ru

Навчання в STU. Факультет хімічних та промислових технологій

Факультет хімічних та промислових технологій у STU є одним із найкращих вже протягом 10 років. Чому? Ми запитали у студента Влада.

Сьогодні ми поговорили з Владом, який навчається у кращому технічному університеті Словаччини STU, на одному з найперспективніших та найсучасніших факультетів – Факультеті хімічних та промислових технологій. Факультет цей вважається одним із найкращих не просто так. По-перше, це єдиний факультет свого роду, який пропонує спектр таких спеціальностей як медична хімія, харчові технології, фармацевтика, екологія, біотехнологія, розробка косметичних продуктів, хімічна інженерія. Вже ДЕСЯТЬ років поспіль факультет займає 1 місце у плані перспективи працевлаштування та актуальності спеціальностей.

Влад є студентом першого курсу і для себе вибрав спеціальність Біотехнології. Чому це так перспективно – читаємо далі.

-Давай почнемо з того, чому ти вирішив вступати в Словаччину та чому ComeStudy?

-На третьому курсі медколеджу я дізнався, що у Словаччині є бюджетна освіта, а оскільки до цього завжди хотів переїхати в іншу країну, то дуже загорівся цією ідеєю. В інтернеті знайшов сайт ComeStudy, провів дослідження з відгуків, залишив заявку і так почалося. У вас найбільше було відгуків, найкраще був оформлений сайт з усіма поясненнями.

-Чому ти зупинив свій вибір саме на STU FCHPT?

-Бо побачив перспективу у своїй спеціальності (біотехнології). Професія нова та її потенціал лише розвивається.

 -А розкажи більше про свою спеціальність, чим ти займаєшся?

-Біотехнолог це широке поняття. З цією професією можеш працювати на харчових підприємствах пов'язаних з виробництвом алкогольних напоїв, або навіть у медичній сфері у сфері винаходу нових антибіотиків або нових способів діагностики захворювань, також можеш піти у сферу винаходу та виробництва протезів. Суттю є спрощення та здешевлення виробничого процесу.

-А які предмети на 1 курсі тобі здалися найлегшими?

- Найлегшими були технічна англійська та словацька (завдяки базі, отриманій на курсах ComeStudy) а також семінар з математики.

-А які найважчими? До чого треба бути готовим, на що звернути увагу?

-Матеріальний баланс, вища математика та хімія. Складність вищої математики в тому, що за один семестр дуже багато тем і якщо за цим не стежити відразу, потім не встигаєш запам'ятати все і розібратися. У неорганічній хімії складність полягає в тому, що вона трошки відрізняється від нашої звичної хімії, тому що вони (Словаки) мають як мінімум інші назви деяких елементів і в принципі інші назви хімічних сполук. А ще складність матеріальних балансів теж полягає в тому, що ти проходиш дуже швидко цей курс і кожне заняття знову ж таки нова тема і потрібно дуже уважно стежити за розрахунками, тому що суть предмета в тому, що ти вирішуєш завдання і якщо ти помилився в перших формулах, то твоє завдання буде неправильним, а формул там дуже багато.

-Як закривалася перша сесія?

-Тяжко-важко ... Всі неосновні предмети здалися легко, але основні 3, це був жах, здав з третьої спроби.

-Як із ставленням Словаків? Чи були труднощі, непорозуміння?

-Насправді, ставлення шикарне. Ми одразу всі познайомилися та допомагаємо один одному. Ніхто ні в чому не відмовляє, не сміється з твоєї мови та не підколює тебе.

-А викладачі як ставляться? Чи є якась різниця, як вони ставляться до словацьких студентів та як до українських?

-Залежить від того, наскільки ти добре знаєш словацьку мову і як ти встиг адаптуватися. Ну і звичайно, це залежить від типу людини. Є такі викладачі, які суворо ставляться до іноземців, тому що вирізняється шкільна база. У Словаків таки шкільна база набагато сильніша, тому ти багатьох речей не знаєш спочатку і на тебе вже дивляться „Як так, що ти не знаєш таких елементарних речей“.

-До чого тоді має готуватися майбутній студент, щоб не відставати?

-Робити більше упор на хімію і відразу намагатися вивчати всі хімічні словацькі назви, теж на математику, тому що математики багато в першому семестрі.

-Яку перспективу ти бачиш у цій спеціальності?

-Перспектива точно є, залежить від того, наскільки у тебе буде бажання розбиратися в цій спеціальності, але я хочу працювати в більш медичній сфері, тому що у мене вже є медична освіта та піти у розробку антибіотиків чи протезування.

-Насамкінець, дай 3 поради майбутнім студентам.

-Перше: максимально спілкуватися з усіма Словаками, щоб швидше вивчити мову, тому що це дуже допоможе під час навчання. Друге, не залишати нічого на потім, намагатися вчити все сьогодні, не завтра, тому що програма дуже велика. Третя порада, не опускати руки і не піддаватися емоціям, бо в будь-якому разі буде важко, але потрібно просто пережити період адаптації та перший курс (сміється).

Інтерв'ю вийшло надихаючим. Владу бажаємо сил та бажання закінчити навчання, адже майбутнє після такого факультету справді перспективне. Випускники FCHPT працюють проектними менеджерами у сфері розробки, інженерами-біохіміками, розробниками ліків та косметики, екологами та навіть IT спеціалістами у сфері хімічних та біохімічних розробок. Майбутнє справжнього вченого!

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу