ru

Університети Словаччини, як вибрати своє?

На що звертати увагу при виборі університету і як не розчаруватися в своїх очікуваннях.

Модне сьогодні слово усвідомленість, якомога краще відповідає темі нашої статті. Адже саме усвідомлений вибір вищого навчального закладу, як нас запевняють батьки, визначає все наше майбутнє. Ми з батьками не сперечаємося, тому розповімо вам на що звертати увагу при виборі університету і як не розчаруватися в своїх очікуваннях.

Почнемо з того, що раз ви читаєте цей текст, значить обираєте серед ВНЗ Словаччини. Супер. З країною визначилися. Далі – важче. Треба визначитись з університетом, факультетом та спеціальністю. 

На цій стадії найважче - не дати себе заплутати. 

Зараз багато хто впізнає себе. Коли, в суботу ввечері, в вашій вітальні матеріалізується тітка Люда, чий син колись працював в Польщі. За нею з'являється дядько Петя з дружиною, всілякі бабусі з дідусями, племінники і племінниці, а на чолі, ваші батьки. І весь цей галасливий конклав з родичів, друзів і друзів родичів, впевнений, що без їхніх порад, Вам точно не обійтися. Думки діляться. Папа переконаний і переконує, що якісним буде тільки освіта, яку до вас, в цих стінах отримали досить імениті особистості. Для мами важливіше, щоб вікна були пластикові, а класи сучасні. Брат віддасть перевагу будь-якому університету, тільки б в столиці. І ось Ви, втомлений і остаточно заплутавшись, сидите десь в сторонці і думаєте: “А може ну його. Буду фрилансером”.

Щось подібне відбувається коли ви відправляєтеся шукати відповідь в інтернеті. Тільки тепер вже не парочка, а тисяча різних думок вистрибують на вас з усіх боків. А якщо країна, в яку ви вирушаєте вчитися, в вашій уяві це туманне Середзем'я, зрозуміти до якого коментарю варто прислухатися, а на який не звертати увагу - буде важко. 

Що ж робити?

Ось три постулати, на які потрібно орієнтуватися:

1. Розгляньте пропозицію

2. Адекватно оцінюйте свої сили

3. Не забудьте про запасний варіант

Розглянути пропозицію, значить провести незалежне дослідження

Припустимо, я майбутня першокурсниця і вже визначилася зі спеціальністю - журналістика, але вибираю між університетом Коменського в Братиславі та Пряшівським університетом в Пряшеві. Що мені зробити в першу чергу? 

  1. Знайти сайт університету та факультету.

Я переходжу на сайт і за допомогою логіки та перекладачів вивчаю запропоновану інформацію. З сайтом Пряшівського університету все зрозуміло. Я легко знайшла свою кафедру і корисні статті, які перевела на рідну мову. На цьому ж сайті у мене вийшло знайти навчальний план (odporúčaný študijný plán) своєї кафедри і ознайомитись з ним. Сайт університету Коменського виявився занадто перевантаженим зайвим текстом. Я витратила багато часу, але не змогла знайти нічого корисного. Тоді згадала, про сайт portalvs.sk, де все та ж інфа, була представлена ​​у формі коротких статей. Корисно, але поки недостатньо інформативно, щоб прийняти остаточне рішення. 

  1. Соціальна мережа 

Я попрямувала в соціальні мережі. Facebook сильно допоміг. Тут я виявила сторінки не тільки університетів і моєї майбутньої кафедри, але також окремі студентські групи, де студенти різних курсів обговорюють болючі для них теми гуртожитку або іспитів. В голові став складатися пазл, поки не намалювалось велике АЛЕ.

Я іноземна студентка, отже можу зіткнутися з проблемами, які не знайомі словацьким учням. 

  1. Третя думка. 

Знову ж, завдяки Facebook, я знайшла трьох студентів з України і Росії, які навчаються або вже вивчилися в університетах Прешові та Братислави. Не всі відповідали мені з задоволенням, але думку свою висловили. Так я отримала особисте враження від навчання когось, хто вже був на моєму місці.

Підведемо підсумок

У мене є:

- офіційна, рекламна інформація з сайту кожного з університетів;

- думка словацьких студентів з соціальних мереж;

- відгуки іноземних студентів з особистого спілкування;

Тепер, на основі отриманої інформації, я повинна виділити основні плюси і мінуси кожного навчального закладу, керуючись власними цілями. 

Наприклад:

ПРЯШІВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПЛЮС - є радіогурток, отже я зможу отримати практичні навички, крім теоретичних знань.

МІНУС - мало стипендійних програм.

ПЛЮС - багато іноземних студентів - мій статус в університеті не буде новиною.

МІНУС - У навчальному плані є обов'язкове вивчення німецької мови.

УНІВЕРСИТЕТ КОМЕНСЬКОГО 

ПЛЮС - знаходиться в столиці.

МІНУС - мало іноземних студентів.

ПЛЮС - різноманітна навчальна програма.

МІНУС - не пропонує практику.

Готово. Зараз, я маю не тільки загальне уявлення про навчальні заклади, але й зважені аргументи за і проти кожного з них. І жодна тітка Люда не зможе тепер ввести мене в оману. Зрозуміло, що мої мінуси/плюси можуть відрізнятися від Ваших, але суть, я сподіваюся, Ви зрозуміли.

Друге, але не менш важливе, це те, чого ми зазвичай не можемо. А саме - адекватно оцінити свої сили

Вивчившись на бакалавраті в Україні, киянин Сергій, прийняв рішення вступити до Словаччини на магістратуру. Сергій був рішучий і впертий. Вибрав міжнародні відносини в Економічному університеті, в місті Братислава. Сергія попереджали, що магістратура в Словаччині триває всього 2 роки, на цю спеціальність потрібно здавати іспити, а словацька мова, насправді, не така проста. Сергій не слухав. «Я відмінник в своєму університеті», - казав він, - «З якимось іспитом я впораюся». Випускниця Катя, вирішила не ризикувати. Хоч і вчила словацьку цілий рік, сили свої недооцінила. «Це в школі було легко, а в університеті зовсім інше», думала Катя і обрала замість Кошицького, університет в місті Нітра з факультетом простіше. В результаті, Сергій вступні провалив, а Катя, після року навчання в Нітрі, зовсім розчарувалася в своєму виборі. 

Це повертає нас до моменту вже описаному вище - усвідомленому вибору. Нагадує нам про те, що навіть повно володіючи інформацією, ми повинні не забувати про об'єктивну оцінку власних можливостей. Нарешті, підводить до останньої тези нашої статті:

 Не забудьте про запасний варіант

Неприємності трапляються. Не завжди в наших силах змінити те, що трапилося, але Ви точно можете забезпечити себе подушкою безпеки. Наш вигаданий герой Сергій, зміг би поїхати в Словаччину, якби заздалегідь подав заяву на навчання в ще один, запасний університет. І якщо навіть через рік, його бажання вчитися в Економічному університеті Братислави не ослабло, спробував би щастя ще раз. Катя ж, вже маючи на руках рішення про зарахування відразу до двох навчальних закладів і розуміючи, що її прийняли, вирішила б на користь Кошиць.

 Тепер ви готові

Зі спокійною душею, відправляю Вас, дорогий читачу, практикуватися і приймати зважені рішення. А якщо, о жах, жодна з моїх порад Вам не допоміг, не панікуйте, а телефонуйте нам, або залиште заявку на сайті. Все обговоримо, з усім допоможемо і все вирішимо. 

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу