ru

Страхування в Словаччині

Яку страхову компанію вибрати? Де краще оформити страховий поліс - в Словаччині чи в Україні?

Страхова та медична система в Словаччині досить схожа на більшість країн Європейського союзу. Тож давайте нижче поглянемо на те, як  це працює, на які специфічні моменти варто звернути увагу та розберемо чи варто все ж таки студенту-іноземцю доплачувати за словацьке медичне страхування.

Як працює медицина в Словаччині?

Обов'язкове медичне страхування: В Словаччині існує обов'язкова страхова система зі спільним фінансуванням. Всі працюючі громадяни та резиденти повинні бути страховані. Страхові внески покриваються заробітною платою, і частка страхових внесків також сплачується роботодавцем. Однак варто зазначити, що якщо ви резидент, тобто маєте тимчасовий дозвіл на проживання з метою навчання, наявність вашого медичного страхування ніким не перевіряється та ви так само можете отримувати медичну допомогу на загальних правах на платній основі, що інколи є навіть вигідніше, ніж щомісячна оплата страхового полісу.

Вибір медичних закладів: Ви маєте право вибирати медичний заклад, в який бажаєте звернутися для отримання медичної допомоги. Є державні та приватні заклади, і більшість з них мають високий стандарт надання послуг. Різниця приблизно така ж, як в Україні. Державні лікарні мають більші черги та вищий рівень бюрократії, а приватні часто мають ширший спектр послуг, туди легше записатися, але звичайно ж фінансово менш доступні.

Електронна медична карта: в Словаччині існує система електронних медичних карток, яка містить вашу медичну історію, діагнози, рецепти та інші медичні дані. Це дозволяє лікарям легше здійснювати забезпечення послуг та обмін даними для поліпшення медичної діагностики та лікування. Для вас це означає, що якщо ви не маєте страхового полісу та не прив’язані до одного сімейного лікаря, то дані вашого стану здоров’я все одно збережені в загальній системі електронних карт і вам не доведеться, наприклад, в декількох лікарів здавати ті ж аналізи.

Медична допомога для іноземців: найважливіший для нас пункт, в якому підсумуємо вище сказане - якщо ви є іноземцем, який перебуває в Словаччині, ви не маєте доступ до державного страхування і за бажанням можете забезпечити собі приватне медичне страхування, наприклад в таких страхових компаніях як Union, Dôvera, AXA. Найширший спектр послуг і найпоширенішою є UNION. Ціни варіюються від 45 євро на місяць, але чим на більше місяців ви оформлюєте, тим дешевше виходить. Точну ціну при цьому вам визначать після оцінки вами заповненої анкети про стан здоров'я. Однак у разі невідкладної медичної допомоги вас все одно обов'язково приймуть в найближчій лікарні.

Платні послуги: Є деякі медичні послуги, які не включені в будь-яке страхування, наприклад, косметичні процедури, певні види реабілітації або стоматологія та гінекологія. Ці послуги доступні за додаткову плату.

З якими ж негативними моментами можна зустрітися при візиті в лікарню в Словаччині?

Черги на медичне обслуговування: в державних медичних закладах можуть виникати довгі черги на отримання деяких медичних послуг та процедур. Стається так, оскільки попит на послуги часто перевищує їх ресурси. Тому якщо ви плануєте попасти до вузькопрофільного спеціаліста, то плануйте це далеко завчасно, адже спочатку вам потрібно записатися до сімейного лікаря, дочекатися своєї черги (інколи це триває півдня, інколи декілька днів), потім здати там базові аналізи та пройти огляд, після цього сімейний лікар назначить вам направлення до потрібного спеціаліста, який може знаходитися на іншому кінці міста. Однак там вас може чекати наступний сюрприз - якщо проблема не несе загрози життю, прийняти вас можуть і через місяць. Але не забуваємо, що мова йде про лікарів, які отримають державну зарплатню. При зверненні в приватну поліклініку процес піде швидше, але й дорожче. 

Нерівномірність обслуговування: Існує нерівномірний розподіл медичних закладів та послуг у різних регіонах країни. У невеликих містечках може бути менше медичних закладів та обмежений доступ до спеціалізованих послуг. Але для студентів це не така вже й проблема, оскільки університети знаходяться в більших містах. 

Оформлення страхування в Україні

Оформлення медичного страхування в Україні для користування закордоном є досить простий та набагато вигідніший в порівнянні зі словацьким. Однак варто взяти до уваги декілька моментів:

Вибирайте постійне медичне страхування мінімум на рік. 

Порівняйте різні компанії, їх плани, умови та рейтинги, щоб зробити інформований вибір. Зробити це можна за посиланням. Хорошим варіантом можуть бути страхові поліси від Оранта або Княжа.

Після вибору страхової компанії та плану ви можете придбати страховий поліс онлайн або в офісі страховика. Зверніть увагу на умови полісу, покриття, обмеження та виключення, щоб упевнитись, що ви отримаєте необхідний захист.

Після покупки страхового полісу ви отримаєте страховий договір або поліс, який підтверджує ваше медичне страхування. Впевніться, що маєте копію полісу разом з важливими контактами страхової компанії й англійською мовою.

Впевніться, що розумієте обсяг покриття, який надає ваш страховий поліс. Деякі страхові компанії можуть обмежувати покриття певних захворювань або діагнозів, які існували до початку страхового періоду.

Оформлення страхування в Словаччині

Сам процес оформлення страхового полісу досить простий. Вам просто потрібно прийти у відділення страхової компанії (без попереднього запису), сказати, що вам потрібне komerčné poistenie pre študenta-cudzinca, далі вас попросять надати закордонний паспорт та попросять заповнити анкети про стан здоров’я. Потім анкету відправлять на розгляд і після цього озвучать суму страхового полісу. Якщо сума вас влаштує, то ви підпишете страховий договір, вам видадуть preukaz poistenca (карту платника страхового полісу) та нададуть перелік лікарів та лікарні, прийом в яких покриє ваш поліс.

Анкета здоров'я по індивідуальному страхуванню іноземців

Якщо ви все ж вирішили оформити медичне страхування в Словаччини, то пам’ятайте, що іноземець, який претендує на страхування, також повинен заповнити анкету про стан здоров'я. Крім основних особистих даних, мету перебування або роботи, анкета також містить питання, що стосуються його стану здоров'я і способу життя. Наприклад, страхові компанії цікавляться, чи палить застрахована людина, чи приймає ліки, чи отримувала травму або інші пошкодження, чи є хронічні проблеми зі здоров'ям. Страхові компанії оцінюють кількість і характер проведених обстежень і процедур, а також заплановані процедури або операції. У жінок також оцінюється стан можливої вагітності. Це все враховується при встановленні місячної оплати і спектру послуг, які покриє страхування.

До прикладу, я маю хронічне захворювання ВСД, вказую це в анкеті, страхова компанія при оцінці анкети та схваленні страхування не включає пункт ВСД до переліку страхового випадку, тобто не покриє моє лікування в разі загострення.

Розмір оплати страховки при цьому визначається на підставі заповненої особистої анкети і збільшується з кожним вказаним захворюванням і ризиком пацієнта.

Preukáz poistenca

Медичне страхування підтверджується кожній застрахованій особі карткою застрахованої особи, т.зв. preukaz poistenca (підтвердження про страховку). Картка власника поліса, видана будь-якою страховою компанією, що надає державне медичне страхування, служить для ідентифікації поліса. Кожна медична страхова компанія видає застрахованій особі цю картку державного медичного страхування, яку він / вона показує при відвідуванні лікаря. Однак саме право на медичне обслуговування, що випливає з медичного страхування, пов'язано не з доказом карти застрахованого, а тільки з наявністю страховки. Тому, якщо іноземцю необхідно відвідати лікаря і йому ще не видали карту, досить, якщо він покаже лікарю підтвердження від страхової компанії про те, що він нею застрахований.

Підсумок

У Словаччині для студента немає особливих вимог яким повинен бути страховий поліс - український чи словацький та чи взагалі він потрібен. При перетині кордону і поселенні в гуртожиток чи оформлені ВНЖ його не вимагають. В першу чергу страховка потрібна для особистої впевненості, що в разі хвороби ви будете знати до кого звернутися і не витратите купу грошей на лікування.

Вибрати і оформити страховку можна і в Україні. 

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу