ru

Біженець в Словаччині

Що чекає на біженця після перетину українсько-словацького кордону? Перші кроки при набутті статусу біженця, медична допомога, житло.

У зв'язку із ситуацією в Україні, Словаччина стала однією з перших країн-сусідів, яка запропонувала нам фінансову та гуманітарну допомогу. Більше того, словацький народ активно допомагає українцям і з пошуком житла та роботи. У цій статті пропонуємо ознайомитись зі списком корисних посилань та інформації для тих, хто на час війни шукає допомогу у Словаччині.

Що робити на кордоні?

Існує кілька граничних переходів у Словаччину: Убля, Вишне Німецьке, Велке Слеменце. З них Убля - перетин кордону пішки, решта - пішки та на машині/автобусі. Кордони працюють у режимі нон-стоп та оснащені всім необхідним для біженців. Постійно працюють співробітники Червоного хреста, міграційна поліція, гуманітарна допомога і навіть оператори стільникового зв'язку, де можна одразу отримати сім-карту безкоштовно.

Для переходу через кордон потрібен лише паспорт.

Дорога від кордону

На кордоні є багато водіїв. Треба бути готовим до того, що багато хто готовий відвезти безкоштовно, але є й такі, хто бере оплату. Довезти вас можуть як і в найближчі населені пункти, так і в міста, як Прешов, Кошице, Жиліна або Братислава. Все залежить від того, як з ким домовитеся. Якщо у перевізників немає можливості довезти до потрібного місця, то найближчий вокзал вас врятує. Уряд Словаччини видав указ про безкоштовний проїзд українців у поїздах. Для проїзду знадобиться лише паспорт, який вже у дорозі у вас перевірить контролер.

Проживання

Після перетину кордону з інформацією про проживання допомагають представники державних та недержавних організацій.

Міністерство транспорту та будівництва Словацької Республіки створило сайт, на якому можна повідомляти про пропозиції щодо розміщення для громадян України та заявки на розміщення: https://pomocpreukrajinu.sk/sk, де є пункт Шукаю житло. Крім цього, за житло можна дізнатися безпосередньо на кордоні, оскільки там безперервно чергують добровольці, які пропонують допомогу і з цим питанням. 

Медична допомога

Міністерство внутрішніх справ Словацької Республіки створює 5 гарячих точок на кордонах - Убля, Уліч, Вельке Слеменце, Вишне Німецьку та Чорна Над Тисоу у співпраці з групою оперативного втручання Міністерства охорони здоров'я Словацької Республіки. У гарячих точках надаватиметься базова медична допомога в рамках надання першої допомоги. Крім цього, незалежно від статусу приїжджого (тимчасовий притулок, заявник на притулок, біженець), всі мають право на надання медичної допомоги, відшкодування якої забезпечується державою.

Тимчасовий притулок

Українці можуть подати заяву на тимчасовий притулок на прикордонних переходах Вишне Немецьке, Убля, Велике Слеменце, а також до міграційної поліції, якщо вони забезпечені житлом.

Якщо іноземці не мають документів, вони можуть подати заяву на тимчасовий притулок у відділі притулку в Гуменному (Oddelenie azylu PZ Humenné. Nemocničná 1, 066 01 Humenné. Telefón +421-96182-3241). Усі ці робочі місця працюють цілодобово. Особи, які зацікавлені в тимчасовому притулку, повинні подати заявку на це особисто для збору біометричних даних. Якщо іноземець забезпечив собі житло на довшу добу, необхідно надати підтвердження від власників майна. Крім того, тимчасовий притулок дозволяє працювати в Словаччині та отримувати медичну допомогу, але не дає права іноземцю вести бізнес.

Одним із обов’язків іноземців з тимчасовим притулком є ​​перебування в Словаччині, вони повинні заповнити та подати форму «Звіт про місце проживання», а також повідомляти про будь-яку зміну адреси.

Вступ в словацький університет

Одним з найважливіших пунктів, який цікавить багатьох батьків та майбутніх студентів є питання про вплив такого статусу іноземця на вступ до словацьких ВНЗ.

Важливо розуміти, що статус біженця жодним чином не впливає на вашу можливість навчатися в університеті.

В університет ви вступаєте з українськими документами та на загальних підставах, тобто при цьому не береться до уваги ваш моментальний статус в Словаччині або ж іншій європейській країні. Справами біженців займається міграційна поліція, що в даному випадку не має будь-якого зв’язку з університетом.

Корисні номери:

Поліція SR/Поліція - 158

Záchranná zdravotná služba/Швидка допомога - 155

Hasiči/Пожежні - 150

Tiesňová linka / Номер екстреної допомоги - 112

Ukrajinská ambasáda na Slovensku/Посольство України у Словаччині - +421 2 592 028 10 (адреса: Radvanská 35, 81101, Bratislava)

Infolinky Ministerstva vnitra SR pre ukrajinsky

Інфолінії міністерства внутрішніх справ - +421 513 816 111, +421 259 765 111

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу