ru

Престижний університет в Словаччині, чи існує?

Що таке престижний навчальний заклад в Словаччині?

Що таке престиж? По суті – суспільні симпатії. Вони ж лайки. Сьогодні, за кількістю лайків ми вибираємо якісь фільми дивитися, музику слухати, в яких ресторанах є, а в університетах вчитися. Уподобання більшості в їжі, мистецтві та способі життя, безсумнівно, впливають на наш вибір.

Проте, коли йдеться про майбутнє, аргументів: «чув уже десь назву», «якщо університет старий — значить класний», «ну це ж столиця» — замало для раціонального вибору навчального закладу. Особливо якщо мова про Словаччину.

Чи є престижний словацький університет?

Відповідь швидше ні, ніж так. Звісно, ​​є відомі словацькі університети. Не тому, що фінансуються краще чи виділяються і натомість інших високим рівнем викладання. Більше через громадську звичку. У минулому університет не просто утворював молодь, він ставав платформою для розвитку науки, мови, літератури та мистецтва, допомагав реформувати старе і впроваджувати нове. Країни, в яких університети оформилися насамперед, можуть похвалитися великою культурною спадщиною. Тому, крізь століття, ми й пронесли думку — чим старший університет — тим якісніша освіта. До сьогоднішнього дня ця теза вже не застосовується. При виборі університету з гучним ім'ям у Словаччині (наприклад, Коменського), важливо розуміти, що ці університети були засновані в часи, коли гарне слівце шанувалося більше, ніж знання, як заважати цемент. Саме тому переважатимуть тут гуманітарні факультети з акцентом на теологію, філософію, літературу та право. Професії все менш і менш популярні сьогодні. Якщо ж ви людина-техніка, то вам такий університет ні до чого. Молодші, сучасні навчальні заклади, орієнтовані технічну сферу, однозначно, виграють.

Якщо ви хочете вивчати Канта, вам підійде Трнавський університет. Якщо ж ви мрієте будувати літаки, вам в Жиліну.

Їдемо до столиці?

Не дивно, що ми звикли їздити за освітою у великі міста, адже для порівняння, у Харкові, з чисельністю населення 1,5 мільйона людей, аж 80 ВНЗ. Але в Словаччині, з населенням у 5 мільйонів, всього 35 університетів і всі вони поступово розкинулися територією країни. Тому, однак, хорошим буде, як столичний університет, так і ВНЗ далеко від Капітолію. Наприклад, Прешов – це студентська столиця Словаччини. Але не тому, що там найбільше університетів, він там лише один. Прешівський університет у Прешові. Третій найбільший у країні за кількістю учнів (12000) та перший за кількістю запропонованих спеціальностей (200). Своєю різноманітністю вибору навчальних програм університет і цінний. Тому щороку залучає не лише словацьких, а й закордонних студентів.

Як на рахунок менших міст?

Невеликі університети зосередилися у містах Нітра, Банська Бистриця, Тренчин, Ружомберок чи Зволен. Для іноземних студентів ВНЗ у цих містах стали відкриттям зовсім недавно. Все тому, що донедавна пропонували вже не популярні навчальні програми. Сьогодні ці вищі школи відкривають нові спеціальності, засновують грантові програми та запрошують на роботу відомих діячів. Цим і приваблюють свіжу кров. Проблема таких університетів у посередниках.

Проблема посередників

Ми переконані, що у кожному словацькому Гоґвортсі є свій Гріфіндор, але змушені попередити.

Деякі посередники активно наполягають на виборі конкретного університету, цілеспрямовано відмовляючи абітурієнту в альтернативі або запасному варіанті.

Як і чому це трапляється – ми не знаємо. Але будьте обережні, вас можуть навмисно ввести в оману щодо вашої спеціальності. Наприклад, пообіцяють, що напрямок вашої мрії є лише в одному зручному для посередника Зволенському університеті. Після приїзду виявиться, що вчіть ви щось не те, а спеціальність вашу у Зволені не викладають. Але ось тут, давайте чесно, проблема не лише у посередниках. При виборі університету важливо самостійно вивчити всю доступну інформацію і переконатися, що конкретний ВНЗ має потрібний факультет і підходить для ваших цілей.

Пам'ятайте, що навчання в будь-якому університеті Словаччини на будь-якому факультеті є безкоштовним, тому Ви можете подати запрошення до декількох університетів, щоб убезпечити себе і вже маючи відповіді на руках вибирати місце навчання.

І оскільки навчальних закладів та місць у них вистачає, якщо посередник не пропонує вам альтернативу, подумайте, чи не переслідує він свої цілі.

А якщо ви не хочете переживати на рахунок порядності своїх кураторів – вступайте з нами. Все, що вам потрібно зробити, залишити заявку на нашому сайті і ми зв'яжемося з вами.

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу