ru

SCIO тести. Як це здавати?

SCIO тест - слово, яке на слуху у кожного випускника словацької середньої школи.  Тому, в цій невеликій статті поділюсь з вами всім, що я дізналася про SCIO.

Почнемо з історії. Я провчилася в словацькій середній школі 4 роки і, як це буває з кожним випускником, треба було вибрати університет для продовження навчання. Я розглядала декілька варіантів: університет Матея Бела в Банській Бистриці і Технічний університет в Кошице. Більше я хотіла в Банску, а для того, щоб пройти до університету в Банській Бистриці без іспитів, потрібно здати тест VSP.  Так я і познайомилася зі SCIO, NPS і VSP. 

Давайте розберемося в абревіатурах та скороченнях.

  • SCIO - комерційна, недержавна компанія, яка займається послугами в сфері навчання. Організовує щороку NPS.

  • NPS - це Národné porovnávacie skúšky або національні порівняльні іспити. Вони є альтернативою вступних іспитів в десятках університетів Чехії та Словаччини в цьому році. Проводяться з різних предметів - англійська мова, математика, хімія, біологія ... Найпопулярнішим варіантом є VSP.

  • VSP - тест на Všeobecné študijné predpoklady (загальні схильності до навчання). До цього тесту складно підготуватися, тому що його основною метою є перевірити ваше логічне мислення та вміння вчитися, сприймати та аналізувати інформацію швидко. І якщо від тестування з англійської чи математики ви знаєте, чого очікувати, то про VSP цього сказати не можна. Найважливішим критерієм тут буде ваше знання словацької мови.

Якщо вам потрібно здавати SCIO, а вивчення словацького ви ще навіть не приступали, почати зможете на наших мовних курсах, заповнивши форму реєстрації внизу статті.

Реєстрація

Реєстрація відбувається на сайті. Цей іспит не державний, а тому платний. На сайті ви також дізнаєтеся, що SCIO пропонує учасникам купити окрім тесту та «кабінет підготовки», де студент зможе знайти приклади завдань та текстів. Дуже раджу. Проходити тест можна жодного разу. Як правило з листопада до квітня. Хороша новина в тому, що з усіх спроб зараховують лише ваш найкращий результат – найвищий бал. Перед іспитом вам призначать день перевірки якості зв'язку, щоб переконатися, що вас видно та чути.

Що вас чекає?

66 питань, які не стосуються шкільної програми. Питання розділені на 2 частини:

  1. Вербальна - 33 питання, 35 хвилин.

  2. Аналітична - 33 питання, 50 хвилин.

Під час проходження однієї з частин, до наступної переходити не можна.

Через обмеження в часі, відповісти на всі питання нереально, але цього від вас ніхто не чекає.

Зроблено це цілеспрямовано. Все для того, щоб порівняти ваші результати з результатами інших абітурієнтів, вашу здатність до навчання і логічне мислення. І в цьому вся суть тесту. Якщо в школі нас вчать відповідати на всі питання, в SCIO тесті ваша мета - відповісти правильно. Гарна новина в тому, що є кілька термінів здачі цього тесту, і з усіх спроб, зарахують вам тільки найвищий бал.

Система оцінювання

У відсотках. За кожну правильну відповідь ви отримуєте бал, за кожну неправильну - частину балу в вас забирають. Якщо просто не відповісте, то отримаєте нуль балів. Саме тому, якщо ви вже зовсім не впевнені в своїй відповіді, залиште це питання і рухайтеся далі. Краще отримати нуль, ніж втрачати вже зароблені бали. На базі ваших відповідей, вираховується процентне співвідношення ваших результатів з результатами інших. Вирішується на скільки ви були гірше або краще за інших. Наприклад, я здала тест на 52%, значить 48% абітурієнтів були краще за мене, але я в свою чергу була краще тих, хто здав нижче.

Скільки відсотків потрібно набрати, щоб пройти?

 Зазвичай це 60%. Саме ця цифра, на думку організаторів SCIO показує, що схильності до навчання у вас є.

Мій досвід

Навіть попри те, що аналітичну частину я здала на відмінно, вербальна для мене виявилася занадто складною. Результат же вираховується загальний, за двома показниками.

Чому не вийшло з вербальної і чому все добре з аналітичної? Ні, це не через більшу кількість часу. Завдання ні там, ні там, не були складними. Вербальна частина більш гуманітарна. Базується на великій кількості текстів, працюючи з якими треба вміти знаходити синоніми, антоніми, які підходять за змістом, визначати посил тексту, головну думку і подібні речі. Звучить хоч і просто, але прочитати кілька текстів, зрозуміти їх (не забуваємо, що словацький - це не моя рідна мова) і проаналізувати за 35 хвилин - складно. А якщо до цього додати стрес і хвилювання, то стає взагалі не весело. Аналітична частина будується на логічних і математичних завданнях. З огляду на, що вступала я на технічні спеціальності, то розумієте наскільки зрозумілішим мені здався цей тест.

Чи потрібно готуватися?

Не набравши 60% я, звичайно, засмутилася. Але лише тому, що не приділила підготовці належну увагу. На сайті SCIO чомусь написано, що здача VSP не вимагає особливих зусиль. Це не так. Мій однокласник, наполегливо готувався до здачі разом зі своїм репетитором. Витратив на підготовку більше часу, ніж я і точно вклав в це більше зусиль, тому і здав все на 89%. Тому його взяли всюди без іспитів. Не роби я все в останню хвилину, була б можливість пройти тестування ще другий і третій раз. Але я пішла на останній термін, відповідно, шансу більше не було. Незважаючи на невдалий досвід з SCIO в університет я поступила, вчуся в Технічному в Кошице, адже те, що ви не здали тест, не означає, що не вступите. Просто без іспитів вже не вийде. Або доведеться вибирати спеціальність, без них і подавати документи туди.

А всім, хто тільки планує здавати тести, 10 заповідей:

- не бійтеся не відповісти на питання, бійтеся відповісти неправильно;

- не намагайтеся зробити все, це вплине на якість відповідей;

- перегляньте всі питання і почніть з того, що здалося самим зрозумілим;

- спочатку прочитайте текст, потім читайте завдання;

- перед тестом ознайомтеся з його структурою, щоб не злякатися завдань;

- зверніться до репетитора, тільки до такого, який знайомий зі структурою тесту;

- пройдіть тести-приклади, ознайомтеся із завданнями минулого року;

- розберіться з алгоритмами вирішення завдань;

- не йдіть на останній термін, здавайте тест повторно;

- купить підготовку на сайті SCIO, це тестові завдання та пояснення до них.

І пам'ятайте, що тестування SCIO не вимагається жодним словацьким університетом. Воно абсолютно добровільне і несдача тесту - не означає, що ви не вступите до бажаного університету.

Насамкінець, хочу тільки сказати - навчайтеся на невдалому досвіді інших та хай щастить.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу