ru

Перетин словацько-українського кордону

Що не так з кордоном? Правила перетину. Які проблеми можуть виникнути?

Були часи, коли найбільшою проблемою перетину Україно-словацького кордону були черги. Тоді ми скаржилися на затерплі коліна, несмачну кави і відсутність пристойного туалету. Зараз, більшість б пожертвувала своїми сечовими міхурами заради таких жорстоких умов. Тому, що з кожним роком, вимог до перетину кордону стає все більше, а здорових нервових клітин у кураторів ComeStudy все менше.

Статуетку за найбільш непередбачуваний рік в плані прикордонних вимог, виграє рік минулий (2020). Переважно тому, що був першим, коли студентам прийшлося прориватися крізь митників в умовах ковіда.

Жоден, до кінця не знав, які документи для перетину кордону потрібні, як його перетинати, та чи пустять когось в країну взагалі. До цих «ніхто», відноситься: консульство Словаччини в Україні, словацькі прикордонники, вони ж colníci, і напевно, навіть, Zuzanа Čaputovа.

У пошуках актуальної інформації щодо приїзду, кожну секунду, ми оновлювали сторінки словацьких державних вебсайтів і висіли в телефонних чергах консульств. Одного дня ми отримали інформацію, що автобуси зі студентами через кордон пустять. Все завдяки - vynímkу.

Vynímka, це виняток.

Тобто, студенти, потрапляють під категорію тих осіб, які зможуть в'їхати в країну, навіть в умовах карантину.

Ми призначили дату приїзду і замовили автобус.

Планувалося, що автобус забере всіх з Ужгородського залізничного вокзалу і висадить в словацькому місті Попрад. Там, нас чекав п'ятиденний детокс, або карантин, як вам більше подобається. Звичайно все пішло не за планом. У день від'їзду, інформація щодо перетинання кордону оновилася. За новими умовами, автобуси зі студентами більше не пускали.

У дуже короткі терміни і в досить екстремальних умовах, нам довелося вигадувати, як доставити одночасно 70 людей в закриту, з усіх боків, на карантин країну. Було прийнято рішення йти пішки. Наші автобуси відвезли нас на піший кордон.

До того, як я розповім про бюрократію і прикордонників, трохи етимології. Між Словаччиною та Україною є три пункти прикордонного пропуску.

Вишнє-Нємецьке (Vyšné Nemecké)

Цей пункт основний, орієнтований на пропуск автомобілів і автобусів, знаходитися недалеко від Ужгорода. Він цілодобовий, але навіть незважаючи на це, часто, буває перевантажений автомобілями. Знаючи це, ви заздалегідь можете подивитися, яка кількість машин стоїть на кордоні в режимі реального часу. Зробити це можна, ось тут:  https://www.tuda-suda.by/poleznyashki/borders/slovakiya/vishne-nemetske

Малі Селменці (Malé Slemencе)

він піший, тобто на автомобілі ви не проїдете. Важливо й те, що він працює з 9.00 до 21.00. Якщо ви не встигли пройти кордон до цього часу, доведеться шукати щастя на іншій стороні.

Убля (Ubľa).

Тут обробляють і піших туристів і тих, хто перетинає кордон на колесах. Перехід цілодобовий та знаходиться майже в лісі. Якщо стояти в черзі, то хоча б насолоджуючись гарним видом.

Оскільки кордон ми перетинали пішки, вибрали пункт пропуску - Малі Селменці.

Немов 70 спартанців, с 10.00 до 20.00, під палючим сонцем, ми стояли на кордоні Малі Селменці. Ми сподівалися, що черги там не буде, так як, до недавнього часу, не всі знали про існування цього пункту пропуску. Навіть не дивлячись на великий запас в часі, перейти кордон до 21.00 ми не встигли. Чому? Винні прикордонники. Вигадуючи свої умови перетину кордону, вимагаючи вигадані документи і залякуючи студентів тим, що не пускали на допомогу кураторів, прикордонники затягували процес переходу кордону, як могли. Ті перші щасливчики в черзі, які таки дісталися нейтральної зони, зовсім скоро про це пошкодували. Чи то сонце пекло голову не тільки нам, чи то ранкова кава гірчила, але нікого не пропустили. Пану прикордоннику не сподобалося, що у одного студента в запрошенні до університету була вказана дата поселення в гуртожиток, а в іншого ні. Той факт, що студенти ці вступають до різних університетів і запрошення у них теж різні, не вважали за аргумент. Після такого фіаско, вже порядно втомлені, всі рушили до іншого кордону.

І «О Убля», на цей раз нас всіх пропустили. І навіть, без пригод. Правда тільки о 5.00 ранку.

Мораль цієї байки така, ваші відносини зі словацьким прикордонником будуються за принципом: Іди туди, не знаю куди. Принеси мені те, не знаю що. Якщо у нього гарний настрій, ви в безпеці. Те, що не можна робити в спілкуванні з прикордонниками, ні за яких обставин - грубіянити. Також не намагайтеся з ними лаятися. Ви точно програєте.

З того, що повинно бути у вас з собою при перетині кордону в цьому році:

- негативний ПЛР тест на COVID - 19 англійською мовою. Його краще робити відразу в Ужгороді. Тест обов'язково повинен бути не старше 72 годин.

- Сертифікат про вакцинацію (якщо є)

- Запрошення на навчання і запис в університет із зазначеними датами.

- Дійсний біометричний паспорт.

- Картка ВНЖ (для тих у кого вона вже є)

- Реєстрація на сайті korona.gov.sk - ehranica: https://korona.gov.sk/ehranica/

Заяву читайте уважно і також уважно реєструйтеся. Крім Ваших основних даних, важливим буде вказати: 

- Вакцинованим студентам категорію - som plne zaočkovaná osoba a mám o tom doklad. Це все.

- не вакцинованим, спочатку категорію - nie som zaočkovaná osoba alebo nespĺňam podmienky plne zaočkovanej osoby; потім - mám výnimku, ktorá vyžiaduje negatívny výsledek PCR testu nie starší ako 7 dní; ще нижче - mám trvalý/prechodný pobyt na Ukrajine; і останній розділ зі словами - aktívne navštevujem štúdium alebo sa uchádzam o štúdium

Реєстрація на цьому сайті потрібна, всім, хто перетинає кордон у 21 році, тобто як першокурсникам, що в'їжджають, так і учням інших курсів.

Що стосується інших вимог в 21 році, найактуальнішим питанням залишається карантин. Єдиної відповіді на питання про карантин - немає. Якщо вірити офіційним словацькому джерела (https://korona.gov.sk/) - студенти, знову завдяки vynímke, звільнені від необхідності проходження карантину. З кордону вони можуть відразу відправлятися в свої гуртожитки. Словацьке консульство в Україні, на те ж саме питання, дає протилежну відповідь. Варіантом вирішення подібної бюрократичної нісенітниці може стати та сама vynímkа (ви отримаєте її після реєстрації на сайті). Мати її з собою - обов'язково. Також, знайти її можна тут: https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_sk

Якщо Ви хочете бути впевнені в тому, що будь-які проблеми на кордоні і за його межами точно будуть вирішені - заповнюйте заявку нижче, щоб наші куратори зв'язалися з Вами і допомогли Вам з оформленням всіх документів під час вступу.

Валерія Охтіна

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу