ru

Мовні курси в Словаччині. Обов'язково, щоб навчатись?

Ні, це не реклама мовних курсів. Це відповідь на всі ваші запитання

Пам'ятаю, як в 2014 я вступила в словацький університет. За два тижні до від'їзду мої батьки вирішили, все - їдеш. Тоді ніхто не ставив вивчення і знання мови обов'язковою умовою і, відповідно, я про це навіть не думала. Що таке áno, як сказати привіт і яким чином пояснити продавцеві, що мені треба купити - не зрозуміло. Та й перші півроку теж не стало ясніше. Доводилося просто мовчати, робити вигляд, що все розумію або покладатися на знання інших. В кінці першого семестру я, переступивши через себе, пішла шукати підробіток. Якимось дивом, в прямому сенсі цього слова, тому що я встигла вивчити лише декілька фраз, мене взяли офіціанткою. 

Освіта в Словачиині

Пізніше з'ясувалося, що пари фраз точно не вистачить.

Опинившись в чисто словацькому середовищі, без підтримки моїх друзів українців, потрібно було викручуватися. Поступово, я набралася нових слів, навчилася їх використовувати в правильному контексті і навіть заговорила. Але мені знадобився цілий рік. Навчання було на межі зриву, як і моя нервова система, тому що синдром відмінниці не дозволяв мені розслаблятися і здаватися.

Через 5 років словацька мова мені стала майже рідною

Я вже не відчуваю дискомфорту. Все ж таки, коли згадую початок, стає не по собі. Часто замислююсь про те, чому люди, які допомагали мені зі вступом, не прорахували момент, що сімнадцятирічній студентці з іншої країни, без будь-якого досвіду і знань доведеться просто на пальцях пояснювати елементарні речі і прохання. І як же мене тішить, що зараз все інакше. Незважаючи на те, що я вже давно не студентка, робота моя зі студентами пов'язана. Я стала викладачем. І коли я знайомлюся зі своїми новими учнями, завжди намагаюся мотивувати їх до вивчення мови, пояснити навіщо їм це, наводжу приклади з особистого досвіду. 

Добре, що зараз з'явилося набагато быльше можливостей по вивченню словацької мови. 

Які у мене є варіанти, якщо б я була зараз студентом?

1. Літні мовні курси. 

Багато компаній пропонують вам поїхати в Словаччину на кілька місяців або взагалі на півроку, щоб вчити словацьку мову. Звучить заманливо, адже ви раніше всіх познайомитеся з новою країною, дізнаєтеся культуру, адаптуєтеся і так далі. Але який вийде результат? Хто дасть вам гарантію, що саме після курсів в Словаччині ви зможете відразу ідеально говорити?

2. Онлайн або офлайн курси в Україні. 

Таким чином можна почати навчання коли завгодно, без відриву від свого звичного ритму життя. Можна займатися в групах, а якщо чекати набору групи не варіант - завжди є індивідуальні уроки. Хочете, навчитися не тільки словам, але й особливій словацькій вимові - курси з носієм в онлайн режимі теж є. Форматів - на будь-який смак, і репетиторів вистачає. З ними можно познайомитися на нашому сайті в розділі «Вивчення мови». Та й в принципі, онлайн заняття полегшують життя, тільки тому, що немає необхідності в тривалих поїздках в мовну школу і назад. А якщо вдома вчитися не також варіант, і взагалі, фахівці стверджують, що для кращого засвоєння інформації потрібна зміна обстановки, то записуйтеся на офлайн уроки.

 3. Самостійне вивчення мови. 

Словацька мова набирає в Україні популярність. З'являються Youtube-канали (наприклад наш), блоги, статті, в інтернеті у вільному доступі онлайн підручники словацької граматики. Якщо шукати, матеріал завжди знайдеться.

Все, що може вам допомогти

Найкраще, всі ці три пункти, працюють в комбінації. Спробуйте все, з чого ви б могли отримати максимальну користь для себе. Записуйтеся на онлайн та офлайн курси, приділяйте час мові поза занять з репетитором, читайте книги і дивіться фільми, їдьте на літні курси. Важливо вчасно зрозуміти, що цю мову ви починаєте вивчати не заради оцінки, не для того, щоб здати ЗНО або порадувати маму. Вам вона необхідна, щоб відчувати себе впевнено в іншій країні, де ви плануєте вчиться і жити, як мінімум п'ять років. Замисліться, наскільки це для вас важливо, тоді зможете знайти мотивацію і накопичити цілу базу знань, яка допоможе зорієнтуватися і відчувати себе вільно на місці.

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу