ru

Словаччина, Чехія чи Польща

Куди легше переїхати, де дешевше вчитися та приємніше жити. Порівнюємо у нашій новій статті.

Вища освіта — це необхідність для тих, хто хоче побудувати успішну кар'єру і реалізувати себе в майбутньому. Тому в Україні за останніх кілька років збільшилась кількість бажаючих українців здобувати  вищу освіту в країнах-сусідах. Система європейської освіти користується практичними принципами навчання, а всі викладачі - практикуючі фахівці, що однозначно підвищує ефективність отриманих знань. Навчальні заклади Європи – це про відкритий мультикультурний підхід до кожного студента. 

Ще одним показником якості освіти  є кількість та актуальність наукових досліджень. Чудова матеріально-технічна база, лабораторії з найновішим устаткуванням, електронні бібліотеки, інтенсивне фінансування - усе це суттєво впливає на наукову діяльність, а також впливає на якість досліджень та відкриттів.

Загалом навчатися безкоштовно можна і у Словаччині, і в Польщі, і в Чехії, але необхідно враховувати всі підводні камені, які доведеться Вам зустріти на своєму шляху.

Польща

Ця країна досить тривалий час була одним з найпопулярніших напрямків серед студентської міграції українців. Це цілком логічно, адже ми маємо спільний кордон, наші мови схожі та належать до однієї слов’янської групи. Проте якщо говорити саме про безкоштовне навчання, то це точно не про Польщу – рік навчання на бакалавріаті залежить від спеціальності та університету, але в середньому – це більше 3000Є. При вступі обов’язковим є іспит на знання мови рівня В2, а також можуть бути додаткові вступні екзамени з математики або ж творчий конкурс, за участь в яких треба платити.

Як навчатися в Польщі безкоштовно? Перший варіант -  мати карту поляка, тобто документ, що підтверджує приналежність іноземця до польського народу. Другий варіант – це вступ до технікуму, що передбачає здобуття середньої освіти. І останній варіант – це вступ на не зовсім популярні спеціальності, де присутній недобір.

Отож, безкоштовна європейська освіта в Польщі для українця цілком реальна (ха, особливо, якщо твій дідусь – поляк), але варто пам’ятати про існування всіх умов для отримання бюджетного місця в державному університеті.

Чехія

Іноземні студенти вступають у чеські вузи нарівні з місцевими абітурієнтами на основі загального конкурсу. Залежно від обраної спеціальності, необхідно скласти 2–3 вступних іспити.

Порівнюючи з Польщею, то навчання у всіх державних університетах дійсно безкоштовне. Єдина додаткова умова для іноземців — їм необхідно скласти іспит на знання чеської мови рівня В2. При вступі на гуманітарні відділення додатково доведеться складати ще один іспит з іноземної мови, що не є рідною для абітурієнта.

Також Чехія не визнає українську загальну середню освіту, а тому необхідно зробити нострифікацію, себто підтвердження атестату міністерством освіти Чехії. Крім того, що це не безкоштовно, Вам можливо навіть доведеться здавати додаткові екзамени для закриття академічної різниці.

Словаччина

Ця країна має досить багато «плюсів». По-перше, це мінімальний мовний бар’єр, адже наші мови мають аж 68% подібності.

По-друге, дійсно безкоштовна та доступна освіта для іноземних студентів, де в більшості університетах відсутні вступні екзамени або іспит на знання мови. Отримати ВНЖ на весь період – досить легко, бо необхідно лише зібрати весь список потрібних документів.

По-третє, Словаччина займає 33 місце в рейтингу якості життя, а особиста безпека громадян – одна з найвищих в Європі.

Підсумовуючи вищенаписане, можна зробити висновок, що безкоштовне навчання за кордоном – цілком реально, але перед тим як зробити свій зважений вибір на користь однієї з країн, варто враховувати власні можливості і все те, з чим Вам доведеться зустрітися віч-на-віч на всіх етапах вступу: від подачі документів до отримання ВНЖ. Звичайно, найоптимальнішим варіантом є Словаччина, але тепер вибір лише за тобою!

Олександр Андрущенко

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу