ru

Пошук роботи для біженців в Словаччині

Як знайти роботу в Словаччині, що треба знати, куди звертатися

У зв'язку з війною в Україні наводимо зведену інформацію для біженців з України та подробиці про допомогу, допомогу в матеріальній нужді. Міністерство праці, соціальних справ та сім'ї Словацької Республіки розширює обсяги допомоги та готує підтримку сім'ям, які покинули Україну до початку війни та пропонує величезну кількість робочих місць спеціально для українців.

З ЧОГО ПОЧАТИ?

З моменту активного прибуття біженців з України, Словаччина з усім розумінням почала активно пропонувати безліч робочих місць українцям навіть без знання словацької мови. Для того, щоб отримати роботу в Словаччині, людині зі статусом біженця або словацькою Odídenec (dočasné útočisko) потрібно для влаштування на роботу лише це підтвердження, яке ви отримаєте в міграційній поліції та українські документи. Все інше зроблять за вас. Окрім того, при виконанні деяких робіт вас можуть направити і на медичний огляд, наприклад, якщо ви влаштовуєтесь в сфері гастрономії. У цьому немає нічого страшного, адже таких медогляд вимагатимуть і від словаків. 

ДЕ МОЖНА ШУКАТИ РОБОТУ?

Знайти роботу можливо не лише через знайомих або по рекомендації, але й за допомогою словацьких порталів та сторінок створених спеціально для українців.

Наприклад:

Портал profesia.sk позначає позиції для українців підписом „Можливість для людей з України“.Потрібно просто натиснути на пропозицію, яка вас зацікавила та внизу вибрати пункт Poslať životopis (відправити резюме)або reagovať na ponuku (реагувати на пропозицію) та вкласти своє резюме або ж, якщо є така можливість, зателефонувати туди напряму. 

На сайті službyzamestnanosti.sk запропоновано близько 80 тисяч робочих місць, потрібно лише Prihlasiť sa - uchádzač o zamestnanie (Зареєструватись - кандидат на робоче місце) та за допомогою пошуку знайти для себе роботу, яка вас зацікавила. Під описом роботи ви також знайдете контакту особу і можете зателефонувати, або залишити своє резюме навіть англійською мовою. Цей портал є офіційний саме для українців.

СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ВКЛЮЧАЮЧИ ОХОРОНУ ЗДОРОВ’Я

Працівники та роботодавці зобов’язані сплачувати внески на:

1. Соціальне забезпечення, з якого сплачується:

a) страхування від хвороб як страхування від втрати або втрати доходу від оплачуваної роботи і забезпечення доходу внаслідок тимчасової втрати працездатності, вагітності та материнства;

b) пенсійне страхування, а саме:

1. страхування за віком як страхування від старості та смерті;

2. страхування по інвалідності як страхування від втрати здатності працювати внаслідок довгострокового несприятливого стану здоров’я застрахованого та у випадку смерті;

c) страхування від нещасних випадків як медичне страхування або страхування на випадок смерті від нещасного випадку на виробництві, аварії на виробництві («аварія на виробництві») та професійних захворювань (лише роботодавець);

d) Страхування від безробіття як страхування від втрати доходу внаслідок безробіття та забезпечення доходу через безробіття. Пільга призначається на період до 6 місяців. Допомога по безробіттю розраховується відповідно до законодавства Словаччини.

2. Медичне страхування, яке включає охорону здоров’я, амбулаторну допомогу, інституційну та фармацевтичну допомогу.

НА ЩО ЗВЕРТАТИ УВАГУ?

Якщо ви працюєте в Словацькій Республіці, важливо, щоб у вас був дійсний трудовий договір, а роботодавець сплатив за вас соціальні та медичні страхові внески. Якщо ви працюєте без договору найму і роботодавець не сплачує ваші страхові внески за вас, ви нелегально працюєте в Словацькій Республіці, тобто незаконно. За таку роботу можуть бути накладені штрафи не лише на вашого роботодавця, але і на вас. Словацькі інспекції праці за це правопорушення можуть накласти штраф у розмірі до 331 євро.

Віримо, що ця стаття вам допоможе та ви знайдете собі роботу, яка допоможе в цей непростий час. 

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу