ru

Перспективи та вигоди навчання у Словаччині

Перспективи та вигоди навчання у Словаччині. Чим і чому навчання та життя у Словаччині вигідніше за інші країни ЄС?

Якщо ви уважний читач нашого блогу, то точно пам'ятаєте про статтю Словаччина, Чехія чи Польща? Там ми порівнювали навчання та життя студентів у цих трьох країнах. Зараз, у складний для нашої країни період, багатьом абітурієнтам довелося залишити будинок з метою безпеки та часто продовжити навчання у різних країнах ЄС. У цій статті йтиметься не лише про найближчі країни, а й про такі як Бельгія, Франція, Німеччина та інші.

У Словаччині все частіше говорять про феномен відтоку мізків. Найкваліфікованіші словаки їдуть працювати за кордон, де їм пропонують кращу оплату та умови праці. Все більше молоді також виїжджає навчатися в закордонні університети, які часто мають кращу репутацію, ніж в Словаччині. Але цей феномен мабуть присутній у кожній країні світу. Завжди знайдеться хтось, хто шукатиме кращої долі закордоном. Так, українці їдуть у Європу, словаки в Чехію, чехи в Німеччину, німці в Англію і так далі…

Незважаючи на це, у словацьких університетах навчається велика кількість іноземних студентів, для яких словацькі університети пропонують якісну та європейську освіту. Багато з них уже досягли успіху у своїй справі, швидко акліматизувалися, вивчили мову і Словаччина припала їм до серця.

Безкоштовна освіта – головна привабливість

Найбільшою привабливістю для студентів є те, що вони можуть безкоштовно навчатися в Словаччині, якщо навчаються на словацькій мові. А от навчання англійською вам обійдеться в чи немалу копійку. На відміну від інших європейських країн, де навчання й державною мовою не дає права на безкоштовну освіту, Словаччина отримує свій перший плюс.

Дешеве проживання

Закінчення словацького університету також означає кращі можливості на ринку праці для багатьох студентів з-поза меж Європейського Союзу. При чому, коли ми говоримо про ринок праці, маємо на увазі європейський ринок.

Наприклад, умовно маємо абітурієнтку Марію. Марія б хотіла після закінчення школи навчатися та працювати в ЄС, але її родина має обмаль коштів. 

Марія починає оцінювати, скільки коштів їй знадобиться для навчання. Ідеальним варіантом для неї буде саме Словаччина. По-перше, як ми вже написали вище - навчання словацькою мовою буде безкоштовне. Марія точно здібна і мову вивчить швидко, бо ж має класного репетитора від ComeStudy. До речі, рекламна пауза, якщо ти також бажаєш навчатися безкоштовно, наші репетитори готові прийти тобі на поміч. Достатньо залишити заявку на нашому сайті та домовитись про пробний безкоштовний урок. Але повернемось до Марії. От ми вже почали вивчати мову. Але проаналізуємо ціни на життя. 

В Словаччині гуртожиток коштує 60-90 євро/місяць. Для порівняння, в Польщі це 130-150 євро/місяць, в Німеччині - 250-300 євро/місяць, в Бельгії - 410. А враховуючи, що більшість гуртожитків зараз активно оновлюють, умови за таку ціну дійсно пристойні. Що ж, тут Словаччині ще один плюс. 

Харчування

В Словаччині продуктовий кошик на тиждень вам коштуватиме близько 20-30 євро. Ми купили картоплю (1,09 за 2 кг), томати (1,99 за 0,5), авокадо (1,29 шт.), рис (1,59 за кг), йогурти (2 за 4 шт), яблука (0,89 за кг), сир, (3,29 за 400 г) шинку (1,78 за 200 г), хліб (1,2), печиво (1,49 упаковка), чай (1,25), каву (6,49 за 200 г), воду (1,25 за 12 л), огірки (0,69 за шт.)та м'ясо (4,20 за кг) і заплатили за це 30,49€. Багато це чи мало, судити вам. Але ми не полінувались і порівняли. За такий же набір у Франції заплатимо 52, 29€, у Швейцарії - 68,48€. 

В українському Сільпо вартість складатиме 1171 грн. або 37€. Вийшло навіть дорожче, ніж в Словаччині.

Ну що ж, можемо бути спокійні, Марія голодною не буде, а Словаччина отримує черговий плюс.

Враховуючи це все, Словаччина пропонує дійсно європейську освіту і зі словацьким дипломом ви зможете влаштуватися на роботу в усіх країнах ЄС, при умові знання мов. А в словацьких університетам велику увагу приділяють знанню англійської та німецької мов - тобто провідних в ЄС. А якщо додамо до цього участь у міжнародних програмах, обмін студентами, практику і доступ до чудової освітньої бази - Словаччина є дійсно одним з найкращих варіантів для отримання освіти та старту будування кар’єри.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу