ru

Пакуємо речі. Що взяти в Словаччину?

Що взяти з собою на навчання і в гуртожиток в Словаччину? Чек-лист для студента

Ти прийняв рішення вступати в словацький університет? Зібрав усі потрібні документи, отримав підтвердження про зарахування, вивчив словацьку мову, здав атестат на нострифікацію (ох уже ці складні бюрократичні слівця) і ось уже здається все, справа в капелюсі.А речі ти зібрати не забув?

І починається ... А що треба брати? А що можна провезти через кордон? А що знадобиться в гуртожитку і що ні?

Всі ці питання мені знайомі як нікому.

Пам'ятаю себе 16-річну на вокзалі з двома валізами, сумками і чайником на плечах. Так, він нікуди не помістився. І все треба! І мама ще бутерброди на доріжку підкинула. Як я все це перевезла і не знищила свою спину - не зрозуміло.

Але найцікавіше було потім. Потім, коли я дізналася, що лампу мені видадуть в гуртожитку, що студенту не треба 10 зошитів, що літні речі восени мені довго не стали в нагоді, а багато дрібниць можна було за півдня докупити на місці. Так, каструлі в Словаччині теж продаються і перші дні я супи точно не варила. Не до цього було.

Ця історія Вам для того, щоб не повторювати моїх помилок. Зараз все розповім.

Для зручності поділимо всі речі на кілька категорій.

1. Аптечка

У Словаччині, зрозуміло, є всі ліки. Але, більшість з них продаються за рецептом, а це значить, що треба оформляти словацьку страховку, сидіти в черзі до свого лікаря, чекати рецепт. Якщо ви точно знаєте, які медикаменти вам потрібні, краще відразу їх закупити. Крім цього, візьміть базовий набір для екстрених випадків. Йод, перекис водню, бинт, пластирі, краплі від нежитю, таблетки від горла, градусник, активоване вугілля і жарознижуючі. Можна захопити, щось від алергії.

Перевозити ліки краще без упаковок, так вони займають менше місця і до розпакованих речей на кордоні менше питань. В принципі, прикордонники не розпитують студентів про призначення кожної таблетки. Але і везти з собою всю аптеку теж не треба.

 2. Гуртожиток

Якщо фотографії словацьких гуртожитків ми всі вже знайшли на просторах інтернету, то що ж туди брати - особливо, якщо досвіду немає - не зрозуміло. У більшості гуртожитків видають постільну білизну і навіть настільну лампу на ваше прохання. Є приналежності для прибирання типу швабри, совка і віника, а ось решту вже доведеться купити самим, але знову ж таки, краще на місці. Навіщо в іншу країну тягнути fairy? І ще в гуртожитку вам знадобляться коробочки для зберігання, пральний порошок, вішалки в шафу, тапочки для душу (гігієна передусім!) і для кімнати, покривало на ліжко, щоб не сидіти на чистій білизні, деякий посуд. Ну а решта на ваш розсуд.

Якщо ви хочете прикрасити кімнату квітами - будь ласка. Хочеться поклеїти шпалери - ніхто не стане заперечувати. Декоруйте, як забажаєте, але в кінці року кімнаті треба повернути первісний вигляд.

3. Навчання

Навчання в університеті - це не навчання в школі (спасибі, знаємо). Там не треба на кожен предмет окремий зошит. Конспекти словацькі викладачі не перевіряють. Але кілька зошитів захопити доведеться. Бажано в форматі А4 і в лінійку або ще краще з чистими аркушами. А там вже на ваш розсуд канцелярія. Ручки, олівці, маркери... Якщо плануєте креслити - запасіться циркулем і лінійкою. Все інше вам скажуть уже на першій парі.

4. Одяг

Одяг справа індивідуальна, але попереджаємо, навчання починається після 20-го числа у вересні. Бабине літо ще буде, але одні шорти і футболки вас не зігріють. Візьміть формальний одяг, щось святкове, спортивний костюм, куртку, кросівки, рюкзак і сумку. Не беріть занадто багато, адже щось вам захочеться купити на місці, щось можна передати потім. Базовий гардероб наше все.

5. Електричні прилади

Дозволені електричні прилади: телевізор, радіо, комп'ютер, ноутбук, холодильник (не старше 5 років - при собі потрібно мати чек про купівлю), чайник (макс. 1 шт. в кімнаті), електроприлади з низьким енергоспоживанням до 500 Вт (бритва, фен і т. д.), подовжувач і перехідник.

Заборонені електричні прилади: тостер, погружная спіраль, електрична плита, мікрохвильова піч, мультиварка, праска.

За порушення цих правил можуть виписати штраф від 20 євро.

Речі, які заборонені, типу праска або мікрохвильовка зазвичай можна попросити на вахті і вам їх нададуть. Для решти в кожному гуртожитку є кухня, з усім необхідним для приготування їжі, а також пральня з сушарками і пральними машинами.

Підведемо підсумки?

Написати точний список що так і ні - дуже складно. У кожного свої потреби.

Наша порада: дивіться і аналізуйте, що для вас речі першої необхідності, а що можна докупити на місці. Словаччини не Швейцарія і ціни там цілком адекватні, а ваша спина вам більше згодиться, ніж сто штанів.

І ще одна порада, не везіть речі в коробках, так вони будуть займати менше місця. Якщо у вас є вакууматор, це теж заощадить вам сили і нерви.

Все, можна пакуватися.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу