ru

Як продовжити студентський вид на проживання?

Як продовжити ВНП вже студенту словацького університету? Список документів

Невід'ємною частиною переїзду до іншої країни є отримання виду на проживання. І якщо ви є майбутнім студентом словацького університету, то в попередній статті ми вже писали, який список документів знадобиться для першої подачі. Перший ВНП вам можуть дати, наприклад, на 3 роки – тобто до кінця бакалаврату. Але ви хочете продовжити навчання на магістратурі. Тоді треба ВНП продовжувати. Що для цього знадобиться?

Вид на проживання по навчанню або як це називається словацькою Prechodný pobyt na účel štúdia можна оновлювати кілька разів протягом 5 років.

Заявка на оновлення або продовження ВНП подається особисто на відповідному відділенні міграційної (cudzineckej) поліції не пізніше останнього дня чинного ВНП. Тобто, якщо у вас поточний ВНП дійсний до 30.06.2022, то податись на оновлення ви повинні не пізніше 29.06. Але, як показує практика, найкраще це робити хоча б за два тижні до кінця.

Умовою на оновлення ВНП у разі продовження є підтвердження про продовження здобуття освіти на території Словацької республіки – Potvrdenie o štúdiu, яке ви можете отримати на študijnom oddelení або на початку року на записі на навчання.

ВНП студента університету, який після закінчення навчання хоче залишитися на території Словаччини з метою пошуку роботи або початку підприємницької діяльності, може бути продовжений ще на 9 місяців.

До заявки на оновлення ВНП потрібно обов'язково подати копію дійсного закордонного паспорту, інакше вашу заявку відхилять.

При чому ваш старий ВНП вважатиметься дійсним (але тільки на території Словаччини!) до моменту рішення про його оновлення/не оновлення.

Список документів для оновлення ВНП:

1. Заповнена та підписана заявка

2. Дві кольорові фотографії формату 3x3,5

3. Підтвердження з університету про те, що ви студент - Potvrdenie o štúdiu. Або якщо ви закінчили університет і хочете продовжити ВНП на 9 місяців - засвідчений у нотаріуса диплом та підтвердження про закінчення навчання

4. підтвердження про місце проживання на території Словаччини (можна отримати на ubytovacom oddelení у вашому гуртожитку, або якщо ви проживаєте на орендованій квартирі - попросити господаря квартири завірити підпис на Čestnom vyhlásení у нотаріуса

5. Підтвердження з банку про наявність 2700 євро на вашому рахунку

6. Оплата видачі ВНП – 4,50€, оплачується вже у відділенні міграційної поліції (тільки карткою!)

Ось і все, якщо ви все правильно записали, вчасно принесли до поліції, то вам залишається почекати до 30 днів і прийде рішення про видачу нової картки ВНП.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу