ru

Від навчання до викладання

Поради та рекомендації як стати експертом в словацькій

В цій статті знайомимо вас зі Світланою, ще однією нашою обожнюваною репетиторкою. Вона з радістю поділилася секретами, як вивчити мову та дасть декілька рад, на що звернути увагу ще на початку вашого шляху.

Світлано, зізнавайся, з чого розпочався твій шлях вивчення словацької мови?

Практично як і у наших студентів. Я вирішила переїхати, змінити своє життя, спробувати щось нове. Я вже мала вищу освіту в Україні, але я не шукаю легких шляхів в цьому житті. Обрала Словаччину. Вона ближче до дому, центр Європи і легка для адаптації. 

Вивчала словацьку мову при університеті Матея Белла в Банській Бистриці. 

Я пам'ятаю перше заняття, на якому нам сказали, що з першого заняття з нами будуть розмовляти лише словацькою мовою (прим. автора: дуже, до речі, хороша техніка). Так що було дуже цікаво і нічого не зрозуміло.

Так, ну з цим все зрозуміло, а як тебе життя привело в СomeStudy?

Я якраз закінчила роботу в проекті для біженців, де працювала як соціальний працівник з інтеграції, робила для них безкоштовні курси, але хотілося б, щоб мої знання йшли цілеспрямованіше. 

Мене дуже зацікавила робота зі студентами. Я сама була на їхньому місці. Я пам'ятаю себе. Як це важко, але на скільки це безцінний досвід. Хочеться, щоб їм було максимально легше в цій країні. 

Як працюється з майбутніми студентами, як ти їх мотивуєш, що мотивує тебе?

Учні різні. Мотивація і дисципліна це ключове у вивченні мови. Коли немає мотивації, то має бути дисципліна,  але особиста. Заняття 2 рази по 1 годині - це недостатньо.  Я своїм так і говорю. (Інколи говорю:

Я вам Богом дана, щоб пояснити щось нове, виправити помилки, підказати куди рухатись і щоб ви зі мною практикували усну мову. Все інше виключно ваша праця.

Я стараюся давати так матеріал, щоб їм було цікаво. Актуальні YouTube  відео,  подкасти, гри, обговорювати фільми чи пости в інстаграмі. Мені є куди вдосконалюватися у підборі матеріалу. Ну і головне більше з ними розмовляти. Мені здається мої ненавидять моє постійне Prečo? Я до самої короткої відповіді докопаюсь за додатковою інформацією😇

А от мене мотивують студенти, які хочуть, прагнуть і стараються. 

Що порадиш початківцям?

Більше слухати. Це можна робити будь-коли, скільки завгодно часу. Так поринаєш в мови, культуру, збагачуєш словниковий запас, мотивуєшся, коли зрозумів ціле речення😁 Це найпростіше.

Яка твоя улюблена тема та чому?

Будь-яка про Словаччину. Природа, культура, мова. Пізнаючи країну через мову знаходиш своє місце в ній.

Топ улюблених слів чи виразів? Або які вважаєш корисно знати кожному?

Універсальне слово "toto". Коли не знаєш, як щось називається - ткни пальцем і підходить для всього. 

І звісно знати Kde je wcko (вецко - сленгово туалет)?

Але мої 2 улюблених слова від початку - čučoriedka (чорниця) і pochúťka (смаколик). Вони для мене просто мило звучать.

Що в учнів викликає найбільше питань/труднощів?

Займатися кожен день або регулярно. Не у всіх, але тут більше всього складнощів. З граматичних тем, це si/sa з ними треба пройти всі етапи прийняття: гнів, відчай, торг, депресія і так до прийняття і розуміння. Але тут реально допомагає читання,  щоб бачити де воно стоїть, чому воно стоїть і що з ним робить. Тому що на слух їх можна не вловити. 

І звісно куди ж без čerešničky na torte - DĹŽNE (знаки довготи в словацькій мові) - молитись. І від початку вивчення мови їх проговорювати, щоб аудіально запам'ятовувати, а потім писати або переписувати, щоб і візуально запам’яталося.

Який урок тобі запам’ятався найбільше, або можливо була якась кумедна історія? 

🤔 Я їх ще не випустила, щоб про це писати🤣

Було кумедне,  коли кальян забули прибрати. 

Топ-відповідей Чому не зробив домашнє завдання? очолює Я був не в ресурсі.

А одного разу отримала я домашнє о 2 ночі. Уявіть собі, ще й тоді переглянула. Перелякалася,  що перенавантажила студента. А він чесно мені сказав, що дуже не хотів робити. Напевно думав, що воно само зникне, але все ж таки зробив. Це було просто в саме серденько. По-перше, що чесно сказав, а по друге, що все ж таки зробив. Я його дуже ціную! (Ото ще прочитає і на уроці мені це пригадає). Але він молодець!

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу