ru

Поради репетиторки словацької мови

Про роботу репетитора та лайфхаки з вивчення словацької мови

В ComeStudy ми багато говоримо про важливість вивчення словацької мови перед вступом до університету. Але лише говорінням не обмежуємося та маємо школу, в якій працюють прекрасні викладачі. У цій статті ми поговоримо з репетиторкою Дзвінкою про її шлях, роботу та поради студентам, які лише почали вивчення.

Ти працюєш в ComeStudy вже відносно давно, але як розпочався твій шлях з вивчення словацької та яким він був?

Моє знайомство з словацькою відбулося ще на початку 2016-го року (аж страшно уявити як давно то було 😅). Тоді я саме готувалася до навчання в словацькому університеті та дуже переймалася, бо планувала вчитися на викладача історії і заздалегідь знала, що буду єдиною іноземкою серед одногрупників. Тож страх, що мене не зрозуміють словаки, як дивно б це не звучало, став моїм внутрішнім двигуном, і вивчення мови було доволі ефективним. Також у мене була неймовірна викладачка, якій я буду вдячна, мабуть, довіку.  

Тож забігаючи наперед, ось вам лайфхак до вивчення мови – спробуйте потрапити на одну хвилю з викладачем, і тією хвилею вас швидше винесе на бажаний мовний рівень.

Словацька ж одразу мені сподобалася, під час свого історичного бакалаврату я продовжувала самостійно поглиблювати знання, та й словацькомовне середовище дало свої плоди. Тоді вже до мене зверталися знайомі з проханням підучити їх словацької. Я ж вирішила ще здобути необхідні компетенції і тоді вже ґрунтовно братися за таку відповідальну роботу. Тут мені допомогла магістратура, після якої я (ура-ура офіційно) викладачка словацької мови.

Коли прийшло усвідомлення, що ти гарно знаєш мову?

Хм хм.. усвідомлення гарного знання мови появилося десь після першої успішно складеної сесії. Однак зараз вважаю це відчуття хибним. 

Багато хто після приїзду в Словаччину потрапляє у схожу "пастку".

Словаки ввічливі, звикли хвалити іноземців за їхнє знання мови, переважно не виправляють наші помилки. Відповідно в студентів часто з'являється ілюзія, що вони plynule говорять словацькою, але для критичних вушок (гадаю, такими володіє кожен позитивно профдеформований викладач) це зовсім не так. Мова – це жива матерія, а не консервований об'єкт. Відповідно її вивчення мусить бути постійним процесом, звичкою. Як тільки ви з цього процесу виходите, рівень падає. Тому мої вам поради:

  • Використовувати лексичні гнізда. Особисто мені завжди було зручніше вчити слова в поєднанні з їхніми "родичами". Наприклад замість одного слова veda вчити разом veda - vedec - vedecký і тд.

  • Не бійтесь заглядати у словник. Обов'язково синонімічний. Особливо коли вчите прислівники

  • Не пропускайте фонетику та спостерігайте за природою слів вже з першого уроку. Бо якщо ви для себе хакнете систему тенденцій до пом'якшення, зразки витягнете на інтуїції

Чи памятаєш своє знайомство з ComeStudy? Як пройшов перший урок?

На певному етапі я вже вирішила працювати серйозно, а не самотужки за допомогою "сарафанного радіо". Тоді дуже хотілося потрапити на роботу до добросовісної організації і, здається, саме в час коли я над цим думала, одногрупниця Юлія мені написала з пропозицію піти до Comestudy. Я вирішила, що це знак і погодилася. Перед першим уроком я неймовірно стресувала.  Не так за свої компетенції вчителя, як за те, чи сподобаюся я взагалі учням. Плюс, я до того ніколи не працювала в скайпі, а ця програма, здається, створена, щоб ми могли відчути себе пенсіонерами.  І ще пам'ятаю, що на монітор тоді наліпила стікер з різними дидактичними пунктами типу "не сварити/хвалити/мотивувати".  Згодом (традиційно) виявилося, що той стрес був зайвим, а робота мені дуже припала до душі.

Чим ти керуєшся при роботі зі студентами? Можеш назвати себе вимогливою викладачкою?

Керуюся здоровим глуздом, серцем і планом курсу 😄. Саме в такому порядку, бо в залежності від індивідуальної складової часто змінюю порядок тем або ж завдання для відпрацювання граматики. Намагаюся підлаштувати курс під учнів, щоб процес був більш ефективним. Це окремий клопіт, якщо чесно. Мені б дуже хотілося бути вимогливою викладачкою. Але мій стиль викладання швидше ліберальний, ніж авторитарний. Відповідно вимоги високі, але суворість як важіль впливу в мене відсутня. Не вважаю це великим мінусом, переважна більшість моїх стосунків з учнями побудована на емпатії, і це працює.  Але якщо в майбутнього студента "режим постійної ліні", то мені буває складно з цим впоратися. Зрештою, ми працюємо з дорослими людьми, тож вимогливою мусить бути не лише викладачка, а й учень щодо себе.

Бліц

Улюблена тема (як викладачки)

Улюблена тема, мабуть, минулий час. З присмаком ностальгії, так би мовити.

Топ улюблених виразів

1. (Ne)Súhlasím

2. Aké je heslo na Wifi?

3. Toto miesto je obsadené

4. Radšej nechcem vedieť

5. Už mám plány, ale ďakujem za pozvanie

Взагалі мій улюблений вираз це iba žeby nie, але там потрібний курс скептичної міміки.

Лайфхак від репетиторки

Лайфхак. Стікери врятують світ. Справді. Розпишіть таблички, розвішайте по кімнаті, як новорічний декор. Важливо, щоб ви постійно бачили свої нотатки. Під час сесій я навіть ліпила таблиці у файликах в душовій кабінці (але так вже божеволіти не варто😄)

Найкумедніша ситуація на уроці

Вона закінчилася проханням "хай це залишиться між нами", тож я мовчатиму. Але раз під час уроку до учениці в кімнату залетів голуб, то було і крику, і сміху. 

Твоя порада тим, хто вивчає словацьку

Не зупиняйтеся. Воно того варте.

Якщо вам сподобався підхід Дзвінки, ви зможете весело поспілкуватися на наших розмовних клубах, спікеркою котрих вона є. А записатися завжди можна в нашому телеграм-каналі.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу