ru

Середня школа у Словаччині. Як податися самостійно

Подаємо документи в середню школу в Словаччині самостійно. Усі нюанси, які вам зможуть уникнути довгого очікування, у цій статті

Спрощення вступу дітей, школярів та студентів з України до шкіл. На це спрямовано реєстр вакансій у школах, підготовлений Міністерством освіти. Реєстр доступний на сайті Міністерства, а також є його українська версія.

Громадяни Словаччини та України, які зацікавлені у допомозі школам у зв'язку з хвилею біженців, можуть зареєструватися на сайті міністерства. Тобто якщо ви вчитель з України, який був змушений покинути свою країну, є можливість отримати роботу за спеціальністю у Словаччині. Потрібно вказати свою кваліфікацію.

Школи можуть добровільно публікувати у реєстрі свої вільні місця для українських дітей. Тим не менш, як і раніше працює правило, що батьки можуть звернутися безпосередньо до школи і дізнатися, чи є вільні місця для їх дитини, і запросити зарахування учня.

Батьки, які рятуються від війни з України, безпосередньо зв'язуються зі школами, в яких вони хочуть, щоб їхня дитина отримала освіту. Щоб полегшити процес пошуку школи з вакансіями, Міністерство освіти створило на сайті у вкладці «Ситуація в Україні» список, у якому школи повідомляють свою здатність прийняти нових учнів. У першій частині опубліковано мапу, на якій відмічені вільні місця в дитячих садках, початкових та середніх школах Словаччини, разом із контактними даними, якими можуть скористатися українські батьки.

Після отримання тимчасового притулку біженці з України можуть безпосередньо зв'язатися зі школами та розпочати навчання у Словаччині. Ця інформація про вільні місця в школах є орієнтовною, тому необхідно зв'язатися з відповідною школою, щоб підтвердити наявність місця.

У другій частині публікується реєстр дитячих садків, початкових та середніх шкіл. Заповнивши анкету, школи будуть включені до мережі шкіл, здатних прийняти дітей та школярів з України. Це полегшить батькам пошук шкіл і процес включення багатьох дітей. На сьогоднішній день зареєстровано 24 школи, які можуть надати 588 місць, та кількість шкіл поступово збільшується.

У Законі про освіту йдеться не про "прийом", а про "інклюзію", тобто мова йде про прийом без вступних іспитів. Директор може прийняти дитину на підставі заяви законного представника про включення дитини.

При чому директор може визначити дитину до класу на підставі поточного рівня освіти дитини; рівня володіння дитиною державною мовою.

У зв'язку з гуманітарними обставинами рекомендується директору школи діяти щодо дітей з України негайно.

З вищевикладеного випливає, що батьки нададуть директору документ, що підтверджує надання тимчасового притулку, директор визначить рівень попередньої освіти та володіння державною мовою. Після цього дитина повинна бути включеною у відповідний рік та клас, видавши письмове підтвердження включення дитини. Водночас Закон про освіту передбачає, що у зв'язку з недостатнім знанням державної мови дитина може бути умовно зарахована до відповідного класу за віком, при цьому умовне зарахування не має тимчасових обмежень.

Якщо дитина достатньо оволодіє мовою, вона буде переведена на відповідний рік відповідно до встановленого рівня попередньої освіти.

Школа має приділити належну увагу приходу нового учня. Важливою є співпраця всього педагогічного та професійного колективу школи, а також підготовка колективу класу. Новому студенту потрібен час, щоб звикнути до нової ситуації. Зміни - це велике психологічне навантаження для нього. Залишити країну, де він ріс досі, означає відірватися від усього, що він знав. Він звикає не тільки до нової мови, нових вчителів і однокласників, але іноді і до іншої форми спілкування, іншого способу навчання, іншого харчування і т. д. Він може боятися невідомого оточення.

Учні – діти іноземців часто приходять із недостатнім знанням словацької мови. Крім цього бар'єру, ні вони, ні їхні батьки (законні опікуни) не мають досвіду роботи зі словацькою системою освіти. Система освіти в країні походження може бути іншою, що може призвести до непорозуміння та різних очікувань. Тому найважливішу інформацію школи надають письмово, часто рідною мовою для нового учня.

 Загалом зі свого боку словацькі школи за підтримки міністерства освіти роблять все необхідне, щоб процес переходу до нової школи був для учня з України максимально комфортним та психологічно простим. За останніми відгуками, учні, які вже були прийняті до словацьких шкіл адаптуються буквально за тиждень-два і продовжують здобувати освіту. 

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу