ru

Що потрібно на першу подачу на студентський ВНП (Вид на проживання)?

Інструкція про завірення підпису одного з батьків на бланку заяви для подання на ВНП для студентів віком до 18 років.

Після приїзду на навчання. В перший місяць ми подаємо документи на міграційну поліцію на отримання ВНП у Словаччині. Для подачі ми збираємо комплект документів, від вас потрібно:

1. Підтвердження про наявність карткового рахунку з банку в євро на ім'я абітурієнта. На суму 3300 євро. Рахунок може бути відкритий у будь-якому українському банку, гроші фактично можуть не лежати на рахунку. Можуть бути покладені, взято виписку та знято. Для тих студентів, хто вступає з нами - ми можемо зробити її для вас без наявності цих грошей. Якщо робити підтвердження у словацькому банку, то бажано залишити гроші на рахунку до моменту отримання картки ВНП.

2. Довідка про несудимість на студента з апостилем, її можна замовити у вашому регіональному центрі надання адміністративних послуг, Міністерстві юстиції або в Міністерстві закордонних справ. При цьому ключове значення має те, що за кордоном навіть оригінал документа не має юридичної сили. Обов'язково необхідно проставляти апостиль, це спеціальний штамп, який засвідчує справжність документа та дозволяє його використовувати у Словаччині.

Тому замовляйте повну форму витягу з проставленим апостилем. Апостиль зазвичай виробляється у тому місці, де видають довідку. Апостиль на довідку про несудимість потрібен лише на українську довідку, якщо ви маєте ще довідки з-за кордону, на них апостиль не потрібен.

Як виглядає довідка про несудимість із проставленим апостилем?

Довідку про несудимість можна замовити в МВС за адресою вул. Богомольця 10, Київ, 01601. Витяг ви отримаєте безкоштовно. Разом з поданням заявки на довідку ви одразу подаєте заявку на апостиль. До цього треба прикріпити підтвердження про оплату у розмірі 51 грн.

Як виглядає витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»?

Крім довідки про несудимість з України, необхідна довідка про несудимість з країни, де ви перебували понад 90 днів протягом минулого року (у разі, якщо така була).

Конкретно ця довідка може бути старшою за 90 днів, якщо період між видачею свідоцтва про несудимість та прибуттям (не початком подання документів) на територію Словацької Республіки не перевищує 90 днів.

3. Заповнений бланк заяви для міграційної поліції на отримання ВНП.

Він буде потрібний і тим, кому вже виповнилося 18 років і тим, кому ще немає.

Тим студентам, кому не виповнилося 18 років. потрібно завірити підпис одного з батьків на заяві на ВНП у словацькому консульстві в Україні або у словацького нотаріуса на території Словаччини. Підпис завіряється на заповненому бланку (посилання на бланк) (в цей pdf файл можна вписати інформацію відразу). Посилання на інструкцію заповнення заявки. Тому перед тим, як йти на завірення, самі заповніть заяву за зразком (посилання на зразок). Також прикріплюємо бланк у форматі docx. для заповнення у Wordі. Заповнюйте друкованими літерами на комп'ютері, потім роздрукуєте, не пишіть від руки. Не допускаються помилки та виправлення, якщо помилилися, перепишіть заново. Якщо в чомусь сумніваєтеся, то лишіть порожнім. Для засвідчення підпису не обов'язково мати всі поля заповненими.

Усі документи, які подаються до міграційної поліції на ВНП, не повинні бути старшими за 90 днів до кінця жовтня! (моменту подання до поліції). Якщо якийсь документ просочиться, доведеться його переробити. Тому при записі на процедуру засвідчення підпису та при замовленні довідок враховуйте це.

Як завірити підпис у консульстві в Україні?

Завірити підпис може один із батьків, без особистої присутності студента. Це можна зробити у генеральному чи почесному консульстві Словаччини в Україні. Для цього потрібно їм зателефонувати і заздалегідь (за 1-2 тижні) записатися. Як правило, вони просять заздалегідь заповнити цю заяву і надіслати на їх адресу електронної пошти. Потім перевіряють правильність заповнення та призначають день, коли потрібно приїхати. Якщо ви завіряєте згоду в консульстві, потрібно відправляти лише словацьку версію документу, українську вони не завіряють. Чим ближче до вересня тим більша черга на запис і вже у червні/липні потрібно реєструватися на завірення підпису, бажано не пізніше 15.7.

Приклад завіреного підпису в консульстві:

Нижче залишаємо вам номери консульств по містах:

Для того, щоб записатися на засвідчення підпису треба написати на офіційний мейл консульства, наприклад [email protected] своє Ім'я та Прізвище, контактний номер та назву документа, на якому завірятимете підпис - Заявка до міграційної поліції, підтвердження до гуртожитку. Після цього з вами зв'яжуться і скажуть, у який день і час приїхати. Слід також врахувати, що на даний момент (кінець червня) запис – на півтора тижні вперед. Зважайте на це перед тим, як записуватися.

В Одесу треба мейлом надіслати вже заповнений документ, залишити контактний номер і вам також передзвонять та призначать день запису.

Ті, хто вже перебувають у Словаччині – можуть завірити підпис у будь-якого нотаріуса, прийшовши без запису, із заповненим документом та паспортом.

Завірити підпис можуть лише за особистої присутності, через уповноважену особу зробити це за законом не можна.

Консульський відділ Посольства Словацької Республіки в Україні (м.Київ)

вул. Паторжинського, 14, м. Київ 01034, Україна

Тел.: +380 (44) 2797744

         +380 (44) 2797766

         +380 (44) 2797788

Почесне консульство Словацької Республіки у м. Одеса

Адреса: 65009, Україна, м. Одеса, Гагарінське плато, 5/3

Тел.: +38 (048) 729-77-33

Е-mail: [email protected]

Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді

вул. Локоти, 4, м. Ужгород, Україна

Тел.: +380 312613495,

         +380 312612380

Факс: +380 312640599

Почесне консульство Словацької Республіки у м. Харків

вул. Чернишевська, 26, Індекс: 61002

Тел.: +380 (57) 766 66 23

Факс: +380 (57) 766 66 33

E-mail: [email protected]

Під час війни працюють лише Одеса, Київ та Ужгород.

Там дозволяється лише особистий запис. Може вийти додзвонитися не відразу, через великий ажіотаж людей вони погано обробляють вхідні дзвінки. Потрібно намагатися поки не вийде.

Після того, як вам призначать день. Ви повинні з роздрукованим та заповненим бланком та закордонним паспортом прийти і вам завірять підпис у цьому бланку на сторінці 5. (Podpis zákonneho zástupcu)

Цей бланк потрібно буде зберегти та привезти із собою в Словаччину.

Як завірити підпис у нотаріуса на території Словаччини?

У Словаччині це зробити простіше, запис наперед не буде потрібно. Достатньо з роздрукованим та заповненим бланком та закордонним паспортом прийти до будь-якого словацького нотаріуса, розписатися в його присутності, потім він вам завірить підпис у цьому ж бланку на сторінці 5.

Тим студентам, кому вже виповнилося 18 років.

Вам не потрібно завіряти підпис батьків, достатньо буде просто заповнити та роздрукувати цей бланк.

4. Завірити підпис одного з батьків на заяві-згоді на поселення до гуртожитку студента, якому не виповнилося 18 років.

Воно знадобиться для поселення до гуртожитку неповнолітнього студента. Робиться за аналогією із запевненням бланка заяви для міграційної поліції на отримання ВНЖ. Завірити підпис може один із батьків, без особистої присутності студента у словацькому консульстві в Україні або у словацького нотаріуса на території Словаччини. Також дозволяється завірити в українського нотаріуса українською мовою. Краще завіряти словацькою мовою в консульстві або у словацького нотаріуса, щоб уникнути додаткового перекладу цього документа. Для процедури достатньо роздрукувати бланк і заповнити.

Дата на заявці та згодімає згоджуватись із датою завірення, тому якщо ви не знаєте свою дату, залишіть це поле пустим, а потім допишете ручкою.

Приклади бланків-заяв для різних університетів:

Прешівський університет у Прешові

Prešovská univerzitа в Prešove (UNIPO)

Приклад словацькою мовою для засвідчення в словацькому консульстві або у словацького нотаріуса.

Приклад українською мовою для засвідчення укр. нотаріуса.

Приклад заповнення

Технічний університет у Братиславі

Slovenská technická univerzitа v Bratislave

Приклад словацькою мовою для засвідчення в словацькому консульстві або у словацького нотаріуса.

Приклад українською мовою для засвідчення в українського нотаріуса.

Приклад заповненої заяви

Технічний університет в Кошице

Technická univerzita v Košiciach 

Приклад словацькою мовою та українською мовою для засвідчення в словацькому консульстві або у словацького нотаріуса, або в українського нотаріуса

Приклад заповненої згоди

Університет Павла Йозефа Шафаріка в Кошице

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Приклад словацькою та українською мовою для завірення у нотаріуса або в консульстві

Приклад заповненої згоди

Університет Коменського в Братиславі

Univerzita Komenského v Bratislave

Приклад словацькою мовою для завірення у нотаріуса або в консульстві

Приклад українською мовою для завірення у нотаріуса або в консульстві

Приклад заповнення

Для Жилінського університету у Жиліні таких заяв не передбачено, оскільки вони не селять в гуртожиток студентів віком до 18 років.

Економічний університет в Братиславі

Ekonomická univerzita v Bratislave

Пустий бланк заявки на поселення

Приклад заповнення заявки

Університет Матея Бела в Банській Бистріці

Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Пустий бланк для заповнення

Приклад заповненої заявки

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу