ru

Як вибрати спеціальність та не пошкодувати

Обговорюємо, як обрати спеціальність під час вступу до Словацького університету. На що звернути увагу.

Кожному з нас за своє життя доведеться зробити не один вибір. Першим буде вибір напряму навчання в університеті. У цій статті я б хотіла допомогти тим, хто зіткнувся з проблемою вибору спеціальності для вступу до Словацького університету.

За час своєї роботи репетитором словацької мови я зустрілася з багатьма студентами і можу виділити кілька помилок, які вони припускалися при виборі своєї майбутньої професії.

1. Вибирали за назвою.

Багато наших студентів, на перших етапах вибору спеціальності, називають дуже гучні, але мало значущі для них напрямки. Біотехнології, міжнародні відносини, стоматологія, повітряний транспорт та багато іншого. Зазвичай, назви приваблюють їх більше, ніж сфера діяльності. Не вивчивши достатньо область обраного напряму, за фактом початку навчання такий студент впадає в шок від навантаження та невідповідності бажаного та дійсного. За підсумками, він розчарується у своєму виборі та перейде на спеціальність менш звучну, але зрозумілу – англійська філологія, менеджмент та туризм, педагогіка.

Як не стати таким студентом?

Щоб після приїзду уникнути розчарувань, перш ніж визначитися з напрямом навчання, потрібно вивчити ці напрями. Вибір спеціальності має бути обдуманим та виваженим рішенням. У такому виборі не можна покладатися на маму, списки трендових та затребуваних напрямків а також поради друзів. Насамперед ви повинні об'єктивно визначити свої сильні та слабкі сторони. Згадайте, що ви робите із захопленням? На який урок у школі ви ходили із задоволенням? У якому напрямку ви почуваєтеся найвпевненіше? Якщо ці питання все ще важко відповісти, пройдіть профорієнтаційний тест.

Другим обов'язковим пунктом буде вивчити напрямки. Тобто не просто загуглити назву, а відвідати словацький інформаційний портал – Portál VŠ.sk. Тут ви знайдете список словацьких університетів, спеціальностей та опис їх словацькою мовою, разом з описом можливих варіантів працевлаштування після. Також, на даному порталі ви знайдете посилання на сторінки університетів, які цей напрямок пропонують.

Звичайно, для того, щоб оцінити корисність цього ресурсу, потрібно вміти читати по словацьки. Добре, що ви маєте можливість вивчити словацьку мову на наших мовних курсах.

2. Ішли за мрією наосліп

Тим, хто з дитинства знав відповідь на запитання: "Ким ти хочеш стати коли виростеш?" - неймовірно пощастило. Однак, якщо ви обрали Словаччину як країну для навчання на спеціальності вашої мрії, а цей напрямок ще й вимагає складання вступного іспиту – зосередьтеся на цьому. Позначте ваші головні пріоритети, а це проходження, і воно неможливе без належної підготовки. Вашим першим та найважливішим завданням на цей рік стане підготовка до вступу. І вивчення мови – це лише перший крок.

На що ви готові піти, щоб отримати бажане?

Вступні іспити до словацьких університетів проходять та починаються з січня місяця. На сайті вашого факультету ви знайдете дати та умови вступних іспитів. Також там буде розписано процес екзаменування студентів. Наприклад, для вступу на архітектуру необхідно скласти такі іспити:

  1. Тестування на тему - історія мистецтва

  2. Мотиваційна співбесіда та творчий конкурс

На сайті ви не зможете знайти приблизні запитання чи приклади тестувань, вони змінюються щороку. Але там точно буде «odporúčaná študijná literatúra» - рекомендована література вивчення з описом вимог до творчим конкурсам. Саме цьому ви маєте присвятити свій час перед надходженням.

З репетитором та самостійно, вам необхідно вивчити рекомендовану літературу, підтягнути предмети, які потребують здачі та вивчити терміни до вашої спеціальності.

3. Не були готові вчитися.

Головна мораль цієї статті – вступити не означає вчитися. Словацькі університети величезні і вибір напрямів, а також місць у них великий. Для такої маленької країни мати конкурс 300 і більше осіб на місце, як буває в Україні, неможливо. Тому багато навчальних закладів обрали для себе таку стратегію: на момент вступу вони беруть максимальну кількість студентів, а після першої сесії відраховують. Так часто роблять Кошицький університет – TUKE, Братиславський – STU або Прешовський – PU. Тут, для вступу достатньо надати виписку оцінок із середньої школи та мотиваційний лист – вас приймуть. Головний відбір розпочнеться із зимовою сесією, чи пройдете ви його – це питання.

  • нижче представлена статистика прийнятих та відрахованих студентів Прешівського університету в Прешові

Детальніше

4. Не знали чого хочуть.

У 17 років, а саме стільки, в середньому, років випускникам 11-х класів, неможливо знати себе. У цьому віці ми вперше відокремлюємося від батьків і вирушаємо у життя. Звідси й розпочнеться ваше знайомство із собою. Методом спроб і помилок ви краще розумітимете свої цілі, бажання і здібності. Тому, якщо ви поки що не знаєте, ким хочете бути і тому не можете вибрати спеціальність, не впадайте у відчай. Ставтеся до цього етапу свого життя, як до пригоди та пошуку своєї майбутньої професії. Важливо, не те, як називається ваша спеціальність чи що, ви там навчаєте, а те, які навички та досвід ви набудете у процесі.

Питання, на котре вам потрібно дати відповідь - не «Ким я хочу стати?», а «Що мені цікаво?»

Виберіть щось, що дасть вам можливість розвиватися всередині або за межами цієї області. Наприклад, ви можете вступити на гуманітарну спеціальність з вивченням англійської мови, а паралельно відвідувати факультативи інших спеціальностей, вирушити на програму обміну в іншу країну і зрозуміти, що весь цей час ви хотіли вивчати історію мистецтв, викладати іспанську або рятувати навколишнє середовище.  

5. Не думали про провал

Все, що поєднує верхні тези і про що я не втомлююся нагадувати – майте запасний варіант. Навіть, коли ви берете участь в Еразмусівському обміні студентами, вам на вибір надають два або три університети для обміну. Не зациклюйтесь на чомусь одному. Вибирайте декілька спеціальностей. Дайте собі можливість спробувати розвиватися та дізнаватися нове.

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу