ru

Який банк вибрати в Словаччині?

Плата словацькою картою в Словаччині. Чи потрібно відкривати рахунок в словацькому банку для студента? Які умови

Якщо ви переїжджаєте в Словаччину, один з важливих моментів, з яким треба розібратися - якою картою вигідніше оплачувати покупки, який банк краще вибрати для відкриття словацького рахунку, яка комісія при знятті готівки в словацькому банкоматі.

Українські банки і умови за кордоном

Якщо ви не плануєте відразу відкривати в Словаччині рахунок, буде доречно розібратися, який український банк пропонує більш вигідні умови.

ПриватБанк

Перше, на що варто звернути увагу, - це вибір картки з чипом і з фотографією. У Словаччині при відсутності чипа на карті виникають проблеми. По-перше, на касах самообслуговування, які є в будь-якому супермаркеті, вас постійно будуть просити підтвердження про дійсність карти і в деяких місцях навіть підписувати чек, що робить процес покупки трохи незручним. Але якщо ваша карта підключена до оплати телефоном, то такі нюанси вже не виникають. По-друге, оплачувати саме картою, не знімаючи готівку в банкоматі набагато вигідніше - так ви не будете платити додаткову комісію, а конвертація з гривень на євро пройде по актуальному курсу ПриватБанку. Причому це працює не тільки з універсальною картою Gold, а й з іншими типами від цього банку. Ще одна рекомендація, яку дає сам ПриватБанк це оплата в національній валюті країни, в якій ви перебуваєте, в нашому випадку - євро. Ще один приємний і перевірений бонус стосується тих, у кого вже є своя словацька розрахункова карта. З картки ПриватБанку ви можете перевести гроші в гривнях на словацьку всього лише за 1%, конвертація при цьому теж по курсу українського банку. Гроші надходять на рахунок миттєво. Якщо ви все-таки вирішите зняти гроші в словацькому банкоматі, з вас візьмуть комісію. Якою вона буде, залежить від банку. Не рекомендуємо знімати в банкоматах Slovenská sporiteľňa, так як комісія буде 2,5 євро, при чому це стосується навіть інших банківських словацьких карт. А наприклад, при знятті в банкоматах TATRA banka або VUB комісія не знімається.

Що стосується валютної карти від Привату (універсальна Gold), вона міжнародна, ви можете налаштувати оплату відразу в євро, платежі будуть без конвертації.

Monobank

Монобанк пропонує схожі умови. Оплата карткою через термінал - без комісії. А щоб уникнути комісії за конвертацію рекомендується замовити валютну карту. Функція ця безкоштовна, заплатите тільки за доставку Новою поштою. Також, зверніть увагу іменна карта у вас чи ні. Наявність іменний спрощує перевірку даних в магазинах при великих покупках. За зняття готівки ви заплатите 2% від суми. Радимо підключити кешбек Подорожі, так витрачання грошей буде не таким болючим.

Що стосується інших банків, вибирайте завжди валютну карту і по можливості іменну з чіпом. Це спростить процес оплати і зняття.

Проживши в Словаччині деякий час, вам в будь-якому випадку доведеться відкрити рахунок в словацькому банку. Чому?

Ви зможете зручно розплачуватися, робити покупки, не хвилюючись за комісію. Саме словацький номер рахунку у вас попросять для виплати зарплати чи стипендії. Якщо ви поїдете на Еразмус (програма обміну студентами) стипендія на навчання теж прийде саме на словацький рахунок. Оплата за гуртожиток та запис на навчання на початку кожного навчального року теж повинна йти через словацький рахунок, так як вони виконуються SWIFT переказами.

Який же банк вибрати в Словаччині і що для цього потрібно?

Перше, що треба знати, це те, що для студентів є окремий študentský účet, завдяки якому ви не будете платити за обслуговування картки до 26 років. Друге - це список необхідних документів. У різних банках по-різному, але загальний набір повинен враховувати: посвідку на тимчасове проживання, закордонний паспорт, український паспорт, підтвердження про те, що ви студент (potvrdenie o návšteve školy). Далі вам підготують договір, розкажуть про умови, підписуємо і отримуємо карту. Тепер про вибір банку.

TATRA Banka (študentský účet)

-безкоштовно відкриють рахунок

-не платите за обслуговування

-банк і рахунок є в мобільному додатку

-підключається до apple pay і google pay

-відкрити рахунок можна через додаток

-можна 2 рази в місяць знімати гроші з банкомату іншого банку без комісії

-при відкритті рахунку отримуєте бонус 30 євро на рахунку

VÚB (účet pre študentov)

-відкриють рахунок безкоштовно

під'єднання до google pay і apple pay

-мобільний додаток

-можна класти гроші на рахунок в будь-якому банкоматі з такою опцією

UniCredit (U konto)

-за наявності мінімум 400 євро на карті щомісяця, рахунок безкоштовний

-знімати гроші за кордоном можна без комісії за конвертацію

-2 зняття готівки в місяць з банкоматів інших банк

-можна підключити як євровий рахунок, так і іншої валюти

-кешбек в більш ніж ста магазинах

У цих банках, як показує досвід і практика, найвигідніші умови для студентів, а на якому зупинити свій вибір - ваше рішення. І ще порада наостанок, не забувайте, що банк словацькою - це банка :)

Анастасія Тушевська

Розпочни підготовку вже сьогодні

Залиш заявку і отримай свій персональний план вступу