ru

Важливість вивчення словацької мови

Відповідаємо на майже риторичне питання: чому студенту, що вступає до Словаччини, важливо не закинути вивчення словацької мови

За останні кілька років Словаччина стала свого роду Меккою для українських студентів. „Виною“ тому безкоштовна освіта, легкість в адаптації та чудова країна з милими та дружелюбними людьми. Проте першим пунктом, на якому треба зосередитись, прийнявши рішення стати студентом у Словаччині – це вивчення словацької мови. Розберемося чому і навіщо.

1. Вимога університетів. Якби ми озирнулися приблизно на 5 років тому, то на студентів-іноземців у Словаччині жодного тиску з погляду знання мови особливо не було. Це вважалося нормальним і перший-другий рік викладачі досить толерантно ставилися до цього. Проте з огляду на популярність Словаччини серед українських абітурієнтів знання мови стало однією з найголовніших складових. Ми в ComeStudy це, до речі, передбачили ще на початку нашого шляху, тому надаємо мовний курс відразу ж у ціні договору з можливістю його продовження до приїзду в Словаччину (і якщо студент має час і бажання, то можна займатися під час навчання). Зазвичай, в університетах вимагають рівень B1-B2. Деякі навіть у вступних вимогах прописують обов'язкове складання тесту для перевірки реальних знань або проходження співбесіди. Щоб успішно виконати цю вимогу, займатися мовою потрібно ретельно та регулярно. Рівень B1-B2 передбачає вже досить добрий розмовний рівень та практично безпомилкове знання граматики середнього рівня. Що робити? Оцінити свої знання та швидкість сприйняття матеріалу. Якщо ви бачите, що вам чогось не вистачає, у вас мінімальний словниковий запас і в цілому ви почуваєтеся не впевнено, візьміть ще уроки. В середньому для того, щоб досягти потрібний рівень, потрібно пройти як мінімум 3 курси з 16 уроків по 1,5 години (перший курс у вас вже в ціні послуг), просити у репетитора додаткові завдання, спробувати самостійно прочитати та розібрати книгу словацькою мовою , взяти 3 курс з репетитором-носієм (таку послугу ми також надаємо).

2. Усвідомити, зрозуміти та прийняти той факт, що вам доведеться жити та існувати у Словаччині й за стінами університету. А значить, треба буде спілкуватися зі словаками, замовити собі каву перед іспитом, купити одяг, дізнатися дорогу та багато інших дрібниць, перераховувати які можна до нескінченності. І якщо, прочитавши ці рядки, ви махнули рукою і вирішили, що впораєтеся за допомогою англійської, то поспішаю вас розчарувати. Як мінімум тому, що далеко не всі словаки володіють англійською, а ще, тому що, проживши в цій країні хоча б місяць заговорити все одно доведеться. А в даному випадку працює істина

„Краще раніше, ніж пізніше“.

Так, це я сама вигадала, але реально так це працює. Що робити? Не запустити навчання із самого початку. Хто пройшов наш курс А1 не дасть збрехати, що всі життєві ситуації ми розбираємо якраз на ньому. І якщо почати лінуватися на цьому моменті, то чим далі ви підете, тим складніше, незрозуміліше і заплутаніше буде, а ще через це поступово пропаде мотивація. Просто про яку взагалі мотивацію ми говоримо, якщо нам спочатку не хотілося. Так, ще для кращого розуміння побутових ситуацій, можете почати дивитися фільми та серіали словацькою та черпати слова з них. Тільки не фентезі з супергероями, а про звичайне життя, де і похід у ресторан побачимо, і до лікаря забіжимо. Запросити посилання на такі фільми можете у свого репетитора.

3. Це буде найкоротший пункт, але, на мою скромну експертну думку – найважливіший. Сядьте та подумайте навіщо вам словацька. Правильно, щоб навчатися у Словаччині. Але подумайте про вивчення з трохи іншого боку.

Ви в даному випадку навчаєтеся не на оцінку, не для того, щоб здати ЗНО, не тому, що мама захотіла. Це має бути ваше доросле усвідомлене рішення та розуміння важливості.

Чим раніше ви це усвідомите, тим простіше вам буде зануритися в цю мову і, сподіваємося, не без нашої допомоги, отримати від вивчення лише задоволення. Prajeme vám veľa chuti do učenia.

Ahojte!

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу