ru

Електронні системи в університетах Словаччини

Що таке академічна електронна система і навіщо вона потрібна. Де моя залікова книжка?

У всіх словацьких університетах вже давно перестали користуватися звичними нам заліковками, їх замінили електронні версії. І це навіть плюс - таку і втратити складно, і на іспит не забути. Для цих, і не тільки, цілей існують академічні електронні системи. Всього їх в Словаччині для всіх університетів три:

MAIS - Modulárny akademický informačný systém (Пряшівський університет, Технічний університет в Кошице, Трнавський університет)

AIS - Akademický informačný systém (Університет Павла Йозефа Шафарика, Університет Матея Бела в Банській Бистриці, Економічний університет в Братиславі, Університет Коменського в Братиславі ...)

E-vzdelavanie (Жилінський університет в Жиліні), але ця система працює на базі AIS.

З огляду на те, що системи в різних університетах одні й ті ж, то за логікою користування вони нічим не відрізняються.

Ця стаття - інструкція до користування.

Але для початку подивимося, що ми отримуємо після реєстрації.

Електронні системи потрібні для:

-запису предметів на семестри - кожного семестру є період запису предметів на наступний семестр. Дати завжди говорять заздалегідь. В цей час в вашому електронному кабінеті пропонуються предмети на вибір, які ви можете вчити в наступному семестрі. Не забуваємо, що предмети діляться на обов'язкові (povinné або A), їх треба записати всі; наполовину обов'язкові (povinno-voliteľné або B), їх можна вибирати за бажанням або при нестачі кредитів; необов'язкові (voliteľné або C), це предмети, які вибираються тільки якщо Ви захочете для загального розвитку (наприклад, на вашій спеціальності немає німецької, а ви дуууже хочете її вивчати - без проблем, для цього й існують voliteľné предмети).

-виставлення оцінок - саме в електронну систему викладачі записують вам оцінки після сесії, тому ці системи часто називають електронними заліковками; в залежності від університету і предмета оцінки можуть виставлятися літерами (від А до FX), відсотками (від 0 до 100) або просто zučastnil sa / nezučastnil sa (прослухав чи ні).

-резервації гуртожитку і оплати за нього - в деяких системах доступна і така функція, тобто в системі ви подаєте заявку на наступний рік в гуртожитку і там же є всі інструкції до оплати)

-завантаження та інструкції до бакалаврської або дипломної роботи - крім того, що все це робиться фізично, тема і інструкція до написання вашої підсумкової роботи завантажується в систему, а потім вже готова робота теж завантажується в систему для перевірки на плагіат і електронної архівації

-записи на термін іспиту - кожен викладач в період сесії виписує кілька дат для складання іспиту, ви вибираєте зручну для вас і в призначений термін приходите на іспит.

У системах можна також знайти такі речі як: розклад, рекомендований план навчання, інформаційний лист предмета на кожний семестр, підтвердження про отримання стипендії та подібні адміністративні речі.

Не система, а мрія. Перебільшуєте - скажете ви. Ні - відповімо ми. Подібні системи дійсно спрощують життя як студенту, так і викладачеві і сильно економлять час.

Що з ними робити шукай в наступних статтях, де ми детально розповімо, як користуватися MAISом і AISом.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу