ru

Відгук про мовний курс ComeStudy

Студент Михайло розповідає про свій досвід вивчення мови з ComeStudy онлайн. Як він за 7 місяців пройшов шлях від А0 до В1 - у цій статті

Часто у нас запитують, як у ComeStudy ми вчимо майбутніх студентів словацької мови, та ще й онлайн. Ми подумали і вирішили, що краще за наших студентів про це не розповість ніхто і поговорили з Мішою про те, як він вивчав словацьку в ComeStudy і за 7 місяців з 0 дійшов до рівня B1.

Коли ти почав займатись словацькою? Пам'ятаєш свій перший урок? Які були враження?

Я познайомився зі словацькою мовою у вересні 2020 року. Це був пробний урок, перед яким я трохи хвилювався, адже навіть не знав, що на мене чекає. На уроці я ознайомився з алфавітом, а потім уже почав читати слова, щоправда, часто плутав вимову літер. Після уроку я вже був налаштований на повноцінний курс мови, який, остаточно вирішивши вступати в Словаччину, почав проходити в листопаді. На жаль, майже за 2 місяці я все забув, тому знову вчив алфавіт і вимову літер. Я досить довго робив завдання, але запам'ятав правила. Все було круто, репетиторка пояснювала все, що я не розумію. Я так само хвилювався і не уявляв, як робитиму домашнє завдання на наступний урок, а потім і взагалі говорити словацькою. По ходу курсу я ставав все впевненішим і всі переживання пройшли.

До цього ти вже займався онлайн? Чи зручний такий формат занять? Чим?

Так, я довго займався англійською з репетитором по скайпу і вже звик до такого формату. Це дуже зручно для мене, тому що не потрібно витрачати час на дорогу. Натомість можна спокійно підготуватися до уроку, повторити правила або доробити домашнє завдання. По-друге, я комфортно почуваюся вдома, до того ж ми займалися без відеокамер, а це допомагає повністю зосередитися на уроці. Загалом мені нічого не заважало, і я спокійно навчався.

Як проходили уроки із репетитором? Що найбільше подобалося, що не подобалося? (відповідаємо чесно)

Уроки проходили чудово. Звичайно, спочатку я не дуже хотів займатися, тому що ще не знав мови і боявся говорити, але з кожним уроком став краще виконувати завдання, а потім навчився говорити словацькою.

Після цього я почав засмучуватися, що півтори години проходять так швидко і почав з нетерпінням чекати на новий урок.

Мені найбільше подобалося насиченість уроків. На кожному уроці ми займалися чимось новим, тому я не нудьгував. На одному уроці ми дивилися відео та виконували до нього завдання, на іншому слухали словацькі пісні. Пізніше почали читати книги та дивитися фільми, а також їх обговорювати. Завдяки такій різноманітності я вивчив нові слова (у тому числі й розмовні), почав розуміти словацьку мову (це неймовірно важливо при навчанні) та познайомився зі Словаччиною (дізнався про культуру, свята та повсякденне життя). Також було дуже приємно займатись із репетитором. Нам часто розповідали історії з життя, давали поради і, звичайно ж, багато жартували. Мені не сподобалося лише одне. Ми досить швидко почали писати твори. З одного боку, так я швидше вчив мову, міг уже говорити на різні теми і розповісти про свої інтереси словацькою, але в той час у мене ще не був великий словниковий запас, і я не знав багато правил, тому що ми їх ще не пройшли. Тому було багато помилок, які я не дуже розумів, багато часу витрачав на текст. Але потім усе стало простіше.

Чи ускладнювало завдання те, що урок був груповим?

Ні, проблем жодних не було. Лише іноді перевірка домашнього завдання могла затягнутися.

До якого рівня ти дійшов і скільки?

Я почав займатись у листопаді, а 11 серпня був останній урок. У червні я склав іспит на B1. Думаю зараз мій рівень між B1 та B2. Я впевнений можна і краще, але лінувався і десь міг не виписати нове слово або щось не дочитати.

Як багато часу ти приділяв мові у позаурочний час і що саме робив?

На жаль, я дуже мало часу приділяв словацькій поза уроками. Я іноді дивився фільми та відео словацькою мовою або ж читав статті, щоб збільшити свій словниковий запас. Граматику я не дуже хотів робити, але теж є багато сайтів, де можна виконувати завдання. Загалом, я читав 2 статті і дивився одне 10 хвилинне відео на тиждень, міг звичайно і взагалі нічого не зробити, просто тому що курсу мені цілком вистачало.

Наскільки зрозумілим було подання матеріалу? Уроки були різноманітні?

Я вже казав, що уроки були дуже різноманітними, обговорювали різні теми, а особливо мені подобалося читати статті. На останніх уроках ми дуже багато говорили та представляли побутові ситуації. Наприклад, як дістатися свого гуртожитку, як купити проїзний квиток або як замовити їжу в ресторані. Усі пояснювали, а якщо щось не зрозумів, то я питав уже після уроку і завжди отримував відповідь.

Скільки треба часу, щоб вивчити словацьку?

Важко відповісти. Я орієнтуюся на свій іспит, мені знадобилося 7 місяців, щоб скласти без проблем на B1. Як і всюди, все залежить від бажання.

Розкажи про складання мовного іспиту в університет. Чи відчував ти себе впевнено у своїх знаннях? Як довго готувався? Чи складно було зрештою?

Це найбільш хвилюючий момент за весь курс. Іспит був за структурою схожий на ЗНО з англійської, тільки додали говоріння, але воно тривало 3–5 хвилин. Було читання, граматика, лист, аудіювання та говоріння. Завдань взагалі небагато (20 у кожному, але вони не складні). В принципі, я був готовий, я сам це відчував і мені говорив репетитор, що я без проблем здам. Я почав посилено готуватися за 2 тижні до іспиту, може трохи менше. На уроках добре працював, згадував усі правила граматики, якнайбільше записував нових слів і взяв ще урок з носієм мови. Мій репетитор відправив приклади завдань, які можуть бути, а також цілі іспити. Я їх пройшов і приблизно зрозумів, що на мене чекає. Ось останні дні були найпродуктивніші, я зосередився на говорінні, бо боявся говорити з реальними словаками, де не можна перейти  на рідну мову і сказати: «Я ось це не зрозумів, можете пояснити». Для мене це був реальний стрес, але на уроках я максимально підготувався до говоріння і просто чекав на іспит. На іспиті найстрашніше було на початку, адже ти чуєш лише словацьку промову від невідомих тобі людей, я спочатку запанікував, а потім звик до мови і сказав собі: «О, та я їх розумію». Завдання були не дуже складні, найбільше я мав помилки в граматиці. Всі результати завдань, окрім говоріння та листа, видно вам відразу після здачі. Я думав, що найскладнішим буде говоріння, але все пройшло супер. Вчителі були дуже добрі, все зрозуміло говорили, а найголовніше – завдання для усної частини були дуже легкі. Наприклад, йде дощ і погода не дуже хороша і вам потрібно сказати, що ви візьмете з собою і що одягнете. Твір теж не складний, у завданні багато питань на які потрібно дати відповідь у тексті, це було як лист другові англійською. Загалом, іспит страшний тільки на початку, а потім звикаєш і робиш завдання, як і на звичайному уроці. Я хочу сказати велике спасибі моєму репетитору, адже мене правильно налаштували на іспит і повністю підготували до нього.

Складною виявилась словацька? Що було найважчим, а що найлегшим?

Насправді можна сказати, що словацька легка, але про це я подумав після 3 місяців навчання

Насправді можна сказати, що словацька легка, але про це я подумав після 3 місяців навчання, коли написав твори, дізнався про базові правила і вивчив слова. Найлегше – це читання тексту та виконання завдань до нього, а найскладніше перегляд фільму та переказ до нього. Але це, напевно, все індивідуально і зараз я краще переказую фільм, ніж робив це на початку, просто вся справа в практиці.

Після курсу ти міг сказати: "Я точно готовий до переїзду!"?

Так, я був абсолютно готовий і хотілося застосувати всі свої знання під час спілкування з корінними словаками.

Що порадиш студентам, які тільки починають вивчати мову?

Не боятися питати, якщо щось не розумієш. Адже сам навряд чи знайдеш пояснення, а потім взагалі забудеш про цю прогалину. Не лінуватися записувати нове слово – перед уроком я приділяв 10 хвилин на повторення слів, які виписав на минулому уроці або коли робив домашнє завдання. Для мене ще завжди складно писати твори, з чого почати і т.д. Тому я брав приклад з української чи англійської, структура така ж сама.

 

Як бачите, словацьку вивчити онлайн можна і можливо, було б бажання. Головне, як і в будь-якому починанні, приділяти цьому достатньо часу. А якщо хочете також швидко вивчити цю мову та вступити до Словаччини – залишайте заявку, а ми познайомимо вас не лише зі словацькою, але й з можливістю навчатись на бюджеті в Європі.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу