ru

Erasmus + Як потрапити? Мій досвід

Що таке програма Erasmus+ і чому всі її студенти так люблять? Розповідаємо з прикладу особистого досвіду.

Допустимо, ви поїхали вчитися до Європи. Допустимо, до Словаччини. А як щодо повчитися ще в одній європейській країні паралельно? Із цим вам допоможе Ерасмус. Що це таке і чому всі туди хочуть, я спробую вам розповісти на особистому досвіді.

У далекому 2015 році я приїхала на навчання до Словаччини. Нічого такого особливого про систему навчання я не знала. На одній із пар наш викладач розповів про програму з обміну, Erasmus+. Він говорив:

це такий шанс", "я ваш координатор", "треба мотиваційний лист" ...

Словацьку я тоді знала погано (вважай: не знала зовсім), тому зрозуміло мені було мало що. Після пари я запитала одногрупників, чи зрозуміли вони до чого все це було. У розгубленості вони розводили плечима, але з усього потоку нової інформації ми розрізнили важливі для студентів слова – стажування, закордон, стипендія. Тому ми зацікавилися і пішли вивчати тему. Ось що ми дізналися.

У листопаді 2013 року Європейський парламент схвалив нову програму ЄС у галузі освіти, навчання, молоді та спорту під назвою Erasmus+.

Що це?

ERASMUS+ — міжнародна студентська програма обміну студентами за кордон, яка фінансується ЄС. Студен вирушає до партнерського іноземного університету на один навчальний семестр. Цей період навчання за кордоном повинен бути повністю визнаний вашим alma mater (домашнім вищим навчальним закладом) та замінювати порівняний період навчання у ньому. Грубо кажучи, ви продовжуєте навчання за вашою спеціальністю, але в іншій країні та іншому університеті. Після закінчення навчального семестру за кордоном, разом з результатами свого навчання, студент отримує письмове підтвердження про участь у програмі з обміну (воно ж з'явиться у вашому дипломі, як нагадування про вашу студентську активність).

Хто може приймати участь в програмі?

Студенти, які бажають взяти участь у Erasmus+ у закордонному університеті, повинні:

- закінчити перший рік навчання (бакалавр, магістр, інженер, доктор філософії) у очній чи екстреній формі.

Що це означає: вже на другому курсі ви зможете поїхати на навчання до іншої країни.

Яка фінансова підтримка вас чекає?

Розмір фінансової підтримки Європейського Союзу залежить від групи, до якої належить країна іноземного університету. Грант, який отримує студент, покриває проїзд, харчування, проживання та інше. У договорі про фінансову підтримку сказано, що сума, що видається студенту, є лише стимулом до участі в освітній програмі та адаптації в новій країні, і тому не може покривати всі необхідні витрати. Але як колишня Ерасмус студентка, скажу, що цієї стипендії точно вистачить, щоб покривати свої витрати і не відмовляти собі в маленьких радощах, як філіжанка кави вранці і келихи вина увечері.

Країни розділені на 3 групи:

Група 1 (країни з високим прожитковим мінімумом) - Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Ірландія та ін. - стипендія від 520 € / місяць;

Група 2 (країни з середнім прожитковим мінімумом) - Австрія, Німеччина, Франція, Голландія, Мальта, Іспанія, Греція та ін. - стипендія від 520 € / місяць;

Група 3 (країни з низьким прожитковим мінімумом) - Хорватія, Чехія, Польща, Туреччина, Угорщина, Литва, Естонія та ін. - стипендія від 470 € / місяць.

МОЖУ Я ПОЇХАТИ ДО БУДЬ-ЯКОЇ З ВИЩЕЗГАДАНИХ КРАЇН?

Ні, Erasmus працює негаразд. Тут варто пояснити головний принцип програми.

Різні європейські університети, а конкретніше, окремі інституції з ідентичними чи схожими напрямками підписують угоди про співпрацю. Звичайно, не в кожному університеті світу є схожа на вашу спеціальність і не всі інститути підписуються на таку співпрацю. Відповідно кількість потенційних країн для вашого студентського обміну скорочується. Куратори програми Erasmus+ у вашому постійному університеті пропонують на вибір варіанти з країн з університетами, в яких є ваш напрямок і з яким укладено договір співпраці. Вибрати ви можете не один, а два (іноді три) університети.

1й - пріоритетний університет (той, до якого ви найбільше хочете поїхати)

2й - менш пріоритетний (він же запасний, на випадок, якщо в першому обраному вами університеті закінчаться місця)

3й – найменш пріоритетний (другий запасний варіант)

Наприклад, я навчалася на спеціальності пов'язаної з країнами центральної Європи (у Словаччині це країни Вишеградської четвірки). Вибирала я з трьох країн: Польща, Чехія та Угорщина. Найбільше я хотіла до Польщі, відповідно вибирала із польських університетів. У душу запали вроцлавський та варшавський, туди й подалася. Потрапила у Вроцлав. Звичайно ж, я могла взяти один чеський, один польський університет, тут обмежень немає. Що було далі?

Процес складається з наступних етапів:

I. Подача заявки на обмін за програмою Erasmus +.

II. Відбірковий процес.

III. Реалізація обміну.

IV. Ухвалення результатів, отриманих за кордоном.

I. Заява на обмін за програмою Erasmus +

а) Інформацію про початок відбору та подання заявок на програму наступного академічного року студент знайде на сайті університету (зазвичай відбір починається у лютому).

б) В університетському відділі міжнародних зв'язків кандидат зможе дізнатися, хто є координатором Erasmus на його спеціальності.

в) Координатор Erasmus надасть студенту додаткову інформацію про програму та список партнерських університетів, до яких можна відправитись за обміном.

г) До відділу міжнародних зв'язків ректорату, разом із обов'язковою документацією (виписки оцінок, мотиваційний лист) студент подає Заявку на участь у програмі Erasmus+.

ІІ. Відбірковий процес

а) Рада з міжнародних відносин (проректор та заступники декана з міжнародних відносин) визначає та публікує дату відбору студентів для участі в обміні.

б) Студент прибуває у призначене місце у встановлений термін та проходить у співбесіду. Співбесіда проводитиметься мовою навчання країни, до якої студент поїде (або англійською).

в) Кандидата буде поінформовано про результати відбору до кінця березня (результати будуть на сайті університету).

Якщо вас вибрали – настає час пункту номер три – реалізація обміну.

Починається вона з обов'язкової зустрічі всіх відібраних студентів та представників програми Ерасмус, де вам розкажуть, що робити далі. Тут розисувати нема сенсу, тому що все залежить від країни, в яку ви поїдете. Але попереджаю, слухайте на цій зустрічі максимально уважно, інформації буде багато.

З особистого досвіду.

Після того, як мене обрали залишилась найсумніша частина - папірці, багааааато папірців.

Заповнити треба було купу документів, відкрити рахунок у словацькому банку, оформити страховку, знайти альтернативні предмети у новому університеті – це, до речі, найскладніша частина. Так як Ерасмус - освітня програма, його головною умовою є те, що в закордонному університеті ви повинні знайти максимум схожих предметів на ті, які будуть проходити у тому ж семестрі у вашому рідному університеті. Далі ці предмети має схвалити викладач із вашого домашнього університету. Тобто, якщо він скаже, що предмет не відповідає тому, який він викладає, вам треба буде або продовжувати пошуки, або приїжджати після Ерасмуса і здавати його вдома (другий варіант більш реальний). Виходить, що ви здаєте дві сесії.

Коли все це зробите, справа за малим – зібрати речі та усі свої сили. Якщо з фізичними все зрозуміло, то морально мені допоміг факт зарахування на рахунок 80 відсотків своєї стипендії (20 ви отримуєте після повернення). Так я й поїхала до Польщі. Там почалося все найвеселіше: нова країна, нова мова, поселення до гуртожитку, знайомства та зовсім небагато навчання. Чому небагато? Дізнаєтесь самі. Але підказка, Erasmus це в першу чергу не про навчання (нехай хто хоче говорити), а про дружбу, нові знайомства і зміцнення міжнародних контактів.

Після повернення я закрила всі предмети, здала всі документи і мені виплатили залишок стипендії.

Що мені дав Ерасмус?

Насамперед новий досвід. Я стала ще більш самостійною та відповідальною. По-друге, вміння викрутитися з будь-якої непередбачуваної ситуації, а їх, повірте, було багато. Про кількість нових знайомих у всій Європі взагалі мовчу. Ерасмус дозволяє подорослішати і пізнати себе, і це мабуть його найважливіший спадок. Загалом, воно того варте. Точно вам говорю.

Якщо ви хочете дізнатися більше про навчання за кордоном нижче залишайте заявку на безкоштовну консультацію і ми вам все розповімо.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу