ru

Гуртожиток. Переїзд і процес поселення.

Як поселитися в словацький гуртожиток. Процес і що робити після перетину кордону.

Я переїжджаю жити в гуртожиток. Що ж мене чекає? Задавалися цим питанням, правда? Після перетину кордону, опинившись в Словаччині на вас чекає нове життя. Частиною нового життя є ваш новий будинок - гуртожиток. Це, звичайно, складно. Поселитися, вирішити всі паперові питання, знайти свій блок, розпакувати валізи, облаштувати кімнату, звикнути ... Але про все по порядку. Як же відбувається переїзд разом з ComeStudy. Розповідаємо.

Поселення

словацький гуртожиток

Ще перед тим, як ви приїдете на місце, після того як ви зробили, ми подаємо заявку в гуртожиток. Для того, щоб вас прийняли треба заповнити анкету, в якій є різні пункти і всі вони оцінюються певною кількістю балів, якщо ви набираєте потрібну кількість, вам виділяють кімнату. Такий собі конкурс. Боятися, що вас як іноземного студента не візьмуть - не варто, так як одним з головних вирішальних пунктів є відстань вашого будинку від гуртожитку (в км). Це один з головних пунктів, тому з оглядом на те, що живемо ми всі далеко, то питання про прийняття знімається. Далі йде процес вибору кімнати і самого гуртожитку. У деяких університетах є опція вибрати собі кімнату самостійно, в інших же цей процес відбувається автоматично, тобто рандомно. Ми, зі свого боку, завжди намагаємося домовлятися і вибирати для вас кращі умови. Після того, як ці процеси улагоджені, залишається тільки чекати вересня для приїзду в гуртожитку і рішення питань, що залишилися. А це - прихід в ubytovacie oddelenie (відділ поселення), подачі підтвердження про поселення для отримання legitimácie (пропуску) та інших формальностей, наприклад, підписання договору, оплата за кілька перших місяців і отримання підтвердження про проживання, яке пізніше вам знадобиться і для міграційної поліції .

До речі, про оплату. Різні гуртожитки коштують по різному. Наводимо приклади цін.

  • Прешівський університет у Прешові: 70 євро за кімнату для трьох, 65 євро за кімнату для чотирьох.

  • Технічний університет у Кошицях: 75 євро за кімнату для двох.

  • Жилінський університет у Жиліні: від 59 євро за кімнату для трьох, 88 євро за кімнату для двох.

  • Університет Коменського у Братиславі: ціни від 75 до 95 євро за кімнату для двох чи трьох; залежить від блоку та стану кімнати.

  • Економічний університет у Братиславі: від 90 до 120 євро, залежить від стану гуртожитку та його відстані від університету.

  • Словацький технічний університет у Братиславі: 97 євро за кімнату для одного, 112 євро за місце у кімнаті для двох

  • Університет Матея Белла в Банській Бистриці: від 60 до 75 євро залежно від гуртожитку

  • Університет Павла Йозефа Шафарика в Кошицях: гуртожиток для першокурсників – 50-60 євро, для наступних курсів від 100 євро.

Варто зауважити, що в деяких університетах оплата йде за 3 місяці, в деяких відразу за півроку, треба бути до цього готовим і фінансово.

Стан кімнат

кімната в словацькому гуртожитку

Кімнати бувають різні. Нові, старі, з ремонтом і без. Тут ніяких гарантій. Але, з особистого досвіду, всі вони і близько не стоять з українськими гуртожитками, і те, що у нас вважається кращим, в Словаччині може виявитися найгіршим варіантом. Наприклад, в Пряшеві зараз повністю оновили всі гуртожитки, в Братиславі більшість вже пройшли реконструкцію, а деякі тільки будуть оновлюватися. У Жиліні все на вищому рівні, а в Кошице як пощастить ... Але, в будь-якому випадку, ви отримаєте хорошу кімнату з блочною системою, де туалет і ванна розраховані на дві кімнати, кухня в основному загальна на поверсі. За порядком стежать як студенти, так і технічний персонал гуртожитку.

Свою кімнату ви можете облаштувати як вам захочеться, деякі клеють шпалери, докуповують килимки або якимось іншим чином прикрашають і декорують. Все залежить від вашого бажання і ініціативи. Але при цьому треба пам'ятати, що до всього треба відноситися акуратно і в кінці року при виселенні треба привести кімнату в первинний вигляд. До речі, в деяких гуртожитках можна в кінці року закріпити кімнату за собою (для цього треба подати спеціальну заявку) і жити там в наступному році, а можна цього не робити і переїхати в іншу.

Побут

підготовка до пар

Життя в гуртожитку має свої фарби. По-перше, вони обоснащенні всім необхідним для життя. Крім само собою зрозумілих речей як пральні та кухні, в багатьох є приміщення для розваг, дискотеки, кафе, їдальні, спортивні майданчики і все, що може зробити життя студента яскравим. Часто проводяться різні студентські фестивалі, змагання, працюють гуртки та всілякі заходи для різноманітності життя студента.

кухня в гуртожитку

Наша допомога

В Словаччину ви приїжджаєте не самі і поселяється теж разом з нами. Відразу після перетину кордону наші представники розвозять всіх по містах і супроводжують при поселенні, щоб уникнути проблем. Тут хочеться окремо звернеться до батьків і сказати Не хвилюйтеся! Ми завжди дбаємо про наших студентів і знаходимося поруч фізично і по телефону. Скільки ж проблем ми вирішили одним телефонним дзвінком або прийшовши особисто, варто тільки подумати і ми тут як тут. Всю паперову роботу ми завжди намагаємося брати на себе, щоб полегшити першокурсникам без того стресовий період їх життя. І це ми зараз не тільки про гуртожитки. Дуже часто, в зв'язку зі страхом, батьки хочуть поїхати разом з дитиною, щоб допомогти, але тут давайте подивимося на речі з боку. Ви їдете в іншу країну, не знаючи мови, дитини і так зустрінуть, і допоможуть. Треба дати час освоїтися, розібратися у всьому самому і тоді вже приїжджати в гості на екскурсію.

у новій кімнаті

Пам'ятайте, що не дивлячись на весь страх перед незвіданим, до життя в гуртожитку звикають усі і всім подобається. Адже це не тільки самостійне життя в плані побуту, це ще й купа корисних знайомств з іншими, взаємопідтримка і допомога (хто, як не сусід по гуртожитку позичить вам трохи рису о першій годині ночі), веселе проведення часу і багато спогадів потім. Так що довіртеся нам, довіртеся всім працівникам словацьких гуртожитків, які завжди на стражі порядку, дисципліни і безпеки студентів і залишайтеся в передчутті нового місця проживання.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу