ru

Типи ВНП в Словаччині

Які бувають типи ВНП у Словаччині та чим вони між собою відрізняються – у цій статті

Закони та нормативні акти про перебування іноземців у Словаччині визначають три типи видів на проживання, а саме тимчасове проживання (prechodný pobyt), постійне проживання (trvalý pobyt) та дозволене проживання (dočasné útočisko/azyl). Іноземець має подати заяву на один із видів проживання. Нижче розглянемо, чим вони між собою відрізняються та які привілеї кожного з них.

 

Тимчасове місце проживання (prechodný pobyt)

Дозвіл на тимчасове проживання на території Словацької Республіки видається іноземцеві максимум на 2 роки. Іноземцю, який подав заявку на тимчасове проживання для навчання, видається дозвіл на термін не більше 5 років. Тобто тимчасовий дозвіл на проживання може бути продовжений максимум на 3 роки, на максимальний період навчання 5 років.

Тимчасове проживання дає іноземцю право залишатися, подорожувати та повторно в'їжджати на територію Словацької Республіки на той період часу, на який воно було видано поліцією. Тимчасове проживання прив'язане до однієї мети. Якщо іноземець бажає провадити діяльність, яка відрізняється від тієї, для якої йому було надано тимчасове проживання, він має подати нову заяву на тимчасове проживання, якщо цим Законом не передбачено інше. Іноземець, якому надано тимчасове перебування, також може навчатися під час тимчасового перебування. Тимчасове проживання може бути надано поліцією громадянинові третьої країни:

• у комерційних цілях,

• з метою працевлаштування,

• з метою навчання,

• з метою конкретної діяльності,

• з метою досліджень та розробок,

• з метою возз'єднання сім'ї,

• з метою виконання службових обов'язків цивільними компонентами збройних сил,

• має статус словака, який проживає за кордоном.

Постійне проживання (trvalý pobyt)

Постійний дозвіл на проживання дає право іноземцю перебувати на території Словацької Республіки (а також здійснювати поїздки за кордон і назад) у той час, на який було видано дозвіл на проживання. Дозвіл спочатку видається максимум на 5 років (після виконання встановлених умов) і називається першою. Через п'ять років іноземцю може бути надано другий дозвіл на невизначений термін на запит.

Постійне місце проживання дає іноземцю право залишатися, подорожувати та повторно в'їжджати на територію Словацької Республіки в той час, на який воно було надано поліцією. Постійне місце проживання це:

• ПМП протягом п'яти років,

• ПМП на невизначений термін

• місце проживання громадянина третьої країни із визнаним статусом довгострокового резидента Європейського Союзу.

Дозволене перебування (Dočasné útočisko/azyl)

За запитом громадянина третьої країни міграційна поліція надає або продовжує допустиме перебування на термін дії причин для його надання, але не більше ніж на 180 днів, і можна вимагати його продовження. Допустиме проживання дає право на перебування в Словацькій Республіці, а в деяких випадках і на роботу. Однак, це не дає вам права займатися бізнесом або подорожувати за кордон.

Такий дозвіл можуть запросити прохачі притулку, іноземці з додатковим захистом та затримані

Прохач притулку – це іноземець, якому міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки надало притулок. Притулок надається на невизначений термін, за винятком надання притулку з метою возз'єднання сім'ї, яке надається на початковий період у 3 роки та може продовжитись на невизначений термін. Термін дії посвідки на проживання з позначкою «Azylant» становить максимум 5 років, або навіть для притулку на невизначений термін термін дії документа теж максимум 5 років.

Прохачем додаткового захисту є іноземець, який заявив у поліцію про те, що він клопочеться про додатковий захист. Сенс та мета додаткового захисту як другої форми міжнародного захисту полягає у наданні додаткового захисту та можливості законного проживання на території Словацької Республіки.

Іноземець, який має додатковий захист, має право на тимчасове проживання під час її надання з позначкою «Dočasné útočisko». Термін дії такого посвідки на проживання становить максимум 1 рік, після одного року його дію завжди можна продовжити ще на один рік залежно від ситуації.

Прохачем тимчасового притулку є іноземець, який заявив у поліцію, що шукає тимчасового притулку з метою захисту від війни, повсюдного насильства, наслідків людської катастрофи або систематичного чи масового порушення прав людини.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу