ru

Словацька в горах. Курси в Словаччині

Як проходить додатковий курс словацької мови в Словаччині

Щорічно ми в ComeStudy працюємо з величезною кількістю майбутніх студентів та їхніх батьків з різних куточків України. Робота ведеться в основному дистанційно для зручності всіх. Вам не треба витрачати свій час і їхати з одного міста в інше, щоб здати один папірець або проконсультуватися з нами. Завжди можна зателефонувати, написати, відправити щось поштою.

Студенти на мовному курсі в Словаччині

Однією з частин підготовки до вступу в словацький університет є вивчення словацької мови. Воно теж проводиться онлайн. Наші викладачі майже 7 днів в тиждень на зв'язку, і не тільки учні підлаштовуються під наш графік, а й репетитори під розклад учнів. Але настає момент, коли ми всі нарешті зустрічаємося особисто. Час переїзду в Словаччину. Найважчий період, адже кожного з вас чекає новий етап життя. До нього треба звикнути. Оскільки ми в усьому намагаємося допомогти, то і час адаптації в Словаччині проходимо разом. Як це відбувається, розберемо на прикладі 2020 року, коли навіть в умовах жорстких обмежень і карантину в Словаччині, нам вдалося підготувати курс-інтенсив зі словацької мови та постаратися замість карантину влаштувати нашим студентам вересневий табір.

Почалося все з того, що для проходження карантину ми приїхали в частину міста Попрад з назвою Спішська Собота. Прекрасне місце з тихим і спокійним темпом життя, барвистими вуличками, кав'ярнями і цілим готелем в своєму розпорядженні.

Так, для зручності ми орендуємо цілий готель, тому за безпеку вже можемо не переживати.

Всі ми жили в номерах по 3-4 людини. Триразове харчування було забезпечено рестораном при готелі. Так ми відразу познайомилися зі словацькою кухнею. Нас годували не Цезарем і качкою по-пекінськи, а справжнісінькими улюбленими стравами словаків. Ну а якщо хтось залишився голодним між прийомами їжі, то похід в магазин за смакотою ще ніхто не відміняв.

Але повернемося до найголовнішого - до курсів.

Беручи до уваги те, що студенти звертаються до нас протягом усього року - у всіх була різна мовна підготовка. Для того щоб ніхто не відчував себе ніяково на заняттях, ми поділилися на дві групи. А далі пішов процес навчання.

Щоранку протягом цілого тижня ми дружно вставали о 7:30, щоб о 8:00 зустрітися на терасі і зануритися в навчальний процес. А свіже, ранкове і таке чисте повітря (не забуваємо, що Попрад знаходиться в самому серці словацьких гір - Татри) допомагав нам збадьоритися після сну. Наші викладачі взяли собі за мету вести уроки лише словацькою та тільки в екстрених випадках переходити на рідну мову, так всі змогли звикнути слухати тільки словацьку. Першу частину уроку ми присвячували розбору незрозумілих моментів в домашньому завданні. Так, так, так, воно теж було. Потім повторювали деякі граматичні моменти, активно відповідали на питання і задавали їх, ділилися на пари і складали діалоги на всілякі життєві ситуації. Все це, звичайно, супроводжувалося наглядом викладача, чашкою чаю або кави і невимушеною атмосферою. Після першої частини - перерва на сніданок. Це важлива частина дня, пропускати його не варто. Підкріпившись і перепочивши, з новими силами продовжуємо заняття. Цього разу вже в більш веселій формі.

Слухати пісні, дивитися відео, грати в настільні ігри - за допомогою цих активностей теж можна вивчити мову,

головне бути уважним і відразу все застосовувати на практиці. Іноді замість другої частини ми збиралися нашої дружною компанією і дивилися фільми словацькою, паралельно виписуючи нові для себе слова. Після перегляду їх розбирали і обговорювали побачене. Після такої насиченої програми всі відпочивали, спілкувалися, їли і робили домашнє завдання на наступний день. За цей час ми всі неймовірно здружилися, встигли відсвяткувати два дні народження, обговорити все на світі і, звичайно ж, підготуватися до поселення в гуртожиток і початку навчального року. Час в Попраді пролетів непомітно і ні у кого не було часу сумувати.

Здається, про таке вивчення мови можна тільки мріяти. Але ні, всі, хто працюють з нами, мають можливість пройти такий курс, а може ще краще, адже ми не стоїмо на місці. Стало цікаво? Якщо теж хочеш пройти додатковий курс по приїзду - скоріше пиши своєму куратору для уточнення деталей.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу