ru

Яку картку вигідніше мати у Словаччині? Переказ грошей на словацький рахунок

Який банк використати? У якій валюті вигідніше зберігати гроші? Як поповнювати картку та знімати гроші?

Вічне питання при переїзді в іншу країну – це гроші. У цій статті ми розберемося в якому банку краще зберігати гроші, як не втратити багато на різниці в курсі гривні та євро, як найвигідніше батькам перевести гроші дитині до Словаччини.

У чому відмінність зберігання грошей у словацькому банку та українському?

У словацькому банку ви не можете собі поповнювати рахунок у гривнях і тим більше зараз, коли заборонено пересилати гроші з української картки на словацьку через додаток. Тому на першому етапі, тобто коли ви тільки їдете з України вигідніше для повсякденного використання, мати український рахунок у банку. Більше того, набагато вигідніше в українському банку мати валютний рахунок, бо якщо він гривневий, то ви втрачаєте на різниці в курсі. Наприклад, якщо на сьогодні курс євро 35грн/1 євро, а завтра 39, у вас сума у ​​гривнях стає меншою, якщо ж у вас гроші на рахунку лежать євро, то ця сума стабільна. При цьому важливо пам'ятати, що якщо у вас відкрито гривневий рахунок, батьки в Україні можуть покласти на рахунок студента гроші. Із валютним рахунком це зараз неможливо. Як оминути цю заборону?

Якщо у вас відкритий валютний рахунок, то треті особи не можуть переказувати валюти євро на інший рахунок, тобто і в касі ви теж не зможете поповнити, тому що рахунок відкритий на ім'я студента, а не на ім'я одного з батьків. Є кілька варіантів вирішення цієї проблеми. Перше – це мати картку батьків при собі. Тобто відкрити валютний рахунок на батька та картку від валютного рахунку передати студенту, і він користуватиметься нею у Словаччині.

Студент без проблем може нею розплачуватись, знімати гроші у банкоматі, а батьки у такому разі зможуть поповнювати цю валюту на свою картку в Україні. Другий варіант - валютний рахунок відкрито на ім'я студента, а батьки оформлять довіреність у самому банку, щоб могли поповнювати рахунок на картку студента від його імені. Третій варіант – це додаткова карта. Відкриваємо валютний рахунок на ім'я батька, але просимо випустити додаткову картку, якою користуватиметься студент закордоном.

Зняття грошей у словацьких банкоматах

Знімати гроші з української картки ви можете у будь-якому словацькому банкоматі з відсотком. Відсоток залежить від банку, зазвичай, це від 1,5 до 2%. При цьому безготівкові сплати скрізь безвідсотково. Картка має бути з чіпом. З вищенаписаного робимо висновок – українська картка підходить для того, щоб користуватися у Словаччині, вона зручна, бо батьки можуть поповнювати гроші. На словацьку картку батьки не можуть покласти гроші.

Чи потрібно взагалі в такому разі відкривати рахунок у словацькому банку?

Так, радимо це зробити. Краще, щоб студент мав і українську, і словацьку карту. Словацькою карткою студент уже платитиме за місцем за гуртожиток переказом, або він піде на підробіток і отримуватиме на нього зарплату, або, наприклад, отримуватиме стипендію. Також варто зазначити, що зберігання основної суми грошей на словацькому рахунку теж не надто хороша ідея, тому що доведеться перевозити ці гроші із собою та вкладати на словацький рахунок.

Окремим пунктом зазначимо, що якщо батьки студента живуть закордоном, тоді зручніше буде після приїзду відкрити рахунок у словацькому банку та батькам краще відправити гроші зі свого європейського рахунку на європейський (словацький) рахунок студента.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу