ru

Як вступити та як навчатися у словацькому університеті?

Про важливість підготовки при вступі до університетів Словаччини та вивчення словацької мови.

Пам'ятаєте, як 20 років тому Гаррі Поттеру надійшов лист із Гоґвортсу: «Ви зараховані містере Поттере, вітаємо». Хто тоді не мріяв отримати таке саме?

Роки йдуть, діти зростають, але бажання отримати листа з підтвердженням про зарахування до університету мрії залишається. Мріємо ми вже не про Гоґвортс, звичайно, але про архітектурний, технічний чи медичний університети. Тут казка про Гаррі Поттера і зіграє з нами злий жарт. Виявляється, щоб вступити до університету в реальному житті, недостатньо гарного шраму чи круглих окулярів – треба складати іспити. А по факультетах вас розподіляє не капелюх, що говорить, а приймальна комісія, яка більше нагадує пожирачів смерті. Ось і виникає питання – що робити, щоби не пролетіти?

Відповідь вам не сподобатися – готуватись!

На цьому статтю можна було закінчити, все важливе сказано. Але я повинна переконатися, що інформація до вас потрапила і прийнята до відома. Тому далі в цій статті я аргументую, чому варто готуватися до вступу заздалегідь.

1. Тому що це розумно

Ваш вступ до словацького університету може розвиватися за двома сценаріями:

- ви складатимете вступний іспит

- ви не складатимете вступний іспит

У першому випадку, студент, спочатку морально, готувається до того, що частину року, що залишилася до вступного, проведе за підручниками і на уроках словацької мови. Протягом усієї підготовки він, як і Сократ, поступово розуміє, що нічого не знає.

Після зустрічі з приймальною комісією, такий студент раптом усвідомлює, що мова, яку він вчить, справді існує, люди нею справді говорять і, о це жах, йому теж доведеться. Зіткнувшись із цією жорстокою реальністю, він вже більш мотивований до вивчення мови та навчання у ВНЗ, ніж той, хто вступних уникнув. Тому такий студент не кидає підготовку навіть після складання або не складання іспиту. В результаті, після приїзду на місце, йому набагато легше увійти у навчальний потік.

Коли студент вибирає для себе, як йому здається, легку безекзаменаційну стежку, він проходить такі стадії:

- заперечення - «Так, ні, не потрібно мені готуватися, я ж іспит не складаю». – настає, коли вирішив їхати до Словаччини і дізнався, що вступних на твою спеціальність немає.

- агресія – "Господи, на місці розберуся, у мене ЗНО, ДПА, ще й словацький ваш вивчати. Де я час візьму?" - настає десь у вересні, коли від'їзд до Словаччини все невідворотніший.

- Торг - «Я щось зовсім не зрозумів, що вона сказала. Це словацька? Давайте ви зараз за мене скажете, а я наступного разу сам скажу». - Починається в перші дні в країні, коли з тобою ще ходить куратор ComeStudy.

- Депресія - «Нічого не розумію. Нічого не розумію. Нічого не розумію." - Накочує на парах у першому семестрі.

- Прийняття - «Ну я і дурень, треба було готуватися перед вступом» - приходить під час першої сесії.

2. Тому що це підвищує ваш авторитет в очах викладачів

Усвідомленість у виборі спеціальності та вивчення словацької мови, це не просто необхідність, це показує вашу зацікавленість у навчанні. Ви виростаєте не лише в очах приймальної комісії на співбесіді, а й викладачів в університеті. Фраза «іноземний студент» немає стати виправданням вашої нездатності до навчання. Нехай її вимовляючи тільки як похвалу і захоплення: «дивіться, іноземний студент, для якого словацька мова не є рідною – виконує університетські вимоги на рівні і навіть краще, ніж словацькі студенти».

3. Тому що Ви – лице вашої країни

Для людей, які ходять з вами на пари, живуть в одній кімнаті, працюють у кав'ярні ви – втілення всього вашого народу чи вашої етнічної групи. Вішати ярлики і рівняти всіх під один гребінець вже давно і правильно ганиться в суспільстві, але звільнити розуми від таких стереотипів не те саме, що перестати вимовляти їх у голос. Тому, краще, якщо ваші нові знайомі згадуватимуть про вас так: «так, навчався я з одним українцем/білорусом/росіянином/казахом, така хороша/розумна/різностороння/відкрита людина.

4. Тому що далі лише доросле життя

Першокурсники, які обирають навчання за кордоном, часто не до кінця розуміють, що університет — це останній трамплін на шляху до самостійності та зрілості. Далі на вас швидше за все чекає робота, податки та різні зобов'язання. Ті знання, навички та досвід, які ви набудете у ці важливі студентські роки, стануть опорою для всього вашого майбутнього. Простіше кажучи, чим краще ти підготовлений до вступу до університету – тим простіше тобі вчитися, тим більше ти дізнаєшся і запам'ятаєш, краще себе зарекомендуєш, тим швидше знайдеш нових знайомих та підробіток, тим незалежніше станеш у фінансовому плані, тим простіше тобі буде розпочати самостійне життя.

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу