ru

Так. Я навчаюсь у Жиліні

Відгук студента Жилінського університету про перші дні життя та навчання у Словаччині.

Привіт, я Саша і ще рік тому точно не міг уявити, що кожен ранок прокидатимусь в одному з гуртожитків Жилінського університету, а з мого величезного панорамного вікна відкриватимуться неймовірні краєвиди гір. У вересні 2020-го в моєму житті з’явились ComeStudy, які стали рушієм змін, і тепер я вже два місяці є студентом факультету електротехніки словацького університету.

UNIZA

Університет UNIZA – це сучасний університет на заході Словаччини. Тут навчаються переважно майбутні менеджери, працівники IT-сфери, інженери, електротехніки, вчителі англійської і навіть льотчики! Розташований за 30 хвилин від центру Жиліни, його корпуси формують ціле студентське містечко. При першій зустрічі з ним від архітектурного модернізму перехоплює подих, тіло захоплюють сотні мурах і мимоволі з‘являється риторичне питання:

Я реально навчатимусь саме тут?

Всупереч масштабам будівель, орієнтуватись тут неймовірно легко, адже на кожному корпусі видніється його назва – дві великі літери, на кшталт AS або BF. Чи реально загубитися всередині? Ха, якщо не ігнорувати вказівники, які є на кожному кроці, то взагалі неможливо. Авдиторії сучасні, практичні та зручні. Перебуваючи у цих приміщеннях, бажання вчитися лише посилюється. Хоча стипендія 300€ – це теж неабиякий мотиватор, але детальніше про це в нашій наступній статті.

Харчування

Поряд з гуртожитком є їдальня – Nová Menza. Три хвилини ходьби й перед тобою відкривається перспектива за 2.1€ цілком і повністю задовольнити свої потреби. Величезні порції, можливість вибору страви, різноманітне меню – так-так, це все про нашу їдальню. Також за бажанням, можна взяти їжу з собою: чарівні слова «so sebou», твій судочок і сьогодні ввечері ти вже точно не будеш голодний.

Від себе раджу спробувати щось зі словацької національної кухні: vyprážaný syr, knedle і всі-всі polievky!

Гуртожитки

UNIZA має два гуртожитські містечка – Велкі Дієл та Гліни за 10 та 30 хвилин ходьби від університету відповідно. Мені пощастило потрапити в перше – в абсолютно новий десятиповерховий корпус. Кімнати для 2-3 людей мають вдосталь вільного місця, стіл, шафу, полички та величезне панорамне вікно!!! Ввечері за чашкою кави спостерігати за тим, як сонце повільно ховається за вершини гір, а горизонт вмить починає горіти червоним – окремий вид насолоди.

На поверсі присутні душ та туалет, але, на диво, жодного разу не доводилось зустрічатися з чергами. Відсутність холодильника та плити на кухні в моєму блоці – не проблема, адже продукти можна зберігати за вікном, а готувати їжу у своїй мультиварці: підпільно на свій страх і ризик або ж віддаючи 2€ в місяць за електроенергію. Маючи бажання та можливості, умови комфорту компенсуються на сайті - https://elektro.bazos.sk/chladnicky/  де продають техніку, яка вже була у використанні, за доступними цінами. До прикладу, мені з моїми сусідами за новий холодильник довелося віддати 100€.

Загальне враження

Жодної секунди не шкодував про свій вибір, адже мій альма-матер перевершив будь-які очікування. Всі викладачі лояльні та розуміють про проблеми адаптації та комунікації іноземців. Університет має власний сайт - evzdelavanie, де кожен студент має можливість обирати додаткові предмети, переглядати кількість зароблених балів, формувати розклад та інший корисний функціонал. Більшість авдиторій практичні та зручні, мають інтерактивну дошку та проєктор.

Кількість студентів з України – помірна, а жарт «у групі з десяти людей – дев‘ять українців» – це точно не про Жиліну.

А тому, на мою думку, UNIZA – один з небагатьох університетів Словаччини, який точно не зможе розчарувати тебе. Вибір за тобою!

Олександр Андрущенко

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу