ru

Вакцинація для студентів Словаччини

Актуальна ситуація в Словаччині. Вакцинація студентів. Що таке режим OTP і Covid автомат?

Ситуацію з коронавірусом та всіма обмеженнями в Словаччині точно не можна назвати найсприятливішою. І мова зараз не про кількість хворих, а про те, наскільки серйозні заходи вживає влада для захисту громадян (читай як суцільні обмеження). Все б нічого, якби ці обмеження не змінювалися кожен другий день. Не кожен словак здатний за ними встежити, що вже говорити про студента-першокурсника, який тільки-но приїхав на навчання до Словаччини, і не знає, якими правилами керуватися.

Щоб детально розібратися в усьому цьому, пропонуємо спочатку ознайомитися з деякими термінами, які у Словаччині чути щокроку, але не всім зрозуміло, що вони означають.

COVID automat - ковід-автомат або ковід-світлофор, повна назва - система для моніторингу розвитку епідемії та вжиття протиепідемічних заходів залежно від інтенсивності поширення SARS-CoV-2, є системою моніторингу та сигналізації Міністерства охорони здоров'я Словаччини перед неконтрольованим поширенням вірусу. Простіше кажучи, система контролю поширення коронавірусу Словаччиною.

Zelená fáza/oranžová fáza/červená fáza - дуже часто останнім часом можна побачити карту Словаччини прикрашену в зелений, помаранчевий або червоний колір, це і є поділ на фази. Червона фаза - міста чи області, у яких найбільше хворих, зелена, відповідно, де хворих майже немає. І саме ковід автомат, регулює де коли яка фаза і які обмеження вводити, якщо ситуація погіршується, а які знімати, якщо є поліпшення.

Režim OTP - скорочення OTP (očkовані/testовані/prekonali) перекладається як вакциновані/тестовані/перехворіли. Режим, який пов'язаний з цими трьома літерами, запровадили у Словаччині зовсім недавно, як ще один спосіб обмежувати людей, які не підпадають під жоден із перелічених варіантів. Якщо ви не OTP, то ви обмежені.

Korona.gov - сайт або ваш рятувальний човен з усіх питань, що стосуються коронавірусу. Його спеціально створили за ініціативою Міністерства охорони здоров'я Словаччини як єдине та офіційне джерело.

Moje ezdravie - програма, куди приходить найактуальніша інформація по ковід автомату, так недоведеться нічого шукати в інтернеті.

Загальна інформація

Ось уже 2 роки Словаччина живе за певним принципом - влітку коронавірус іде у „відпустку“ і всі сподіваються, що він не повернеться, але ближче до вересня кількість хворих зростає, а до зими вже зовсім закрити країну. Так було торік. Всю зиму всі просиділи вдома. Не працювали не лише університети, а й магазини, торгові центри, людям забороняли проводити весілля та подібні заходи, було запроваджено комендантську годину. Звісно, ​​від цього просів і настрій усіх мешканців, і економіка. Так жити не можна, сказали всі та поміняли прем'єр-міністра, який усім цим керував. Змінили, але ситуація особливо не змінилася. Знову прийшла осінь – знову зростає кількість випадків. Але актуальні для нас університети вирішили, що ще один такий рік на дистанційному навчанні і не буде кого випускати (як хорошого спеціаліста), тому з цього навчального року, якщо бути точним з 14.9.2020, Прешовський університет, як перший, ввів режим OTP. Починають реагувати і інші. Але давайте про кожного по порядку. Відразу говоримо, інформація є актуальною на момент написання цієї статті.

Прешівський університет

До початку та організації зимового семестру 2021/2022 з урахуванням поточної ситуації з пандемією, згідно з Covid-automat з урахуванням максимально можливого рівня охорони здоров'я співробітників та студентів, керівництво університету вжитиме наступних заходів:

1. Навчання в зимовому семестрі розпочнеться і проходитиме в очній формі, у разі погіршення ситуації з пандемією в гібридній формі (комбінація очної та дистанційної) або в іншому режимі (наприклад, для повністю вакцинованих осіб).

2. Вхід студентів до корпусу університету та їх участь у навчанні здійснюється відповідно до поточного Covid - автомата, прив'язаного до ОТП, тобто вони повинні бути вакциновані, мати негативний тест (AG не старше 48 годин, PCR не старше 72 годин) або довідку лікаря (словацькою мовою) про подолання Covid 19 за останні шість місяців,

3. Всі співробітники, які не були вакциновані проти Covid 19 наполегливо рекомендується зробити вакцинацію, що стосується захисту життя та здоров'я колег та студентів, які не можуть бути вакциновані за станом здоров'я, а також щодо здоров'я себе та своїх близьких,

4. З понеділка 20.9.2021 можна пересуватися тільки з прикриттям верхніх дихальних шляхів з респіратором FFP 2. В кабінеті з кількома співробітниками вакциновані співробітники можуть знімати захисну маску за взаємною згодою.

5. На всіх входах до приміщень університету та перед аудиторіями місткістю понад 15 місць мають бути передбачені кошти для дезінфекції рук.

6. Гуртожитки ВНЗ працюватимуть лише у режимі ОТП, т.к. j. всі гості повинні бути вакциновані, мати негативний тест (AG не старше 48 годин, PCR не старше 77. Цей захід оновлюватиметься залежно від розвитку ситуації з пандемією та застосовується до подальшого повідомлення.

Технічний університет у Кошице:

У зв'язку з поточною епідеміологічною ситуацією в районах Кошице та Прешов, навчання/викладання проводитиметься у поєднанні денної та дистанційної форми за рішенням деканів окремих факультетів TUKE.

2. З міркувань дотримання гігієнічних та протиепідеміологічних заходів настійно рекомендується, щоб місткість/заповнюваність класних кімнат, відповідно, аудиторії повинні бути заповнені максимум на 50%.

3. Для навчання у приміщеннях TUKE у Кошиці (у зв'язку з поточним включенням у фазу "Обережність" згідно з COVID-автоматом) для студентів TUKE застосовується, що вони можуть входити в приміщення TUKE відповідно до умов режиму OTP, тобто вони повинні бути:

(а) повністю вакциновані, або

б) тестовані (ПЛР або Аг тести) та подальше повторне тестування з максимальною частотою 2 тижні, або

в) перехворіли на COVID-19 протягом останніх 180 днів.

Університет Павла Йозефа Шафаріка

Навчання у зимовому семестрі 2020/2021 навчального року розпочинається 21 вересня 2020 року. Залежно від розвитку окремих етапів розвитку стану епідеміологічної ситуації очна форма навчання доповнюватиметься чи замінюватиметься використанням дистанційних методів. Конкретні умови та заходи регулюватимуться факультетами UPJŠ та університетськими робочими місцями окремими положеннями.

1. На навчальний рік використовуватиметься порядок визначення основних умов роботи на час пандемії COVID-19 та необхідності дотримання протиепідемічних заходів та рекомендацій. Наказ регулює лише ті основні умови, що відрізняються (або змінюються за межами обсягу) від стандартних умов, що випливають із шкільного, гігієнічного, трудового законодавства та інших нормативних актів.

2. Створюється координаційна рада з моніторингу UPJŠ у Кошице, чия компетенція пов'язана з моніторингом та оцінкою епідеміологічної ситуації, розробкою та управлінням заходами на факультетах та університетських робочих місцях.

У вхідних зонах будівель, де відбувається педагогічний процес, факультети та робочі місця університетів опублікують повідомлення, яке інформує їх, за яких умов студент не може брати участь у навчальному процесі та як діяти в даному випадку.

Вводиться в дію система світлофора для моніторингу стану епідеміологічної ситуації на трьох рівнях - зеленому, помаранчевому і червоному.

-Зелена фаза є станом, коли на факультеті або у складі UPJŠ немає людини з підозрою на захворювання або підтвердженим захворюванням COVID-19.

-Помаранчева фаза відображає ситуацію, коли на факультеті або у складі UPJŠ є студент чи співробітник із підозрою на захворювання COVID-19.

-Червона фаза містить список заходів у разі кількох підтверджених випадків COVID-19 у студентів чи співробітників.

Світлофор використовується окремо на кожному факультеті та на робочому місці в університеті. Його використання керується Радою з моніторингу та координації UPJŠ у Кошице на підставі оцінки епідеміологічної ситуації або відповідно до рішень компетентних органів).

Жилінський університет у Жиліні

Студенти повинні дотримуватись чинних правил у всіх інтер'єрах UNIZA, відповідно до умов перерахованих у поточному Covid Automatі.

Настійно рекомендується учням, щоб забезпечити максимальний захист свого здоров'я та здоров'я інших учнів/вчителів, переконатися, що вони є людьми з ОТП (вакциновані, пройшли тестування або подолали COVID 19 за останні 180 днів).

При вході до аудиторії, лабораторії або іншого приміщення, де відбувається навчальний процес, студенти зобов'язані внести до списків відвідуваності фізично присутніх студентів (форми Додатка № 1 до цього наказу ректора), на підставі чого згодом можна буде зв'язатися зі студентами у разі загрози COVID-19 .

Університети Братислави

Крім загальноприйнятих протиепідемічних заходів, таких як носіння масок або респіраторів у закритих приміщеннях, скасування великих заходів або посилення гігієни та дезінфекції місць загального користування, у гуртожитках 10 відсотків житлових приміщень виділяється під ізоляційні приміщення. Буде заборонено візит нерезидентів до шкіл-інтернатів. Зустрічі між студентами поки що дозволено, але кількість людей в одній кімнаті не повинна перевищувати кількість ліжок. Також буде заборона на збори, кількість людей у ​​групі всередині та зовні комплексів обмежена шістьма. Нічний спокій працює з 22.00 до 7.00. У гуртожитках поки що не з'ясовують та не перевіряють, чи вакциновані студенти. У випадку, якщо Братислава перейде рівень ризику Червоний (за так званим автоматом COVID), гуртожитки та університети будуть виконувати схему OTP. Це означає, що тільки особи, які будуть повністю вакциновані відповідно до постанови Управління громадської охорони здоров'я Словацької Республіки за № 240 (результат тесту не старший за 48 годин у разі тесту на антиген, 72 години у разіу разі тесту ПЛР) або подолали COVID-19 протягом останніх 180 днів.

Вакцинація та тести для студентів

PCR та Ag тести з недавнього часу платні (середня ціна за Ag тест 10 євро, за PCR 50 євро). У Словаччині дозволено вакцинацію, якщо вам немає 18-ти. Діти можуть вакцинуватися з 12 років. Для цього рекомендована вакцина Pfizer/BioNTech. Якщо вам є 18 і вище, рекомендована вакцина Pfizer/BioNTech, Moderna, Janssen. Після введення вакцини вас попросять 15 хвилин провести у місці вакцинації, потім відпустять додому. Радимо також напланувати це так, щоб наступний день був вільний у разі слабкості чи підвищеної температури. У цьому теж немає нічого страшного – нормальна реакція організму. Достатньо пити чай, лежати в ліжку і якщо треба - випити жарознижувальне. За день-два пройде.

На вакцинацію вам обов'язково потрібен: закордонний паспорт, підтвердження про те, що ви студент, яке видали на записі та айсік. Якщо айсік ви ще не отримали – пояснити їм ситуацію, що ви тільки були на записі та айсік ще не готовий. Для неповнолітніх також потрібна згода від батьків.

Студенти, які лише приїхали на навчання та ще не отримали ВНЖ за вакцинацію платять. Ціна встановлюється окремими лабораторіями. У середньому це 50 євро і якщо взяти до уваги, що один ПЛР-тест теж коштує 50 євро, який треба робити щотижня – вакцинація в даному випадку є найбільш фінансово вигідним варіантом.

Для того, щоб на вакцинацію записатися можна зареєструватися на сайті korona.gov, а можна ще простіше - вбити в гугл očkovanie і своє місто, вам нададуть на вибір місця куди можна піти і в порядку живої черги, за наявності всіх документів - завакцинують. Якщо ж ви не хочете вакцинуватись, що ж, доведеться регулярно платити за тести. Якщо ви в недавньому часі перехворіли на ковід - довідка потрібна словацькою мовою від словацького лікаря, інша, на жаль, нікого не цікавить.

Підсумок

Дискутувати на цю тему можна довго і наводити різні аргументи також можна, але проти влади в чужій країні теж не підеш. Так, процес вакцинації в Словаччині можна назвати добровільно-примусовим, але це знову-таки робиться для того, щоб у майбутньому не сидіти півроку чи рік удома, а жити далі.

 

Джерела, де ви завжди зможете знайти найактуальнішу інформацію:

 https://www.slovenskoproticovidu.sk/sk/vsetko-o-ockovani

https://korona.gov.sk

https://www.health.gov.sk/Titulka

https://www.unipo.sk/filozoficka-fakulta

https://www.tuke.sk/wps/portal

https://www.upjs.sk

https://www.uniza.sk

https://uniba.sk

https://euba.sk

https://www.stuba.sk

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу