ru

Brigáda. Підробіток для студента

Які умови для підробітку студента у Словаччині? Розповідаємо, що потрібно знати при влаштуванні на роботу та де її знайти.

Багато студентів під час навчання часто не проти підзаробити. З одного боку, це полегшує життя батькам, які продовжують забезпечувати дитину, з іншого - студент вчитися сам заробляти і стає незалежним фінансово.

Подивимося, які головні вигоди підробітку під час навчання:

Ви краще акліматизуєтесь у робочому середовищі і це не буде для вас таким шоком.

Студенти, які підробляють додатково до навчання таким чином, краще соціалізуються, надалі працюють із колегами та отримують великий досвід та практику.

Крім того, у студента з'явиться багато контактів із новими колегами.

А що найголовніше? Гроші. Ви зможете покрити свої витрати, а також навчитись керувати своїми фінансами.

Ще краще, якщо студент підробляє за фахом. Зазвичай він займається своєю роботою одразу після школи. Якщо ні, то хоч би його резюме зацікавить потенційного роботодавця.

В Інтернеті ви знайдете кілька порталів робочих агенцій, де ви можете знайти тимчасову роботу.

Пропонуємо вам добірку найвідоміших – brigada.sk, fecia.sk, sk.jooble.org, careerjet.sk.

Як відбувається процес влаштування на роботу?

Ви знаходите оголошення, яке вас зацікавило – відправляєте туди životopis (резюме) або дзвоніть. До речі, на сайті profesia.sk можна знайти шаблон для резюме та одразу ж його заповнити. Далі, якщо потенційного роботодавця зацікавила ваша кандидатура, вам обов'язково передзвонять або напишуть мейл та запросять на pohovor (співбесіда). Після цього треба буде зібрати документи. Те, що від вас вимагатимуть, залежить від роботи, яку ви виконуватимете. Але загалом, список такий: закордонний паспорт, карта ВНЖ, potvrdenie o štúdiu (підтвердження про навчання), номер банківського рахунку (IBAN), у деяких випадках попросять страховку, а якщо ви будете працювати з продуктами (наприклад, офіціант або працівник на кухні) ) знадобиться Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre prácu s potravinаmi (підтвердження про стан здоров'я для роботи з продуктами). Оформляється таке підтвердження у будь-якого сімейного лікаря за окрему плату (15-20 євро). Якщо не знаєте якого лікаря звернутися, запитайте у роботодавця, вам підкажуть.

Далі ви підписуєте договір про роботу студента - Dohoda o brigádnickej práci študenta. Якщо вам не пропонують підписати договір, то на таку роботу краще не влаштовуватись, вона нелегальна. Решту вам розкажуть уже на місці.

Від себе можемо порекомендувати шукати роботу на вищезгаданих сервісах, або як варіант у різних brigádnických agentúrаch, наприклад https://pjservis.sk, але зверніть увагу, що в таких агентствах пропонують не постійну роботу, а скоріше варіанти на вихідні чи одноденні. Ще хороший варіант для студента – це Макдональдс, там завжди добре і вчасно платять і графік можна підлаштувати під себе.

Бажаємо вам гарної роботи та своєчасної виплати зарплати!

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу