ru

Статус біженця або тимчасовий притулок? Мої права та обов'язки

Детальніше заглибимося у питання, чому статус тимчасового притулку у Словаччині кращий, ніж статус біженця. У чому взагалі різниця і що із цим робити. Пошук роботи у Словаччині

Багато українців зараз у зв'язку з війною шукають захисту у країнах ЄС. Коли ви перетинаєте українсько-словацький кордон, перед вами постає вибір: не реєструватися і перебувати в країні 90 днів за безвізом, подати заявку на статус біженця (у Словаччині azyl) або отримати статус тимчасового притулку (dočasné útočisko). Що з цього найвигідніший статус, чому і в якій ситуації читаємо далі.

Перебування в країні 90 днів по безвізу

Становище, яке найвигідніше для тих, хто приїхав у країну із закордонним паспортом, фінансовими засобами і ще не визначився, чи хоче залишитися в Словаччині. Тобто, якщо ви не на 100% впевнені, що Словаччина — це країна, в якій ви проведете найближчий час, не поспішайте оформлятися в міграційній поліції. Звичайно, без допомоги в такому разі ви не залишитеся і, як і раніше, маєте право звернутися до волонтерів або до пунктів гуманітарної допомоги.

Статус тимчасового притулку/захисту (dočasné útočisko або odídenec)

Важливо не плутати зі статусом біженця – це різні речі! Дане становище - це так званий спрощений статус біженця, менш бюрократичний, швидший за оформленням. Саме цей статус ви за промовчанням отримаєте у міграційній службі. У чому його вигоди? По-перше, оформлюють його до кінця поточного року (до 31.12.2022), з можливістю подальшого продовження залежно від розвитку воєнної ситуації в Україні. По-друге, це досить широкий спектр прав, які ви отримуєте. Сюди входить:

- дозвіл на проживання у країні до кінця року

- право працювати відразу після набуття статусу

- право на освіту дітям віком до 18 років

- отримання житла (на свою квартиру, звичайно ж, не розраховуйте, але поселити вас можуть у центрі для біженців або через волонтерів знайти житло за доступною ціною)

- право на медичне та соціальне обслуговування у випадках невідкладної допомоги (у кожному місті є певні лікарі, які готові допомогти Українцям безкоштовно, наприклад, посилання на список стоматологів, які допомагають українцям безкоштовно)

- можливість повернутися додому в будь-який момент (тут є одне але!, при поверненні назад додому статус тимчасового притулку втрачається, тому що, за логікою, ви вважали безпечним повернення додому, а значить, захист вам уже не потрібний. Про те, чи можна цей статус потім відновити, ще ведеться дискусія, але поки що відповідь у міграційній поліції – ні).

Статус біженця (Azyl)

Відразу варто відзначити, що набуття статусу біженця процес не швидкий, триватиме він до 6-ти місяців. Для цього треба подати заявку в міграційній поліції, або безпосередньо відразу на кордоні. Людина, яка отримала статус тимчасового притулку, як і раніше, має право податись на статус біженця. У чому буде різниця:

-дозвіл на проживання дається одразу на мінімум 3 роки

-вам видадуть дозвіл на поїздки країнами ЄС

-право на працевлаштування

-визнання українського диплома або здобуття освіти

-право на медичне обслуговування

Проблема в тому, що на відміну від статусу тимчасового притулку, статус біженця „направо-наліво“ не роздають, і навіть після ваших 6-ти місяців очікування заявку можуть відхилити. Але, по суті, нічого страшного, у вас і так є тимчасовий захист до кінця року практично з тими самими правами та свободами.

Примітка: ті, кому було приділено тимчасовий або постійний дозвіл на проживання (prechodný/trvalý pobyt) згідно із законом, статус тимчасового захисту отримати не можуть.

Гроші

Багато хто, хто вже встиг приїхати в Словаччину, зіштовхнувся із проблемою неможливості поміняти гривні на євро. Справді, в обмінниках та банках Словаччини такої можливості не було, а навіть якщо й була, вже закінчилася. Тому з'явилися перекупники, які змінюють гроші за просто неймовірним курсом (бували випадки по 40–47 грн за євро). Наразі ця ситуація вирішується, і кажуть, що з 28 березня вже можна буде поміняти гривні у банках за курсом НБУ. Можливість ця, однак, буде обмежена на 250 євро на людину на день (включаючи дітей). Інформація поки що підтверджується. Найкращим варіантом буде покласти усю готівку перед від'їздом на картку та користуватися нею без комісії при безготівковій оплаті. Зняття грошей із української картки у словацьких банкоматах – з комісією 2–2,5%.

Робота

На даний момент пропозицій по роботі Українцям у Словаччині дуже велика кількість. Словаки кажуть, що стало трендом (в хорошому розумінні) прийняти на роботу Українця зі статусом тимчасового притулку. Якщо ви не боїтеся роботи, і готові ретельно виконувати свої обов'язки, то проблем із пошуком не буде.

Список корисних посилань з пошуку роботи у Словаччині:

https://www.sluzbyzaměstnanosti.gov.sk/?lang=ua

https://www.istp.sk/help-ukraine?sglocale=uk

https://www.profesia.sk/praca/?for_ukrainians=1

Допомога

Якщо ви не знаєте куди звернутися з того чи іншого питання, вам потрібна гуманітарна чи психологічна допомога, звертайтесь до волонтерських центрів у місті, де ви зупинилися, або прямо до поліції. Вже практично у кожному словацькому місті прямо на вокзалі можна знайти волонтерів, юристів, поліцію, психологів, які готові відповісти на всі ваші запитання та надати усю необхідну допомогу. Пам'ятайте, що наші волонтери вміють робити неможливе, а ще, що у Словаччині вас раді бачити.

Все буде Україна!

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу