ru

Стипендії для іноземних студентів в Словаччині

Як отримати стипендію студенту-іноземцю в словацькому університеті

Вже давно відомо, що навчання для іноземних студентів в словацьких університетах словацькою мовою на денній формі навчання є безкоштовним. Цей факт є однією з причин, чому Словаччина не пропонує щомісячні стипендії не лише закордонним, але і студентам зі словацьким громадянством. Однак, є декілька варіантів, як можна отримати кошти за успішне навчання.

1. Розвіюємо міф про соціальну стипендію.

Часто зустрічається інформація, що іноземний студент в Словаччині має право на соціальну стипендію. Це виплати для малозабезпечених студентів, розмір цих виплат залежить від доходу батьків чи опікунів та віддаленості вашого постійного місця проживання від навчального закладу (можна отримувати від 10 до 300 євро на місяць). Однак, на такий вид стипендії за законом можуть подати заявку лише ті, хто має постійне місце проживання в Словаччині (trvalý pobyt). Студенти, які лише приїжджають на навчання, зазвичай мають тимчасове місце проживання (prechodný pobyt). Тож на цю стипендію можна не розраховувати, навіть, якщо вам її „хтось“ пообіцяв.

2. Стипендія з програми Plán obnovy.

Абітурієнти з-за кордону мають змогу отримували стипендію в розмірі 4000 євро на один навчальний рік, або 12 000€ за три академічні роки при умові успішного проходження американського тесту SAT (не менше ніж 1050 балів). Стипендії призначатимуться протягом перших трьох років навчання в університеті за програмами першого ступеня денної форми навчання. Стипендії будуть виплачуватися через університети. Деталі у нашій статті

3. Мотиваційна стипендія

Варто було б назвати це швидше бонусом за хороші оцінки. На такий тип стипендії не потрібно подавати якісь особливі заявки, тому розповідаємо, як це працює. Ви навчаєтеся, в кінці семестру складаєте сесію і якщо ваші оцінки усі відмінні (усі А, може бути одне-два B), то факультет може заохотити вас виплатою у розмірі +-300 євро наступного семестру, побачити ви це зможе в своєму електронному кабінеті студента. Для такого бонусу, звісно, доведеться попітніти, але чому б і ні.

4. Erasmus+

Найвідоміша європейська програма обміну студентів - це не лише прекрасний шанс провчитися 1-2 семестри в іншій країні та представляти свій університет на міжнародному рівні, але й покрити свої витрати на весь період стажування. Розмір щомісячних виплат залежить від мінімального прожиткового мінімуму у вибраній країні. Обов’язковою умовою є складання усіх вибраних предметів. Якщо „не закрити“ можуть вимагати повернення коштів. Поїхати на Erasmus можна раз за бакалавріат та раз за магістратуру. В нашому блозі є досить детальна стаття про цю програму, радимо ознайомитися.

5. Спеціальні стипендії

Якщо ви молодий, амбітний, успішний та в чомусь талановитий студент, не соромтеся це показати. За високі досягнення у спорті, за перемоги на конкурсах також можна отримати стипендію і стати успішним успіхом в очах викладачів своєї кафедри, тож не соромтеся брати участь в додаткових заходах, приєднатися до футбольної команди, написати есе для літературного конкурсу…

Як бачите, можливостей є достатньо, головне бути активним та не соромитися показати себе. Успіхів вам у цьому і пам’ятайте, навчання в університеті - це не лише про навчання!

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу