ru

Я — студент ТУКЕ. Інтерв'ю

Як це бути студентом словацького технічного університету? Всі деталі, плюси та мінуси з перших уст.

Одними з найпопулярніших університетів в Словаччині, які вибирають студенти - це технічні. Програмування, логістика, інженерство ... Професії за якими майбутнє. Технічний університет в Кошице один з тих, який користується успіхом як у словацьких, так і українських студентів.

Для того, щоб наш опис навчального процесу і вражень від навчання був більш об'єктивним і чесним, ми поспілкувалися з вже студентом ТУКЕ - Вовою, майбутнім четвертокурсником (тобто вже бакалавром), який вчиться на спеціальності Комп'ютерне моделювання. Іііііі давайте дивитися, що з цього вийшло.

1. Ти навчаєшся на тій спеціальності, на яку мріяв вступити або щось вплинуло на твій вибір?

Вова: Коли я дізнався про можливість вчитися в Словаччині, то дуже сильно хотів піти на пілота, але коли дізнався про практично непідйомну для мене ціну за тренувальні польоти, то вирішив піти на IT спеціальність. На той момент була доступне лише комп'ютерне моделювання.

2. Як ти оцінюєш навчальний процес? Чи є щось чого не вистачає або що б ти хотів поліпшити? Розкажи про викладачів і про їх компетентність.

Вова: Перед навчанням в Словаччині я 4 роки навчався в технічному коледжі і, в принципі, сильно великої різниці в навчальному процесі не бачу. Зрозуміло, в Словаччині набагато більша технічна база і краще обладнання, але якщо оцінювати саму манеру і стиль викладання, то різниця не дуже велика. Як і в Україні, так і в Словаччині є "золоті викладачі", на парах яких хочеться поспати. Дуже подобається, що з другого курсу можна самостійно формувати розклад і вибирати предмети. Тобто, можеш поставити пари так, що будеш ходити в університет 2-3 дні на тиждень або будеш ходити кожен день, але на 1-2 пари.

3. Коли ти поступав, то чи була у тебе можливість вибрати університет і чому вибір припав на ТУКЕ?

Вова: Особисто у мене не було, так як я зважився досить пізно, вже на другу хвилю і по суті про навчання в Словаччині нічого не знав, просто сильно хотів вчитися за кордоном. Якщо добре пам'ятаю, то вибір стояв між Кошице і Прешовом і для мене він був очевидний.

4. Чому вибрав саме цю спеціальність?

Вова: Спеціальність вже особливо не було можливості вибирати. Але озираючись назад, я б її вже неї поміняв.

5. Чи плануєш працювати за фахом? Які перспективи?

Вова: Звичайно. Сенс вчитися на когось і не хотіти працювати за фахом. Перспективи в IT такі ж як і в Україні. Якщо ти хороший фахівець і гориш своєю роботою, то рано чи пізно вона знайдеться. На крайній випадок тут є можливість піти на практику в різні компанії, головне моніторити ситуацію на ринку праці. За 3 роки навчання ви пройдете багато предметів, за допомогою яких (точніше проектів, які по ним здаються) можна скласти хороше портфоліо і знайти роботу, з якої можна "стартанути".

6. Яка у тебе група? Багато словаків? Спілкуєшся з ними? Чи є мовний бар'єр (якщо є - чому, якщо вже немає, але був - коли минуло)?

Вова: На першому курсі нас було близько 22-23 чоловік. І чим далі ми проходили, тим менше нас залишалося. На 3 курсі залишилося приблизно 14 осіб. З українців в нашій групі було лише 4, включаючи мене. Спілкуюся я більш-менш з усіма. Коли вас чекає важкий іспит, то так чи інакше, ти повинен спілкуватися, здати ж всі хочуть. Мовний бар'єр звичайно ж був. Я з тих людей, хто легких шляхів не шукає, тому приїхав у Словаччину без будь-якого знання мови, чого вам не бажаю. Особливо на такій спеціальності. Десь через місяць я почав приблизно розуміти, що говорять на парах. Ще через пару місяців зміг зв'язати пару слів, ну і чим далі, тим більше міг говорити. Доходило до того, що на уроках з новими викладачами намагався максимально довго сидіти тихо, щоб ніхто не зрозумів, що я не розумію. Так що знання мови все-таки грає роль, хто б що не говорив. Що стосується спілкування, тут все залежить від того, наскільки ви доброзичлива людина і в яке середовище потрапляєш. Мене, наприклад, на першому курсі поселили зі словаком і чехом, довелося вчитися говорити, щоб хоч якось з ними спілкуватися. Але так як зараз пандемія, то першокурсникам без знання мови я не заздрю. У гуртожитках навряд чи буде багато словаків, а без постійної практики мова вчиться складніше.

7. Твоя спеціальність технічна. Як справляєшся з предметами на іноземній мові?

Вова: Взагалі, коли я перший раз почув назву своєї спеціальності, то подумав, що ми будемо щось моделювати і працювати з різними 3D програмами. Виявилося, що моя спеціальність чомусь аж найважча. З тими, хто вчиться на інформатиці, ми вчимо інформатику, з математиками - математику. Тобто, це найскладніші рівні. Наприклад, спеціальність Інформатика включає 3 різних види математики, а на моїй спеціальності було сім, КАРЛ, сім математик! Але програмування у нас однаково. За три роки ми вивчили C, VHDL, Matlab, Java (Spring) і JavaScript (React Native). Тому ця спеціальність для тих, хто хоче спробувати все, а потім вирішувати на чому зупинитися. Весь "клас" IT спеціальностей в тому, що більшість термінів і джерел інформації англійською, та й викладачі спокійно пояснять тобі матеріал англійською, якщо у тебе проблеми зі словацькою.

8. Чим займаєшся у вільний від навчання час? Встигаєш підробляти?

Вова: Тут напевно кожен другий студент відповість "У вільний час я вчуся" (сміється). Але коли звикаєш, навчання вже не таке складне, розклад підставляєш під себе і встигаєш займатися майже всім, чим тобі хочеться. У гуртожитку є тренажерний зал, хочеш йди позайматися спортом; не хочеш - можна піти пограти баскетбол, футбол, чим зайнятися є завжди, було б бажання. До речі, для любителів шашлику у нас під гуртожитком є альтанка і гриль для цих цілей.

9. Згадай свою першу і останню сесію. Як здавалося? У чому була складність і різниця?

Вова: Різниці не було від слова зовсім. Я за своєю природою ледачий, тому збираю всі можливі хвости під кінець і за тиждень-два закриваю (студентська класика). Щоб спокійно здати сесію в Словаччині досить ходити на пари, розуміти про що йде мова і робити те, що потрібно. Викладачі, як і в Україні, якщо бачать, що ти намагаєшся - допоможуть. А ось з прогульниками і тими, хто нічого не робить, тут строго. Якщо не ходити на пари і нічого не робити можна дуже швидко повернутися додому.

10. Не шкодуєш про свій вибір? Може є щось, що дуже подобається або сильно не подобається?

Вова: Точно не шкодую. Це хороший життєвий досвід. Щось окремо виділити не можу, мені все подобається, старт хороший.

11. На що радиш звернути увагу або на що зосередитися студентам, які тільки планують вступати?

Вова: Якщо у вас проблеми з мовами, то було б добре заздалегідь вивчити словацьку. І якщо ви закрита людина - вам буде складно, так як треба багато і з усіма спілкуватися. Якщо є можливість - вибирайте кімнату зі словаками. А про навчання я вже вище достатньо сказав.

12. Як проходить студентське життя? Які додаткові заходи або активності проводить університет, щоб урізноманітнити студентське життя і береш участь ти в них?

Вова: Поки не почалася пандемія, було дуже круто. Раз на семестр в університеті проводилися класні тусовки для студентів, так і під час навчання є багато класних заходів. Для тих, хто шукає роботу за фахом влаштовують наукові та розважальні заходи. Завжди є чим себе зайняти.

Після ми поспілкувалися з Вовою ще трохи і дізналися, що предмети на IT спеціальностях на першому курсі у всіх однакові.

В основному це математика та англійська. Якщо ви до цього не вчилися в якомусь коледжі або технікумі, то для початку буде складно. Шкільна програма майже поруч не стоїть з тим, що вас чекає в університеті, тому багато хто (не тільки українці, а й самі словаки) часто здаються після першого, другого курсу. В першу чергу - головна порада - вам має подобатися, те, що ви робите, грубо кажучи математика, англійська та програмування повинні стати вашими хобі. Далі все залежить від вас.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу