ru

Архітектура та дизайн

Де навчатися? Що чекає в майбутньому? Підготовка до вступних іспитів та не тільки. Розповідаємо все про напрямок Архітектура та дизайн

Впевнені, що керуючись популярністю напрямку та попитом на трудовому ринку, ви задумувались над вибором професії архітектора чи дизайнера. Досить популярним цей напрямок робить безліч вузькопрофільних видів діяльності. Тож давайте детальніше розберемося з тонкощами вступного процесу. 

В якому університеті я можу навчатися на цих напрямках?

– Завдяки багатопрофільності можна навчатися в Технічному університеті в Кошице (TUKE) на спеціальностях 

·      Architektúra a urbanizmus (Архітектура та урбанізм), 

·      Pozemné stavby a architektúra (Наземні споруди та архітектура), 

·      Dizajn (Дизайн), 

·      Voľné výtvarné umenie (Вільне образотворче мистецтво)

та Словацькому технічному університеті в Братиславі (STU) на спеціальностях

·      Architektúra a urbanizmus (Архітектура та урбанізм), 

·      Pozemné stavby a architektúra (Наземні споруди та архітектура), 

·      Dizajn (Дизайн).

Що я буду вивчати на цих спеціальностях. Ким можна працювати після закінчення?

– Спеціальність Архітектура та урбанізм: випускник цієї спеціальності зможе самостійно опрацьовувати архітектурні проекти та проекти реалізації простих будівель; опрацьовувати архітектурні проекти більшого масштабу, а також проекти та плани містобудівного характеру під керівництвом уповноваженого архітектора (всі роботи та діяльність, пов’язана з підготовкою та реалізацією проектної фази архітектурних робіт, особливо розробка більш детальних стадій проектної документації); працює на нижчих посадах в державних адміністраціях та органах місцевого самоврядування у сферах, пов’язаних з предметом дослідження, під час підготовки рішення (відділи територіального розвитку та правил забудови, екологічні відділи); займаються презентаційною, професійною та комерційною діяльностю в торгових компаніях, що працюють у будівельній галузі.

Спеціальність Наземні споруди та архітектура: випускник отримає освіту в галузі цивільного будівництва з акцентом на підготовку та реалізацію архітектурних споруд. Випускник працевлаштується як член творчого колективу, самостійний працівник у сфері інвесторської діяльності, управління архітектурними інвестиційними проектами, будівельними організаціями-постачальниками будівельних систем, а також у сфері охорони навколишнього середовища під час будівництва, в державному управлінні та регіональному розвитку, в системі освіти, в управлінні експлуатацією та обслуговуванням будівель.

Спеціальність Дизайн: випускник бакалавра може працювати експертом з вирішення часткових проектних завдань у проектних інститутах, дизайн-архітектурних та рекламних студіях. Він готовий до творчої співпраці з незалежними дизайнерами, архітекторами, планувальниками та конструкторами.

Ступінь магістра дозволяє працювати в студіях промислового дизайну, комунікаційного дизайну, дизайну виробів та інженерних споруд, дизайну для нових медіа. Випускник магістратури здатний професійно реагувати на вимоги в галузі дизайну продукції в промисловості, в інновації виробничих програм, візуальних комунікаційних рішеннях, створенні фірмового стилю, електронної презентації, у застосуванні дизайну у сфері нових медіа та нової економіки (електронний бізнес).

Випускник, як незалежний дизайнер, може працювати в проектних, будівельних відділах компаній, у педагогічній діяльності, в консалтингових і маркетингових службах.

Спеціальність Вільне образотворче мистецтво: випускники навчальної програми зможуть визначати та вирішувати проблеми мистецтва на професійному рівні, співпрацювати з іншими експертами в реалізації архітектури (або діяти як педагог) і таким чином сприяти формуванню культурної свідомості та підвищенню рівня духовної та матеріальної художньої культури в середовищі (насамперед у регіоні Східної Словаччини).

Коли подавати документи?

– Подача документів на вибрані напрямки закінчується раніше ніж на будь-які інші. Зазвичай це до 30 листопада поточного року. 

На дані напрямки є вступні іспити?

– Так, оскільки це одночасно і творчі, і технічні спеціальності, передбачено обов’язковий вступний іспит, що включає знання теорії та історії вибраного напрямку, тобто на архітектурі - це історія архітектури, на дизайні - історія дизайну тощо. Окрім теоретичної частини, потрібно здати профільне портфоліо, творчий іспит та співбесіду. 

Який повний перелік вступних вимог?

– Основною вимогою є здобуття абітурієнтом повної середньої освіти або повної середньої професійної освіти (технікум/коледж).

Наступні умови: успішне складання вступного іспиту, подання електронної заяви до зазначеної дати та сплата внеску за матеріальне забезпечення процедури вступу, шкільний внесок згідно методичних вказівок ректора, обов’язкова перевірка здібностей до навчання в дати вступних іспитів, навчання словацькою мовою, підтвердження про знання мови (мін. рівень B2), нострифікація атестату про повну середню освіту міністерством освіти та науки СР.

Як можна підготуватися до іспиту?

– Спеціальність Архітектура та урбанізм: вступний іспит проходить як одноденний іспит. Складається з графічної та письмової частини, де шляхом опрацювання індивідуальних завдань перевіряються здібності абітурієнта. Іспит включає:

-       лінійний малюнок натюрморту за шаблоном,

-       композиція геометричних тіл (проектування просторової композиції, малюнок олівцем),

-       тест на загальні знання в галузі архітектури, мистецтва та дизайну

-       оцінювання портфоліо кандидата.

Портфоліо має включати чесну заяву абітурієнта про авторство поданих робіт, яку необхідно вставити разом із портфоліо у розділ документів електронної заявки в АІС до 5 січня 2023 року. Ненадання портфоліо до АІС у зазначений термін означає невиконання умов зарахування! 

Спеціальність Дизайн: вступний іспит проходить як одноденний іспит. Складається з графічної та письмової частини, де шляхом опрацювання індивідуальних завдань перевіряються здібності абітурієнта. Іспит включає:

-       лінійний малюнок натюрморту за шаблоном,

-       практичний тест креативності,

-       тест на загальні знання в галузі архітектури, мистецтва та дизайну,

-       оцінювання портфоліо кандидата.

Портфоліо має включати чесну заяву абітурієнта про авторство поданих робіт, яку необхідно вставити разом із портфоліо у розділ документів електронної заявки в АІС до 5 січня 2023 року. Ненадання портфоліо до АІС у зазначений термін означає невиконання умов зарахування! 

Cпеціальність Вільне образотворче мистецтво: вступний тест проходить як дводенний іспит та включає перевірку

-       базових знань образотворчого мистецтва, архітектури, дизайну, математики та простору

-       практичний прояв таланту, а саме малюнок портрета або фігури за живою моделлю 

-       особисту співбесіду з абітурієнтом, який проходить до другого туру вступного іспиту.

ComeStudy надає допомогу в підготовці до іспиту?

– Так, ComeStudy надає усі необхідні матеріали для самостійної підготовки абітурієнта, консультації щодо іспиту та оформлення портфоліо а також окремий курс з підготовки до іспиту за бажанням абітурієнта.

Що включає ваш курс з підготовки та як на нього записатися?

– Курс розрахований на експрес підготовку до вступних іспитів на спеціальності Архітектура та урбанізм, Дизайн. Структура курсу (5 годин):

-       Отримання інформації про принцип проходження іспиту

-       Теоретична частина: історія архітектури та культури Словаччини

-       Література для самопідготовки

-       Рекомендації щодо оформлення портфоліо

-       Консультації по творчій частині іспиту

-       Словник архітектора - допомога в розумінні спеціальної лексики

Початок курсу: січень 2023

Для того, щоб записатися на курс, зверніться до менеджерів ComeStudy.

Ціна: 250 грн. - одна година

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу