ru

ISIC - все про студентський квиток

Які можливості дає студентський квиток словацького студента? Активація та використання ISIC карти

Привіт майбутнім студентам словацьких ВНЗ! У цій статті поговоримо з вами про найбільш жадану річ будь-якого словацького студента та про те, чому ми студентський квиток ISIC сміливо можемо так називати.

ISIC — це міжнародний студентський квиток денної форми навчання. Служить для ідентифікації студента, містить фотографію, назву університету, ПІБ учня та дату народження. Його чинність є міжнародною, тому ви можете отримувати знижки не лише в Словаччині, а й за кордоном по всьому світу, де цей тип студентського квитку є дійсний. Знижки дійсні на різні речі, починаючи від пам’яток культури та мистецтва до громадського харчування та ресторанів, послуг телефонного оператора, кінотеатрів, магазинів одягу, аксесуарів, книг, до подорожей і транспорту. Також додатково про всі можливості вашої ISIC-карти можна прочитати на офіційному сайті.

Ви також можете мати при собі картку в електронному вигляді в додатку ISIC. У цій програмі у вас також є багато додаткових купонів, яких ви не знайдете серед звичайних знижок у базі даних. Окрім додатку, який ви можете скачати як в Playmarket, так і в AppStore, знижки та купони видає університет на початку кожного навчального року разом з наліпкою, яка продовжує чинність карти. До речі, про наліпки, ось її зображення і нижче ви знайде інформацію про неї.

Prolongačná známka - наліпка, яка клеїться взаду ISICа кожного року для активації карти. Тобто спочатку на першому курсі ви отримуєте саму карту і вона є дійсна до вересня наступного року. На першому курсі ви оплачуєте активацію та виготовлення самої карти, що коштує приблизно 27-35 євро. Потім кожен наступний рік платите лише за наліпку (prolongačnú známku), яка активує вам ISIC на наступний навчальний рік. Членський внесок за ліцензію ISIC становить 10 євро. Проте остаточна ціна картки визначається кожним університетом індивідуально.

Про активацію ISIC

  • Для використання знижок ISIC та EURO<26 у магазинах, кінотеатрах, Orange, басейнах, електронних магазинах, для подорожей, страхування, для знижок ISIC та EURO<26 за кордоном, картка буде дійсна одразу після отримання, до зазначеного часу на картці, напр. 09/2023. У наступному році, термін дії продовжується шляхом придбання та проставлення наліпки на наступний навчальний рік. 

  • У SAD (міжміський автобусний проїзд) картка активується першим поповненням кредиту, яке необхідно здійснити в торговій точці перевізника (наприклад на автобусному вокзалі). Потім ви можете поповнити картку безпосередньо у водія.

  • У громадському транспорті (в торговій точці (Dopravný podnik) або через Інтернет) студент може придбати абонемент на місяць або поповнити картку. Перший раз рекомендуємо купувати проїзний в торгових точках. Адресу у вашому місті можна подивитися тут. Також в подальшому можна скористатися додатком UBIAN, де продовжити проїзний можна онлайн.

  • Щоб скористатися ISIC для безкоштовного проїзду потягом, студенту з карткою ISIC необхідно після 1 вересня 2022 року прийти на залізничний вокзал і зареєструвати картку. Для реєстрації потрібен закордонний паспорт, реєстрація безкоштовна. Реєструючись, студент отримує паперову картку словацьких залізниць. Під час подорожі він використовує лише свою картку ISIC– спочатку купує квиток на безкоштовний проїзд за 0 євро в касі або ж онлайн на zssk.sk і показує  у потязі провіднику квиток і свою картку ISIC. 

Лише студент денної форми навчання в університеті, офіційно визнаному Міністерством освіти Словацької Республіки, має право на університетську картку ISIC.

Картка ISIC є чіповою карткою. Ви можете отримати її лише в університеті, де навчаєтеся. Завдяки наявності чіпу, можливості карти поширюються не лише на потреби університету. Ви можете завантажити, наприклад, електронний гаманець на чіп своєї картки для оплати квитків на трамвай у громадському транспорті, потяги, автобуси тощо. Також, щоб заплатити за шкільні обіди, доступ до певних споруд, наприклад, до гуртожитку, басейну чи бібліотеки. Особливо приємними є знижки до 10 відсотків у різних магазинах одягу чи взуття.

До речі, рекомендація від ComeStudy: про те, що в магазині, музеї, кіно чи інших містях діє знижка з ISIC-картою, не завжди написано на видному місці, тому краще уточнити у працівників організації чи магазину.

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу