ru

Умови перетину словацького кордону

Як пройти словацький кордон під час воєнного стану? Які документи треба мати із собою, якщо вам понад 18 років? Інструкція для студентів та абітурієнтів

У вересні минулого року ми вже писали подібну статтю. Тоді новини насамперед стосувалися перетину кордону в умовах пандемії коронавірусу. Надворі новий рік, нова реальність, з якою зіткнулася Україна – війна. Як змінилися умови під час воєнного стану та як це вплине на абітурієнтів поточного року?

Стаття актуальна на 2022 рік.

Наразі кордони відкриті, і всі бажаючі можуть виїхати з країни навіть без закордонного паспорту. Словаччина пускає громадян України із внутрішнім паспортом та надає право тимчасового притулку. Про це читай тут. Що ж до студентів та абітурієнтів, ситуація теж проста. Як для студентів дівчат, так і для студентів хлопців кордони відкриті за умови наявності підтвердження про здобуття освіти у словацьких державних університетах на денній формі навчання. Отримати таке підтвердження можна на своєму študijnom oddelení або ж написавши мейл своїй študijnej referentke (тобто адміністративному співробітнику університету, який займається видачею довідок та підтверджень).

Багато переживань із цього приводу виникає у студентів та абітурієнтів чоловічої статі, які підлягають мобілізації. Із цієї ситуації теж є вихід.

Відповідно до законів України щодо мобілізації та військового стану,

право виїзду за кордон мають громадяни призовного віку, які здобувають вищу освіту в країнах ЄС і мають про це всі офіційні підтвердження.

Як отримати таке підтвердження, ми вже написали вище, але що робити з ним далі?

Для того, щоб перетнути кордон, студенту іноземного університету, якому 18 років необхідно мати такі документи:

-відстрочку від призову, яку можна оформити у територіальному центрі комплектування за місцем прописки на підставі довідки від університету, в якому навчається студент;

-дозвіл на перетин кордону керівника відповідного центру комплектування за місцем прописки. Його можна отримати на підставі примітки про відстрочку та документи, що підтверджують навчання в закордонному університеті.

Адресу найближчого центру можна дізнатися, зателефонувавши до обласного центру комплектування.

Тобто підсумуємо, для перетину кордону вам знадобляться наступні документи:

- перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією)

- довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти

- студентський квиток або студентська віза

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу