30 червня відповідного календарного року. Рейтинг студентів буде формуватися автоматично на основі кількості балів, які вони внесли в систему. Згодом це значення буде перевірено (максимум перші 30 за регіонами та 300 за загальним порядком) на основі додатків (задокументованих результатів SAT).

Перевірку результатів тесту SAT та кількості балів забезпечуватимуть працівники міністерства освіти. У випадку, якщо значення неможливо перевірити, такого абітурієнта буде виключено зі списку очікування, а порядок буде зміщено таким чином, щоб підтримати перших 100 абітурієнтів. 

У випадку рівності загального результату (загального балу) тесту SAT на позиції в рейтингу, де приймається рішення про підтримку/непідтримку абітурієнта, вирішує більша кількість балів, отримана за тест з математики. У разі рівності загальної кількості балів та кількості балів із розділу Тест з математики вирішує жеребкування, яке відбудеться за наявності мін. 3 працівники міністерства.

Умови для абітурієнта-кандидата

Абітурієнт повинен бути зарахований на денну форму навчання першого ступеня або денну форму навчання, яка поєднує I та II. ступінь в університеті в Словаччині. Навчальна програма, на яку претендує студент, може бути реалізована будь-якою мовою або комбінацією мов.

Оскільки метою схеми є залучення талановитих студентів до Словацької Республіки, не можна буде виплачувати стипендію студентам, які вступають до словацького університету, але їхнє навчання відбуватиметься за межами Словацької Республіки, тобто дистанційною або заочною формою.

Громадянство заявника має відрізнятися від словацького громадянства. У випадку подвійного громадянства це може бути комбінація словацького та іноземного громадянства або комбінація двох іноземних громадянств. 

Заявник не може/не міг мати ні на момент подання заяви, ні в період з 1.1. 2018 ВНП (дозвіл на проживання) в Словаччині.

Претендент на стипендію підтверджує цей факт письмовою заявою, зразок якої видається Міністерством для цих цілей і доступний для завантаження в системі подання заяв.

Заявник має повну середню освіту або її еквівалент. Чи є претендент на даний момент студентом чи випускником вищого навчального закладу, не враховується, як і вік.

У випадку заявників віком до 18 років вони повинні завантажити згоду свого законного представника на реєстрацію в схемі та на обробку персональних даних.

Заявник не був учнем або випускником середньої школи, розташованої в Словацькій Республіці.

Заявник не був студентом університету в Словацькій Республіці, за винятком обміну студентами. Ці дані будуть перевірені Міністерством у Центральному реєстрі студентів.

Університет і міністерство уповноважені проводити детальну перевірку достовірності наданих даних (через різні реєстри або у співпраці з іншими органами, такими як міграційна поліція тощо). Якщо успішний заявник приховує факти, що мають відношення до заявки на стипендію, або надає неправдиву інформацію, право на стипендію буде скасовано.

Коли опублікують результати?

Попередні результати внесені до списку претендентів на стипендію завжди публікуються до кінця липня відповідного календарного року, в якому заявник подає заяву на стипендію. Кінцевий термін також визначається з урахуванням термінів визнання візи та оформлення посвідки на проживання іноземця та інших відповідних супровідних документів. Дата оприлюднення результатів обрана таким чином, щоб студенти мали всю необхідну інформацію щодо свого перебування в Словацькій Республіці, актуальну до зарахування та початку навчання.

Що робить успішний стипендіант?

Успішний стипендіат несе відповідальність за організацію всіх необхідних підтверджень у своїй країні та в Словацькій Республіці у відповідних органах.

Кандидати, які будуть успішними та матимуть право на отримання стипендії, зобов’язані забезпечити свій виїзд зі своєї країни, щоб вони могли вчасно та належним чином вступити до університету Словацької Республіки. Дійсність документів перевіряє ВНЗ, до якого зарахований студент. 

Яким чином виплачується стипендія?

Стипендії виплачуватимуться через університети. Університет виплачуватиме кожному успішному стипендіантові 4000 євро, розділених на десять частин протягом десяти місяців навчального року (стипендія не виплачуватиметься протягом місяців липня та серпня). Стипендія надається протягом перших трьох років навчання в університеті.

Найближчі дати для реєстрації на SAT:

19. 04. 2024 (тестування проводиться 04. 05. 2024)

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу