ru

Cтудентський квиток на залізничному вокзалі в Словаччині

Як купити безкоштовний студентський квиток на поїзд в Словаччині. Що таке онлайн ISIC і як доїхати в гори.

Що купує кожен словацький студент відразу ж, як отримує студентську картку ISIC? Звичайно ж - квиток на поїзд.

Чому? Та тому що проїзд на поїздах усередині Словаччини для всіх студентів безкоштовний (на 2021 рік). Саме тому поїздка по країні у вересні, це своєрідний обряд для всіх першокурсників.

У нашій сьогоднішній статті ми допоможемо вам дістатися до Štrbského plesa, розповімо, як купити свій перший безкоштовний квиток і чому не варто виходити на перекур на зупинках.

У цьому новому етапі вашого життя в Словаччині, другим найважливішим документом, після ВНЖ, ставає студентська картка ISIC. Як правило, саму карту Вам видають після запису в університеті. Там є спеціальний номер, ваше ім'я та прізвище, дата народження, а ще фотографія. Воістину чудова річ, якщо її активувати.

 Щоб активувати карту ISIC необхідно зробити 2 речі:

1. Знайти Univerzitný terminál pre aktiváciu ISIC.

- спеціальний екран для активації карти. Такі розташовані в будівлях університету і гуртожитку. Як знайдете його, прикладіть свій ISIC, зачекайте поки система його активує (буде видно, як завантажується рядок внизу екрану) і готово.

2. Завантажити додаток Ubian

- тобто ваш електронний ISIC. У цьому додатку ви можете купити квиток на MHD (громадський транспорт), міжміський або міжнародний автобус, поїзд, а також шляхом реєстрації активувати саму карту.

Наступним кроком буде покупка квитка. Коли студент перший раз купує cestovný lístok в Словаччині, йому також необхідно оформити preukáz pre zákazníka. Пред'являти його вам ніде не доведеться, але для безкоштовного проїзду і для покупки квитків онлайн, оформити його необхідно.

Від вас тут, на щастя, потрібно не багато. Тільки, на вокзалі, в касі, вимовити чарівне:

Dobrý deň, potrebujem si vybaviť študentský preukaz pre zákazníka.

Вас зрозуміють.

Якщо і ця частина пройшла успішно, вітаю, залишилося мале.

Квитки на поїзд як правило купуються відразу перед посадкою, але у вихідні раджу так не ризикувати і заздалегідь придбати, не jednosmerný (в одну сторону), а відразу spiatočný lístok (в дві сторони). Ще один важливий момент - miestenka. У студентському безкоштовному квитку не передбачено місце. У вашому квитку не буде вказано купе або посадочне місце. Просто заходьте і сідайте на вільне. При бажанні ви можете доплатити 2 євро і купити собі miestenku.

Після покупки квитка вам залишається чекати прибуття свого поїзда стежачи за змінюванням написів на табло. Щоб не нудьгувати на вокзалі, краще дивитися розклад поїздів заздалегідь в інтернеті. Я роблю це за допомогою програми CP.sk, але і в додатку Ubian така можливість теж є. Уточню ще, що один студентський квиток - цілодобовий, тому якщо несподівано, очікуючи свій поїзд, ви його випадково пропустили, не біда. Чакайте наступний.

Але, щоб не загубитися і не розгубитися на словацькому залізничному вокзалі (ZSSK), доведеться вивчити ще пару слів:

- pokladňa / pokladnica - каса

- jednosmerný študentsnký lístok - студентський квиток в одну сторону

- spiatočný študentsnký lístok - студентський квиток в дві сторони

- odchod / príchod - від'їзд / приїзд

- vystúp / nástup - висадка / посадка

- prestúp - пересадка

- priamy spoj - пряме сполучення (потяг їде без пересадок)

- meškanie - запізнення / затримка

- nástupište - платформа / перон

- kólia - залізнична колія

- vozeň - вагон

-miesto - місце

-miestenka - квиток з посадковим місцем

А сейчас, давайте для прикладу прокладемо маршрут з Братислави на Štrbské pleso.

Заходимо в додаток Cp.sk, вибираємо дату і час (у мене це субота 2.10, 6.00 ранку).

Вибираємо перший рейс. Натискаємо стрілку збоку, щоб дізнатися про поїздку детальніше. Цей рейс з однією пересадкою, зупинка в - Štrba. Звідти ще через одну зупинку, виходьте на «Štrbské pleso».

Подивіться уважно на тривалість зупинок. Словацькі поїзда зупиняються лише для того, щоб випустити старих і впустити нових пасажирів, тому виходити з поїзда, щоб розім'яти ноги або купити пиріжок - не варто. Також не затримуйтеся в купе, перед виходом, а то і вийти не встигнете. Я особисто, проїхала так пару зупинок в невідомому напрямку.

Заради справедливості, простежимо ще маршрут з міста Прешов.

Тут вас чекає цілих 3 пересадки. Спочатку в Kysak, а потім знову в Štrba, звідти вас, в невеликому вагончику, який більше нагадує фунікулер, піднімуть нагору, к Štrbskému plesu.

Як не дивно, і не сумно, Словаччина, хоч країна і маленька, але в більшість напрямків вам доведеться їхати з пересадками. Так, студенти міста Прешов скоро добре познайомляться зі станцією Kysak. Як говоритися – проїхати не можна пересісти. Але словацькі поїзда, набагато комфортніше, ніж українські. Якщо вам пощастить, можливо, ви зловите WiFi. Схрестимо пальці.

На зупинці Štrbské pleso, заблукати у вас не вийде. Місце це туристичне, тому скрізь ви знайдете вказівник і спеціальні похідні карти. З самого вокзалу вже можна побачити lanovku (канатну дорогу). Зав'яжіть шнурки і біжіть в гори, але не пропустіть свій зворотний потяг.

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу