ru

Репетитор словацької мови

Все про мотивацію до вивчення словацької мови. YouTube канали словацькою і 6 годин навчання на день

Продовжуємо спілкуватися з нашими репетиторами та отримувати від них цінні поради й досвід. У цій статті знайомимося з Олександром, який вже два роки працює з ComeStudy, обожнює граматику словацької мови і мотивувати своїх студентів. 

Як почався твій шлях вивчення словацької мови?

Моє знайомство зі словацькою мовою відбулося в 2020 році. Але цю країну я для себе відкрив ще в 2019 році. Я дуже хотів отримати другу вищу освіту закордоном. І перед тим як почати займатися словацькою мовою, я уже доволі багато знав про Словаччину. В моєму випадку це був безальтернативний варіант, тому що мені просто все подобається в цій країні: культура, менталітет і, звичайно, природа. 

Що зацікавило в роботі в СomeStudy?

В моєму випадку можна сказати, що ми з Comestudy водночас один одного знайшли. Моїй дівчині запропонували працювати репетитором, але вона спочатку відмовилася. Тоді я вирішив напроситися сам, тому що деякий досвід у викладанні у мене вже був на той час і мені дуже подобається словацька мова. І я жодного разу не пошкодував про те, що запропонував свою кандидатуру. Робота в Comestudy мене завжди мотивує ставати краще. 

Чи завжди вдається знаходити спільну мову з учнями, як ти їх мотивуєш, що мотивує тебе?

Перш за все я намагаюсь ставитися до своїх студентів з розумінням і хвалити навіть за найменший прогрес у навчанні. В такий важкий час це їм необхідно. І по друге, я намагаюсь учням вселити віру у свої сили і переконати в тому, що немає нічого неможливого. Стосовно моєї особистої мотивації я можу з упевненістю сказати, що мне мотивує сама Словаччина. Зараз дуже модно скажу, але Словаччина це моє місце сили :)

Словаччина це моє місце сили 

Які поради ти б дав для вивчення словацької початківцям?

Мабуть, найкраща порада, яку я можу дати, це максимально оточити себе словацькою мовою. Слухати, читати, гаджети перелаштувати на словацьку мову і не опускати руки після невдало сказаної фрази. Один професор Пряшівського університету якось мені сказав дуже мудру фразу: Vzdelanie prinaša slobodu (Освіта дає свободу). І не погодитися з ним неможливо. Тому трішки терпіння (або нетрішки). В моєму випадку це було на початку вивчення 5-6 годин кожен на день. Все обов’язково вийде. Власне мені дуже допомогли такі ютуб канали як Rozhlasové hry, Dejepis inak, Ondro, Ekonómia ľudskou rečou, Neskoro večer s Petrom Marcinom, SME.Dejiny.

Яка твоя улюблена тема та чому?

Моя найулюбленіша тема це відмінювання іменників. Я і досі продовжую її вивчати. Як на мене ця тема дуже недооцінена. Звичайно, вона може здаватися трішки нудною, тому що треба запам’ятати, які закінчення іменників і як змінюються в тій чи іншій мовній ситуації. Але завдяки відмінкам мова стає більш гнучкою. І тоді починаєш відчувати легкість в спілкуванні. Вже не треба мільйон варіантів одного виразу прокручувати подумки і шукати той єдиний правильний. Можна сказати все що завгодно і як хочеш. Звичайно, опанування цієї теми не завжди легко проходить, але треба звернути увагу ще на один приємний бонус - для всіх слов’янських мов система відмінків спільна, тому вивчаючи її на прикладі словацької мови можна потім впевнено братися за вивчення інших мов. Наприклад, чеської, польської і ще багато інших. І це в моєму розумінні справжня свобода

Твій топ улюблених слів чи виразів. Що вважаєш корисно знати кожному?

Щодо улюбленних виразів то складно виділити якийсь один. Дуже багато таких. Звичайно, стараюсь зі студентами поговорити і про вирази, які словаки використовують в побуті часто - це і сленг, і якісь фразеологізми. Але все ж таки починаємо завжди з ввічливих фраз. Наприклад, на забувайте сказати Ďakujem а ще краще буде Ďakujem veľmi pekne якщо Вам допоможуть. Обов’язково вітаємося з викладачами, які викладають на кафедрі, де Ви навчаєтеся...так, і навіть в коридорах університету. Якщо у Вас виникло якесь питання щодо лекції, перше, про що треба згадати - це академічний титул Вашого викладача. Далі титул комбінуємо зі слова pán або pani і до цього простого звертання додаємо фразу Povedzte,prosim,... або Smiem sa оpýtať? або Môžem sa spýtať? (прим. автора: до викладача звертаємося завжди за його найвищим академічним титулом, наприклад, Mgr. Tomáš Kamoš, PhD. - доктор є вище ніж магістр, тому до цього викладача звернемося pán doktor). Після цих слів Ви точно отримаєте відповідь на своє запитання. І не забудьте, використання слів by і prosím Вам можуть реально допомогти. Тому що вони з просто речення майже будь-яке перетворюють у супер-ввічливе речення. 

Що в учнів викликає найбільше питань/труднощів?

Мабуть найскладніша тема для студентів це минулий час і порядок слів в ньому. Тому я завжди прошу їх не намагатися говорити дуже швидко, думати про те, що хочуть сказати, і елементарно спершу подумати про те, яке слово або словосполучення буде першим в реченні, щоб наші форми дієслова BYŤ зайняли своє законне друге місце. І ще раз слухати, слухати і ще більше слухати носіїв, щоб порядок слів в реченні став природнім. 

Є урок, який тобі запам’ятався найбільше?

Так, є такий урок. Минулого року дуже часто відключали електроенергію і студенти інколи через це просто фізично не могли підключитися до уроку. Але один з моїх студентів взимку пішов на вулицю шукати мобільну мережу, щоб хоча б з мобільного інтернету підключитися і послухати про що буде урок. Ось така мотивуюча історія! 

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу